Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Συνεχίζεται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα Χανιά

Πραγματοποιείται ήδη στο νησί μας μία μεταφορά Αφρικανικής σκόνης (θα συνεχίσει και αύριο Τετάρτη, ενώ πιο χαμηλές συγκεντρώσεις αναμένονται για την Πέμπτη, και την Παρασκευή η μεταφορά αυτή απομακρύνεται προς τα ανατολικά επαναφέροντας καθαρότητα στην ατμόσφαιρα), η οποία γίνεται περισσότερο αντιληπτή οπτικά (θολότητα στην ατμόσφαιρα) ενώ η εισπνεύσιμη μορφή της είναι σε χαμηλά και καθόλου ανησυχητικά επίπεδα (αναμένεται βέβαια ότι έστω και πρόσκαιρα θα σημειωθούν υψηλότερα επίπεδα αλλά και πάλι δεν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά και για τις ευπαθείς ομάδες, εκτός και αν νεότερα στοιχεία δείξουν διαφορετική εικόνα).
Με ανακοίνωση του ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, αναφέρεται σ τις διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να πραγματοποιηθεί μία μεταφορά Αφρικανικής σκόνης και επισημαίνει την ανάγκη για την Περιφέρεια Κρήτης, μέσω της Πολιτικής Προστασίας, να αναλάβει την παρακολούθηση παρόμοιων φαινομένων, με την βοήθεια εξειδικευμένων επιστημονικών ομάδων, για την πλέον αξιόπιστη ενημέρωση των κατοίκων του νησιού μας.

Όπως επισημαίνει ο κ. Λέκκας μεταξύ άλλων, «είναι λοιπόν αναγκαίο να υπάρξει μία μέριμνα από την πλευρά της Πολιτείας και για το νησί μας από την Περιφέρεια, για την πλέον αξιόπιστη ενημέρωση του κοινού σε προβλέψιμες περιπτώσεις μεταφοράς σκόνης, ενώ παράλληλα να δημιουργηθεί ένα αρχείο καταγραφών και συστηματικού ελέγχου των χημικών στοιχείων που περιλαμβάνονται σε κάθε επεισόδιο μεταφοράς. Για την υλοποίηση αυτού του έργου, το οποίο θα πρέπει να ενταχθεί στα πλαίσια της Πολιτικής Προστασίας, απαιτείται εν πρώτοις η Μετεωρολογική πληροφορία η οποία θα προσδιορίζει την κυκλοφορία των Βαρομετρικών συστημάτων σύμφωνα με την οποία θα ευνοείται η ανύψωση και η μεταφορά σκόνης από τις βόρειες ακτές της Αφρικής προς την περιοχή της Κρήτης. Η καθίζηση της σκόνης , η εναπόθεση στην επιφάνεια του εδάφους, η ποσότητα των μεταφερόμενων αιωρούμενων σωματιδίων και ο διαχωρισμός τους ανάλογα με την τάξη μεγέθους των προσδιορίζεται από εξειδικευμένα προγνωστικά μοντέλα μεταφοράς αέριων ρύπων των οποίων η χωρική ανάλυση θα πρέπει να εστιάζεται στην περιοχή της Κρήτης. Τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα της Κρήτης διαθέτουν αντίστοιχα τμήματα με αξιόλογο επιστημονικό προσωπικό που μπορούν να συνδράμουν στον τομέα της καταγραφής και της έρευνας, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα ενισχυθούν από την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και τη δημιουργία σταθμών μέτρησης αιωρούμενων μικροσωματιδίων σε επιλεγμένες περιοχές της Κρήτης. Η συνεισφορά των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων θα προσφέρει τα μέγιστα, ως ένας συμβουλευτικός φορέας της Πολιτικής Προστασίας, στην πλέον αξιόπιστη πληροφόρηση του κοινού. Απολύτως αναγκαία όμως είναι και η συμμετοχή μίας εξειδικευμένης Ιατρικής επιστημονικής ομάδας η οποία θα συμβουλεύει για τα μέτρα προστασίας, θα διερευνά τις επιπτώσεις κάθε επεισοδίου μεταφοράς σκόνης, αναλόγως της πηγής προέλευσης και της σύστασης της, καλύπτοντας παράλληλα τις ανάγκες των Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών για την επαγρύπνηση των Μονάδων Υγείας καθώς και για το κλείσιμο των Σχολείων όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Η Κοινωνία έχει ανάγκη να νοιώθει προστατευμένη από κάθε λογής τρομολαγνικές ανακοινώσεις, οι οποίες μάλιστα ξεφεύγουν από την αξιόπιστη ενημερωτική διαδικασία του κοινού, και διαχέονται με μεγάλη ταχύτητα μέσα από τα καθιερωμένα πλέον κοινωνικά δίκτυα. Την προστασία λοιπόν αυτή οφείλει και έχει υποχρέωση να την παρέχει η Πολιτεία με τον πλέον αξιόπιστο τρόπο και ο τρόπος αυτός δεν είναι άλλος από την επιστημονική τεκμηρίωση η οποία παράγεται από διαπιστευμένους Επιστημονικούς φορείς του τόπου μας».

 

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα