Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Συνέδριο: “Η πολιτική κληρονομιά του Ελευθερίου Βενιζέλου – Συνέχειες και ασυνέχειες”

Πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 24-26 Νοεμβρίου 2016 στην αίθουσα Γερουσίας, στο κτήριο της Βουλής των Ελλήνων στην Αθήνα, συνέδριο με θέμα “Η πολιτική κληρονομιά του Ελευθερίου Βενιζέλου – Συνέχειες και ασυνέχειες”.

Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια από τον θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών & Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, το Μουσείο Μπενάκη, με την υποστήριξη του παραρτήματος Αττικής του Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”.

Οι συμμετέχοντες (37) στο συνέδριο επιστήμονες και καθηγητές Πανεπιστημίου, ήσαν οι πλέον ειδικοί να εισηγηθούν και να αναλύσουν, με κάθε λεπτομέρεια, όλες τις πτυχές από της γεννήσεώς του μέχρι και τον θάνατό του την Τετάρτη 18 Μαρτίου 1936. Δεν ξέρω γιατί, μα όταν γράφω για τον Βενιζέλο, η σκέψη μου πηγαίνει στον παθιασμένο Βενιζελικό, τον εθνικό μας ποιητή, Παλαμά. Ετσι θεώρησα σκόπιμο να βάλω αυτούσιο ένα ποίημά του, σαν απάντηση σ’ αυτούς τους λίγους που εξακολουθούν να βυσσοδομούν κατά του Βενιζέλου.

Το ποίημα γράφτηκε, υποθέτω, μετά τα αχαλίνωτα πολιτικά πάθη που έσπρωξαν ελληνικά χέρια να του στήσουν ανάθεμα στο Πεδίο του Αρεως!

Μεγάλος είσαι. Κι αν περιμένεις γύρω ο λαός σου γνωρίζοντάς σε βάγια να στρώνει για να διαβαίνεις, παιδί που θα ‘σαι! Μεγάλος είσαι.

Κι αν το πιστεύεις το μίσος που έρπει γυρεύοντάς σε πως δεν θεριεύει κι όσο θεριεύει παιδί που θα ‘σαι! Μεγάλος είσαι.

Και θα πεθάνεις και θα σε θάψουν.

Και θα σου φτύνει κι ο τιποτένιος κι ο μπεχλιβάνης την τρανοσύνη.

Και θα πεθάνεις. Κι άλλο το αστέρι της τρανοσύνης σου δε θα γίνει παρά κεράκι σε παιδιού χέρι να τρεμοσβήνει.

Μόνο το ανάθεμα που θα στήσει μια οργή στον ίσκιο, στα κόκκαλά σου θα πάει σε ψήλος που θα θυμίσει το ανάστημά σου.

 

Πιστεύω πως το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων θα καταγράψει όσα ειπώθηκαν και θα εκτυπωθούν σε τόμο. Εγώ προσπάθησα να πάρω μερικά κομμάτια από τις εισηγήσεις της πρώτης ημέρας, και θα σας τα παραθέτω: Το συνέδριο ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τους εκπροσώπους των συντελεστών της πραγματοποίησης του συνεδρίου.

Πρώτος έλαβε το λόγο ο γ.γ. του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων κ. Παυλής Σούρλας: «Ήθελα να ευχαριστήσω το Ιδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” και το Μουσείο Μπενάκη για την άψογη συνεργασία μας». Η επίσημη κήρυξη των εργασιών του συνεδρίου έγινε από τον οικοδεσπότη, πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νίκο Βούτση: «Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να κηρύξω την έναρξη των εργασιών του παρόντος Συνεδρίου, που πραγματοποιείται στη συμπλήρωση 80 ετών από τον θάνατο του Ελευθέριου Βενιζέλου. Θα ήθελα να συγχαρώ τους συνδιοργανωτές για την πολύ σημαντική αυτή πρωτοβουλία… Στις σελίδες της ελληνικής ιστορίας του ελληνικού Κοινοβουλίου, ο Βενιζέλος κατέχει περίοπτον θέση. Από το βήμα αυτό θα ήθελα να εξάρω τη διαχρονική συνεργασία του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, το οποίο επιτελεί σημαντικότατον έργο για τη διατήρηση, την προβολή και την ανασύσταση της ιστορικής μας μνήμης, με επίκεντρο τη ζωή και την προσωπικότητα του Ελευθέριου Βενιζέλου». Επόμενη στη σειρά των συνδιοργανωτών ήταν η κα Ειρήνη Γερουλάνου από το Μουσείο Μπενάκη: «Η συμμετοχή του Μουσείου Μπενάκη στους συνδιοργανωτές του Συνεδρίου με θέμα την πολιτική κληρονομιά του Ελευθερίου Βενιζέλου, αποτελεί τιμή για όλους μας. Το μουσείο Μπενάκη συνδέεται με το Ιδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, με μια στενή σχέση συνεργασίας και φιλίας». Ο προεδρεύων του Συνεδρίου, έδωσε στη συνέχεια τον λόγο για έναν μικρό χαιρετισμό στον κ. Λευτέρη Βενιζέλο, εγγονό του Εθνάρχη, για να απευθύνει μερικά λόγια στους συνέδρους.

Σειρά είχε τώρα ο κ. Γιώργος Πρασιανάκης, πρώην βουλευτής και πρόεδρος του Παραρτήματος Αττικής του Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”. Επεσήμανε την προσπάθεια που γίνεται να προβάλλονται οι αρχές, αξίες και το έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου με εκατοντάδες αναθήματα (ανδριάντες, προτομές, ονοματοδοσίες, πλατειών, χώρων, εκδόσεις και εκδηλώσεις) ιδιαίτερα σήμερα που αυτά είναι περισσότερο αναγκαία στην κρίσιμη, θολή, εκφυλισμένη και παρακμιακή εποχή μας. Επεσήμανε, επίσης, τη θεσμοθέτηση της ανάθεσης της προεδρίας του Ιδρύματος στο εκάστοτε πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και την ολοκλήρωση του Μουσείου και λοιπών χώρων στην πλατεία Χαλέπας, που πρέπει να μετονομαστεί σε πλατεία Δημοκρατίας ή Κρητικής Αναδημιουργίας. Εδώ τελείωσαν οι σύντομοι χαιρετισμοί και άρχισαν οι εισαγωγικές ομιλίες. Οι εισηγήσεις που ακολούθησαν έγιναν από καθηγητές Πανεπιστημίου και Ιστορικούς, νομίζω τους πλέον άριστους, που κάλυψαν ολοκληρωμένα θα έλεγα τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Μου ήταν αδύνατο να επιλέξω, έστω και κομμάτια, από τις εισηγήσεις και να τα παραθέσω. Το απόγευμα του Σαββάτου 26 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν προβολές ταινιών στο Μουσείο Μπενάκη με θέμα τον Ελευθέριο Βενιζέλο: – Ελευθέριος Βενιζέλος 1966, Λίλας Κουρκουλάκου – Η Ελλάδα του Βενιζέλου 1992, Β. Μάρου – Ελευθέριος Βενιζέλος: Αγνωστα κινηματογραφικά στιγμιότυπα (2007), Παραγωγή Ιδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” – Ελευθέριος Βενιζέλος 1910-1927 του Παντελή Βούλγαρη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα