Συνεχίζονται σε όλο το νησί οι δράσεις του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (Σ.Ε.ΔΗ.Κ.), με θέμα: “Ευαισθητοποίηση νεολαίας για τη γευστική, υγιεινή και πολιτιστική άξια της ελιάς και του Ελαιολάδου”, που έχουν ως επίκεντρο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση κυρίως μαθητών δημοτικών σχολείων για τις διατροφικές αξίες του ελαιολάδου.
Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε χθες στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου μια ακόμα εκδήλωση, μέσα από την οποία αναδείχθηκε η σημασία του ελαιολάδου στην καθημερινή μας διατροφή, στην υγεία αλλά και η πολιτιστική αξία της ελιάς.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ντοκιμαντέρ του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. για τον πολιτισμό της ελιάς και το λάδι και στη συνέχεια ο επιστημονικός συνεργάτης του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης κ. Νίκος Μιχελάκης ανέλυσε τους στόχους και τις δράσεις του προγράμματος ευαισθητοποίησης της νεολαίας για την ελιά και το λάδι που είναι:
• Η ευαισθητοποίηση της νεολαίας του νησιού για την υγιεινή, γευστική και πολιτιστική αξία του ελαιολάδου.
• Η προώθηση της κατανάλωσης του ελαιολάδου αντί των σπορελαίων στις επιχειρήσεις εστίασης.
• Η βελτίωση του επιπέδου υγιεινής διατροφής των παιδιών και ενηλίκων μόνιμων κατοίκων και τουριστών του νησιού.
• Η ανάπτυξη γαστρονομικού τουρισμού στα αστικά κέντρα και στην ενδοχώρα.
• Η προτίμηση και κατανάλωση τοπικών προϊόντων και η ενίσχυση της απασχόλησης στο νησί.
Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων, στους στόχους του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. υπάρχουν και μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες όπως:
• Η εκδοση δύο βιβλίων που θα απευθύνονται σε παιδιά νηπιαγωγείου και Α’ τάξης δημοτικού το ένα και το άλλο σε μεγαλύτερα παιδιά δημοτικού.
• Παραγωγή ψηφιακού υλικού που θα απευθύνεται σε παιδια Δημοτικού και θα περιλαμβάνει e-book, CD και διαδικτυακά εκπαιδευτικά παιχνίδια
• Εκδοση βιβλίων και ηλεκτρονικού υλικού στα Αγγλικά και διάθεσή του σε παιδιά ξένων επισκεπτών σε συνεργασία με Τουριστικές Επιχειρήσεις.
• Οργάνωση ειδικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με Δήμους, Σχολεία και άλλους Φορείς σε όλη την Κρήτη.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης στο Ρέθυμνο, ο πρόεδρος του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης τόνισε την ανάγκη τα παιδιά να διδαχθούν τη σημασία της ελιάς και του ελαιολάδου στην καθημερινή τους διατροφή, επισημαίνοντας: «πρέπει να αναθεωρήσουμε και να επιστρέψουμε στο παραδοσιακό μοντέλο διατροφής και σε αυτή τη γνώση για τις νέες γενιές στοχεύει ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ. με το πρόγραμμα που υλοποιεί».
Η εκδήλωση περιελάμβανε δρώμενα με θέμα το ελαιόλαδο καθώς και ομιλία από τον διατροφολόγο Χάρη Χαρωνίτη με θέμα: “Ελαιόλαδο και σπορέλαια: Θετικές και αρνητικές επιδράσεις στην υγεία και η καταλληλότητά τους στο τηγάνισμα”.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.