Με τοποθετήσεις των αντιπροσώπων συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι εργασίες της πανελλαδικής σύσκεψης της Λαϊκής Ενότητας.Παράλληλα, πραγματοποιούνται συναντήσεις των θεματικών επιτροπών της παράταξης. Συγκεκριμένα σήμερα συνεδριάζουν οι επιτροπές για την εξωτερική πολιτική, τα κόκκινα δάνεια, το αγροτικό, τον πολιτισμό, την υγεία και την αυτοδιοίκηση.
Χθες,με πρωτοβουλία της γραμματέως του τμήματος εργατικής πολιτικής έγινε σύσκεψη συνδικαλιστών, στην οποία συζητήθηκαν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, όπως το ασφαλιστικό, η απελευθέρωση απολύσεων, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, αλλά και οι πλειστηριασμοί κ.ά. και οι πρωτοβουλίες της ΛΑΕ για ενημέρωση της κοινωνίας και συμβολή στην διοργάνωση αγώνων προκειμένου να σταματήσει η υλοποίηση των μέτρων. Μίλησαν για «λεηλασία της κοινωνίας που μεθοδεύεται από την κυβέρνηση» και κοινή εκτίμηση ήταν ότι αυτή η πολιτική θα βρει αντίσταση από τον λαό που θα πυροδοτήσει νέες πολιτικές εξελίξεις. Ακόμη, συνεδρίασαν οι θεματικές ομάδες νεολαίας, δικαιωμάτων, ενέργειας και εκπαιδευτικών.
Επίσης, χθες, μετά την ομιλία του επικεφαλής της ΛΑΕ Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος άνοιξε τις εργασίες της πανελλαδικής σύσκεψης, και τον χαιρετισμό του Μανώλη Γλέζου, διαβάστηκαν μηνύματα της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Κώστα Λαπαβίτσα, οι οποίοι λόγω άλλων υποχρεώσεων δεν μπόρεσαν να είναι παρόντες στη Σύσκεψη.
«Ο αγώνας για την απαλλαγή της χώρας μας από τα Μνημόνια, η πάλη για την κοινωνική αλλαγή, δε σταματάει όπου κι αν βρίσκεται ο καθένας μας» τόνισε στο μήνυμά του ο Κ. Λαπαβίτσας, ο οποίος αναφέρθηκε στην κατάσταση της οικονομίας, ασκώντας σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβερνητική πολιτική. Εκτίμησε ότι η ανατροπή της σημερινής πολιτικής κατάστασης δεν θα είναι γρήγορη και ευθύγραμμη.
Αναφερόμενος στη ΛΑΕ, σημείωσε ότι αποτελεί αχτίδα φωτός, συμπληρώνοντας πως «για να παίξει όμως θετικό ρόλο θα πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων» και αναφέρθηκε σε τέσσερα ζητήματα για τα οποία η συνδιάσκεψη πρέπει να ετοιμάσει το έδαφος, ώστε να υπάρξει πρόοδος στο συνέδριο που έρχεται: α) πρόγραμμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας που θα είναι συνεκτικό, εφαρμόσιμο και πειστικό, β) πρόταση για την ανασύνταξη, τον εκδημοκρατισμό και την αναπροσαρμογή της διεθνούς παρουσίας του ελληνικού κράτους, γ) οι προγραμματικές προτάσεις μας να διαμορφωθούν σε στενή συνεργασία με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που μάχονται τα Μνημόνια, και δ) δημοκρατικές διαδικασίες, ζωντανή εσωτερική συζήτηση, καινούργιο λόγο απαλλαγμένο από τα γνωστά στερεότυπα
«Με συμμετοχή στους αγώνες της κοινωνίας, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και καθαρή σκέψη μπορούμε να απαλλάξουμε τη χώρα από τη θηλιά που την πνίγει», κατέληξε ο Κ. Λαπαβίτσας.
«Παρά την απόσταση που μας χωρίζει, μας συνδέει και θα μας συνδέει πάντα η κοινή μας δέσμευση να υπερασπιστούμε το δίκιο του λαού και της κοινωνίας, να προασπίσουμε τα δικαιώματα της νεολαίας, να αποκαταστήσουμε τη Δημοκρατία στον τόπο μας, να δώσουμε κάθε μάχη και κάθε αγώνα με όλες μας τις δυνάμεις, μέχρι την τελική δικαίωση», ανέφερε στο μήνυμά της η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία συμμετέχει σε διεθνές συνέδριο για το χρέος, που πραγματοποείται τις ίδιες ημέρες στη Βαρκελώνη. «Από κοινά αλλά και από διαφορετικά μετερίζια, ας πάρουμε όλες τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται για να γίνει πραγματικά κυρίαρχος ο λαός μας, να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή της η κοινωνία και να αποτινάξουμε την τροϊκανή επιτροπεία, και την διαπλεκόμενη τραπεζική δεσποτεία» σημείωσε και ευχήθηκε καλή επιτυχία στην πανελλαδική σύσκεψη της ΛΑΕ και «καλή μας αντάμωση στους δρόμους της αντίστασης του αγώνα, της αλληλεγγύης»
Η συζήτηση συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ, ενώ ανάμεσα σε αυτούς που ήραν τον λόγο ήταν ο Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος μεταξύ άλλων
αναφέρθηκε στη αναγκαιότητα για ρήξη με ΕΕ-Ευρωζώνη και τόνισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της νέας γενιάς λέγοντας ότι στις πλάτες της πραγματοποιείται μια κυριολεκτική γενοκτονία, καταλήγοντας: «Η ελπίδα πρέπει να ξαναβρεί την δικιά της φλόγα. Η μεγάλη δυνατότητα για την Αριστερά είναι μπροστά μας και μπορούμε να την αξιοποιήσουμε».