Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Συνεχίζονται οι πολιτικές υποβάθμισης και απαξίωσης της ελαιοκομίας

H Ελαιοκομία,  ο βασικότερος ίσως  κλάδος της Ελληνικής αγροτικής οικονομίας   που δεν έχει μόνο πλούσια  ιστορία,  πολιτισμό και  αναμφισβήτητα συγκριτικά πλεονεκτήματα,  αλλά και  διαχρονικά  αποτελει την βασική πηγή εισοδήματος του τόπου,  αντι να αποτελεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος φαίνεται να έχει  τεθεί στο στόχαστρο  κάποιων ηθελημένων η λανθασμένων πολιτικών  οι οποίες  συνεχώς  υπονομεύουν  την ύπαρξή της.
Αυτή, δυστυχώς, είναι η εικόνα που αποκομίζει κανείς αν αναλογιστεί τα πλήγματα που έχει δεχτεί  όχι μόνο απο τις ακραίες καιρικές συνθήκες αλλά και  κυρίως απο τις  ακραίες  και εχθρικές πολιτικές  το 2016  και το 2017.
Έτσι,  με έκπληξη  βλέπουμε ότι αντι να λαμβάνονται  μέτρα υποστήριξης της, λαμβάνονται συνεχώς   μέτρα   που  οδηγούν στον υποβάθμιση και   απαξίωση της

Επιδοτήσεις παραγωγής σπορέλαιων
Με έκπληξη  διαπιστώνεται ότι με τροποποιήσεις στα τρέχοντα προγράμματα Αγροτικής ανάπτυξης προωθείται η καλλιέργεια ανταγωνιστικών της ελιάς  καλλιεργειών   όπως  ηλίανθου  και ελαιοκράμβης  με επιδότηση  32 ευρω στο στρέμμα με αιτιολογία  την  αντιμετώπιση της πολυσυζητημένης νιτρορρύπανησης!
Φαίνεται ότι δεν υπήρχαν  άλλες πιο  χρήσιμες για την χώρα μας καλλιέργειες,  όπως  π.χ. τα τόσο αναγκαία για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας μας κτηνοτροφικά ψυχανθή.  Και από την άλλη πλευρα φαινεται ότι  θεωρήθηκε πως  τα συνεχώς εισαγόμενα σπορέλαια,   που έχουν εξοστρακίσει το ελαιόλαδο από τις επιχειρήσεις εστίασης των τουριστικών περιοχών μας ,  δεν μας επαρκούν και  θέλουμε και εγχώρια!
Ετσι, ενδιαφερόμαστε  σφόδρα για την αντιμετώπιση της νιτρορρύπανσης των εδαφών τοσο ώστε να αγνοούμε τις επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων  από την κατανάλωση  ραφιναρισμένων λαδιών που εξάγονται από τους σπόρους που τα περιέχουν με  χημικές μεθόδους!

Επιδοτήσεις θρυμματισμού των λιόκλαδων
Παράλληλα  με τα ίδια προγράμματα  έρχεται επιτέλους και  η προαναγγελθείσα   πολύ «ευεργετική»  για την ελαιοκαλλιέργεια   επιδοτούμενη δράση του θρυμματισμού των  κλαδιών απο τα κλαδέματα. Με το μέτρο αυτό θα επιδοτηθούν τα μηχανήματα θρυμματισμού  με την δράση 4.4.4.  αλλά και οι ελαιοπαραγωγοί που το εφαρμόζουν με την δράση 10.1.6. . Η επιδότηση θα ανέρχεται στο  σεβαστό πόσο των 14 ευρω το στρέμμα!
Όμως,  συμφωνα με πολλούς επιστήμονες, ο μηχανικός θρυμματισμός των λιόκλαδων, είναι αμφιλεγόμενης  περιβαλλοντικής αναγκαιότητας και  αμελέτητων  επιπτώσεων στην  φυτουγεία του ελαιώνα,  αφού  δεν  παρεμποδίζει  αλλά ίσως και ευνοεί  τον πολλαπλασιασμό και την εξέλιξη  των έχθρων και ασθενειών   της ελιάς.
Από την άλλη πλευρά η  εφαρμογή του θρυμματισμού  στον ελαιώνα  εκτός από   το μηχάνημα   απαιτεί και καύσιμα  και ανθρωπινά χεριά και δεν είναι άμοιρο καυσαερίων και κατά συνέπεια ρύπανσης του περιβάλλοντος.
Όμως  αν αυτά δεν σας πείθουν μη βιάζεστε.. Προτεραιότητα ένταξης στα Μετρά αυτά θα έχουν κάτοχοι εκτάσεων 100 έως 300 στρέμματα (δηλαδή 1500 – 3000 ελαιοδέντρων)  και οι  ομάδες παραγωγών!
Συμπέρασμα τελικά ωφελούμενοι θα είναι οι κατασκευαστές και έμποροι  μηχανημάτων   και  ίσως και κάποιοι πολύ λίγοι μελοπαραγωγοί.

 Οι βουλευτές της Κρήτης έχουν τον λόγο
Μετά απο όλα  αυτά είναι φανερό ότι οι Βουλευτές της Κρήτης και των άλλων ελαιοκομικών περιοχών πρέπει να ασχοληθούν,  να εξετασουν σοβαρά  όλα αυτά τα θέματα και αν το κρινουν σκόπιμο να πάρουν θέσεις.
Τα πλήγματα που δέχθηκε  η Ελαιοκομία το 2016 (βλέπε ΕΛΑΙΟΝΕΑ 13-1-17 www.sedik.gr) δεν πρέπει να  συνεχίζονται  και μάλιστα  με  σπατάλη πόρων σε αμελέτητες,  αναποτελεσματικές  και ενδεχομενα επιβλαβείς δρασεις.

Τιμές: Σε στάση αναμονής για τη νέα σοδειά η οποία δεν έδειξε ακόμα
Σε στάση αναμονής   βρίσκεται η εξέλιξη των τιμών  αναμένοντας τις εκτιμήσεις  για την νέα σοδειά κυρίως στην Ισπανία αλλά και στις άλλες μεγάλες ελαιοπαραγωγές χώρες Ιταλία, Ελλάδα, Τυνησία.
Ωστόσο ενώ η καρποδεση φαίνεται να ολοκληρώθηκε  στις περισσότερες περιοχές, οι νέοι καρποί είναι τόσο μικροί που  δεν φαίνονται εύκολα ώστε να  μπορεί κάποιος να  εκτιμήσει το μέγεθος και την έκταση της νέας σοδειάς. Ο Ιούνιος όπως πάντα  «κρύβει» την σοδειά  όπως λένε οι παραγωγοί .
Έτσι οι τιμές στην Ισπανία, Ιταλία αλλά και Ελλάδα στην συνήθη αγορά δεν παρουσίασαν αισθητές αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα.
Από την άλλη πλευρά  τιμές σε δημοπρασίες πρακτικά δεν υπάρχουν,  αφού οι Συν/σμοι στην Κρητη που κάνουν δημοπρασίες αφού διέθεσαν σε χύμα τις ποσότητες που ήθελαν, σταματησαν  κρατούν τα υπόλοιπα για τυποποίηση.
Αναλυτικά οι τιμές κατά επιχείρηση στην Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία φαίνονται στο Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ 13-6-17(www.sedik.gr)
Πάντως οι καιρικές συνθήκες της Άνοιξης  και κυρίως οι βροχές  στην Ισπανία  συμφωνα με δημοσιεύματα δεν ήταν ευνοϊκές  για την εξέλιξη της καρποφορίας και δεν επιτρέπουν αισιόδοξες προβλέψεις για υψηλή παραγωγή.
Αλλά και στην Κρητη φαίνεται ότι οι καύσωνες έκαναν τις ζημιές τους χωρίς τώρα να μπορούν να εκτιμηθούν. Έτσι η αναμενόμενη παραγωγή εκτιμάται ότι θα είναι μεν καλύτερη από την προηγούμενη,  αλλά όχι  σε γενική  βεντέμα.

Λήγει αύριο η προθεσμία για τις δηλώσεις των επιδοτήσεων
Χιλιάδες παραγωγοί μένουν εκτός, λόγω μικρών εκτάσεων και μικρών ενισχύσεων.
Παρά τις συνεχείς ενημερώσεις και τον αυξημένο αριθμό των ΚΥΔ (Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων), η προσέλευση των παραγωγών για υποβολή δηλώσεων δεν φαίνεται να ήταν η  αναμενόμενη.
Μέχρι προχθές  τα στοιχεία έδειχναν (ypaithros.gr)  ότι  90.000  χιλιάδες απο τους περσινούς  δικαιούχους   δεν  είχαν κάνει  δηλώσεις   πράγμα  που οδηγεί στην εκτίμηση  ότι τελικά   οι μισοί απο αυτούς τελικά  δεν  θα προσέλθουν και ο συνολικός  αριθμός   δικαιούχων  απο  750 χιλ. το 2014  θα πέσει  στους 650 χιλ περίπου το 2017  δηλαδή θα μειωθεί κατά 100 χιλ περιπου.
Το γεγονός αυτό εάν επαληθευτεί  δημιουργεί αρκετά ερωτηματικά   για την ακολουθουμένη πολιτική   γιατί δεν εξηγείται απο τον αριθμό που αποχωρούντων   που φαίνεται να είναι iσος με εκείνο των  νεοεισερχόμενων στους οποίους μεταβιβάζονται τα δικαιώματα τους. Μεγάλος αριθμός αυτών που δεν έκανα δηλώσεις πρεπει να είναι εκείνοι που   διαγράφηκαν  λογω μη συμπλήρωσης των 4 στρεμμάτων  και κυρίως λογω  πτώσης της επιδότησης τους κάτω απο 250 ευρω.  Δηλαδή οι μικροί παραγωγοί!
Επομένως αν αυτός ήταν ο στόχος, πρεπει να επιτεύχθηκε!

Ελαιόλαδο από αιωνόβιες ελιές παράγεται και προωθείται στην Ιταλία!
Προορίζεται για έγκυες, παιδιά και αθλητές.
Μία ιδέα που θα μπορούσε να εξεταστεί και για τις ελιές Σελίνου, Αμαρίου και Ψηλορείτη!
Eλαιόλαδο έξτρα παρθένο  σε συσκευασίες ατομικής  δόσης που παράγει  από  αιωνόβια ελαιόδεντρα βιολογικής καλλιέργειας στην περιοχή  της Απουλίας,  δημιούργησε η νεοσύστατη επιχείρηση Olivhealth.
Η επιχείρηση αυτή  που παρέχει το προϊόν της στη Μαιευτική πτέρυγα του νοσοκομείου Cristo Re στη Ρώμη και   υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης και ομάδα ερευνητών και διαιτολόγων, απευθύνει το νέο αυτό προϊόν κυρίως  σε  ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού όπως αθλητές, έγκυες και παιδιά στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 432/2012 που αφόρα τους επιτρεπόμενους ισχυρισμούς υγείας.
Το πρόγραμμα,  περιλαμβάνει  455 ελαιόδεντρα  ποικιλίας «Ogliarola salentina»  που βρίσκονται  στην «Πεδιάδα των Μνημειακών ελαιόδεντρων» στην περιοχή του Μπρίντιζι  τα οποια όπως έχουμε και άλλοτε αναφέρει έχουν προταθεί από τους Ιταλούς για αναγνώριση από την UNESCO.
Οπωσδήποτε δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι μελλοντικές εμπορικές προοπτικές της νέας αυτής επιχείρησης, ωστόσο θα πρεπει να σημειώσουμε, ότι και στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρητη διαθέτουμε αρκετές περιοχές με αιωνόβια ελαιόδεντρα όπου θα μπορούσαν να εξεταστούν ανάλογες ιδέες.  Τέτοιες περιοχές στην Κρητη  βρίσκονται στο Σέλινο, στο Αμαρι, στις πλάγιες του Ψηλορείτη  κ.α με ελαιώνες  ποικιλιών Τσουνάτη , Θρουμπολιά και Χοντρολιά.
Ο ιδρυτής της νέας επιχείρησης  Cosimo Damiano Guarini,  Γεωπόνος- Συγγραφέας  δήλωσε ότι τα  ελαιόδεντρα του καλλιεργούνται βιολογικά για πάνω από 20 χρόνια και η  πρωτοβουλία του χρηματοδοτήθηκε  από το πρόγραμμα  για νεοσύστατες επιχειρήσεις. Τα δέντρα συγκομίζονται  αρκετά νωρίς  και η επεξεργασία του καρπού γίνεται  μέσα σε  δύο ώρες σε ειδικό ελαιοτριβείο.
Το ελαιόλαδο που παράγεται   προωθείται μέσω μιας καινοτόμου συσκευασίας ατομικής δόσης η οποια φέρει  ειδικό αριθμό με το οποιο  μπορεί κανείς να εντοπίσει τα ελαιόδεντρα  από τα οποια παραχώθηκε η συγκεκριμένη παρτίδα  και μέσω GPS να τα βρει  στο χάρτη της περιοχής.
Το ελαιόλαδο από τα Μνημειακά αυτά δέντρα βιολογικής καλλιέργειας, όπως είπε είχε  280% περισσότερη βιταμίνη Ε και 88% περισσότερες πολυφαινόλες σε σχέση με τα χαμηλότερα standards που έχει θέσει ο Κανονισμός της  Ε.Ε.   (περισσότερα στο www.sedik.gr)

Προτάσεις Ισπανών για την ελαιοκαλλιέργεια στη νέα Κ.Α.Π.
Ενώ στην Ελλάδα οι άμεσα  ενδιαφερόμενοι δεν φαίνεται να  απασχολούνται με την διαβούλευση που έχει ανοίξει η ΕΕ για την νέα ΚΑΠ που θα ισχύσει μετά το 2020, στην Ισπανία   η Περιφέρεια της Ανδαλουσίας κατεξοχήν ελαιοκομική περιφέρεια του κόσμου  ασχολείται  ιδιαίτερα με το θέμα.
Με  ομάδα που έχει συγκροτήσει  από εκπροσώπους των επαγγελματικών αγροτικών οργανώσεων και  του τομέα των «Αγριαδιατροφικών Συνεταιρισμών» επεξεργάζεται προτάσεις τις οποίες υποβάλλει  στην Κυβέρνηση αλλά και στις Βρυξέλλες.
Παράλληλα το «Συμβούλιο Ελαιολάδου της Χαέν»  της κύριας ελαιοπαραγωγικής επαρχίας της Ανδαλουσίας» υπέβαλλε  σχετικές προτάσεις με τις οποίες επισημαίνει τις αλλαγές που πρεπει να γινουν στον τομέα της ελαιοκομίας με την νέα ΚΑΠ μεταξύ των όποιων κυριωτερες είναι:
– Οι  όποιες αλλαγές  στην ΚΑΠ  θα πρεπει να λάβουν υποψη ότι οι ελαιώνες  συμβάλλουν σημαντικά στην απασχόληση αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος
– Οι  ενισχύσεις  της ελαιοκαλλιέργειας που περικόπηκαν με την ισχύουσα  ΚΑΠ ύψους 272 εκ. ευρω πρεπει να επιστραφούν με την νέα.
– Οι ελαιώνες που βρίσκονται σε μειονεκτικές περιοχές (επικλινείς ζώνες)  πρεπει να έχουν προτεραιότητα στις συνδεδεμένες ενισχύσεις.
– Η  διακύμανσης  των τιμών του ελαιολάδου πρέπει να περιοριστεί λήψη κατάλληλων μέτρων.

Νόμος στην Τουρκία απειλεί τους ελαιώνες και το ελαιόλαδο
Εντονες διαμαρτυρίες και συλλαλητήρια παραγωγών και οργανώσεων
Σοβαρό πλήγμα για τους ελαιώνες και την ελαιοκομία στην Τουρκία  θεωρείται, σύμφωνα με  διαφορές Οργανώσεις.  το προσχέδιο του νέου νομού  τον οποιο ετοιμάζει η Κυβέρνηση   για την  ανάπτυξη της βιομηχανίας της χωράς.
Το νομοσχέδιο  αυτό, το οποίο σύμφωνα με την κυβέρνηση θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της βιομηχανίας, δέχτηκε έντονη κριτική από τον τομέα ελαιολάδου και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ονόμασαν την κίνηση αυτή ως «θανατική καταδίκη των ελαιώνων»  αφού   ανοίγει τον δρόμο  για την  εξαφάνιση τους και την μετατροπή τους  σε λατομεία και  άλλα βιομηχανικά  και οικιστικά συγκροτήματα.
Ο νόμος που ισχύει μέχρι στιγμής προστατεύει τους ελαιώνες, αφού απαγορεύει οποιαδήποτε εγκατάσταση δε σχετίζεται με την ελαιοπαραγωγή μέσα σε ελαιώνες αλλά και σε απόσταση λιγότερη των τριών χιλιομέτρων από αυτούς.
Τοπικές κοινότητες και οργανώσεις όπως το «Εθνικό Συμβούλιο Ελιάς και Ελαιολάδου»  και η «Ένωση Φίλων της Ελιάς (Zeytin dostu Derneği)»  εξέφρασαν την αντίθεση τους  με συλλαλητήρια  και  διαμαρτυρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η όλη αντίδραση,  πήρε μεγάλη δημοσιότητα με  την  συλλογή υπογραφών με πρωτοβουλία της Ένωσης των Φίλων της Ελιάς η οποία είχε τον τίτλο «Μην αγγίζετε τα ελαιόδεντρα μου». Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 30.000 υπογραφές, ενάντια στο προτεινόμενο προσχέδιο,  ενώ στόχος των διοργανωτών είναι  να συγκεντρώσουν 1 εκατομμύριο! .

Οι επίμαχες διατάξεις του νομοσχεδίου
Σύμφωνα με  το επίμαχο άρθρο του Νομοσχεδίου , οι   εκτάσεις που έχουν λιγότερα από 15 ελαιόδεντρα acre (4 στρέμματα)   δεν  θα θεωρούνται ελαιώνες  και θα μπορούν σε αυτές να κατασκευάζονται βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ορυχεία και εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας,  εάν υπάρχει δημόσιο συμφέρον από αυτά.
Το ίδιο άρθρο  καταργεί  επίσης την ποινή της τρίμηνης φυλάκιση των ατόμων που προβλεπόταν  για όσους  έβοσκαν  ζώα τους σε ελαιώνες  και   την αντικαθιστά  με  πρόστιμο  5.000 τούρκικων λιρών (1.418$)., ενώ αυξάνει το πρόστιμο  για όσους  κόβουν παράνομα κλαδιά από ελαιόδεντρα από 2.000 λίρες (560$) σε 4.000 (1.120$).
Βέβαια, στον Τουρκικό Τύπο ανακοινώθηκε πως η Κυβέρνηση έκανε πίσω, αλλά αυτό  φαίνεται ότι αφορούσε μόνο ορισμένα σημεία του προτεινόμενου νομοσχεδίου.
Πηγή:  Olive Oil Times.

*Ο  Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και  Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ . Τα   άρθρα  του εκφράζουν  προσωπικές του απόψεις και  δεν  απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ . Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο με άδεια του ίδιου nmixel@otenet.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα