Στα “δίχτυα” της αστυνομίας πιάστηκαν μέλη εγκληματικής οργάνωσης που εξαπατούσαν κυρίως ηλικιωμένα άτομα μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών, παρουσιάζοντας ψευδή γεγονότα ως αληθινά με σκοπό να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά και κοσμήματα.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας «Εξιχνιάσθηκαν, ύστερα από την μεθοδική έρευνα της ανωτέρω Υπηρεσίας σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου, δύο (2) υποθέσεις απάτης και οχτώ (8) περιπτώσεις απόπειρας απάτης σε Χανιά και Ηράκλειο.
Για τις υποθέσεις αυτές συνελήφθη, χθες, 50χρονη αλλοδαπή υπήκοος Βουλγαρίας ως μέλος της εγκληματικής ομάδας και αναζητούνται ακόμη δύο άτομα.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι ανωτέρω δράστες ενεργώντας με συγκεκριμένο τρόπο προσέγγισης και μεθοδολογία δράσης, εξαπατούσαν ηλικιωμένους με σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος.
Αναφορικά με τη μεθοδολογία δράσης, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, επικοινωνούσαν τηλεφωνικά, με ηλικιωμένα κυρίως άτομα, σε διάφορες περιοχές των Χανίων και του Ηρακλείου και είτε η 50χρονη είτε τα άλλα δύο άτομα τα οποία αναζητούνται, προσποιούμενα συγγενής τους παθόντων (γιος ή κόρη) το οποίο υποτιθέμενα βρισκόταν σε δεινή θέση εξαιτίας σύλληψης του από την αστυνομία συνεπεία τροχαίου ατυχήματος που είχε προκαλέσει, δημιουργούσε έντονη συναισθηματική φόρτιση στα θύματα και στην συνέχεια έτερος άγνωστος δράστης, προσποιούμενος αστυνομικό, απαιτούσε μεγάλα χρηματικά ποσά ή χρυσαφικά-κοσμήματα από τους παθόντες, προκειμένου να αποφευχθούν οι άμεσες νομικές συνέπειες και η φυλάκιση του οικείου προσώπου.
Στη συνέχεια η 50χρονη μετέβαινε σε προκαθορισμένο σημείο προκειμένου να παραλάβει το συμφωνηθέν χρηματικό ποσό ή τα κοσμήματα από τους παθόντες.
Τα μέλη της ομάδας επικοινώνησαν, συνολικά με δέκα (10) ηλικιωμένα άτομα και κατάφεραν να αποσπάσουν το συνολικό χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ και κοσμήματα συνολικής αξίας 10.000 ευρώ, από δύο ημεδαπές, ηλικίας 82 και 67 ετών σε Χανιά και Ηράκλειο αντίστοιχα.
Στο πλαίσιο αυτό, χθες (24.08.2016) το πρωί οργανώθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθη η 50χρονη αλλοδαπή κατά το χρόνο που παραλάμβανε χρήματα από 50χρονη ημεδαπή με τη οποία είχαν προβεί νωρίτερα σε τηλεφωνική επικοινωνία. Στην κατοχή της βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ το οποίο αποδόθηκε στην παθούσα και πλήθος κοσμημάτων, ενώ τα χρηματικά ποσά που επιχείρησαν να αποσπάσουν τα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας ανέρχονται στο ύψος των 300.000 ευρώ.
Η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων για να διακριβωθεί πλήρως το εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας, ενώ η συλληφθείσα με την σε βάρος της σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων.»
ΤΗΕΦΩΝΙΚΕΣ ΑΠΑΤΕΣ ΚΑΙ ΧΘΕΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Στο μεταξύ σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύεται σήμερα στην έντυπη έκδοση των “Χανιώτικών νεών” χθες στα Χανιά επιτήδειοι, τηλεφώνησαν σε σταθερά τηλέφωνα σπιτιών στα Χανιά λέγοντας στους ηλικιωμένους -ως επί τo πλείστoν- που τους απάντησαν ότι συγγενικά τους πρόσωπα εμπλέκονται σε τροχαία ατυχήματα!
Σύμφωνα με πληροφορίες:
• Αγνωστος τηλεφώνησε στους γονείς κοπέλας και είπε ότι έγινε ένα τροχαίο στα Χανιά, ενώ ρώτησε τη γυναίκα αν έχει παιδιά και ζήτησε τα στοιχεία τους.
• Αγνωστος τηλεφώνησε στον πατέρα νεαρής Χανιώτισσας και του είπε ότι η κόρη του εμπλέκεται σε τροχαίο.
• Αρκετοί Χανιώτες κάλεσαν το “100” για να αναφέρουν ότι δέχθηκαν τέτοιου είδους τηλεφωνήματα.
• Πολίτες μετέβησαν στο Αστυνομικό Μέγαρο και κατήγγειλαν ανάλογες κλήσεις που δέχθηκαν στα σπίτια τους. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, οι επιτήδειοι ρίχνουν “δόλωμα” με στόχο ανυποψίαστοι ηλικιωμένοι ή γονείς νέων ανθρώπων, να βγουν από τα σπίτια τους και εκείνοι να βρουν ευκαιρία να μπουν σε αυτά και να κλέψουν ή να αλιεύσουν πληροφορίες για τα σπίτια, στα οποία έχουν τηλεφωνήσει και κυρίως για το πόσα άτομα κατοικούν και πότε απουσιάζουν…
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Ηδη από τις 18 Αυγούστου η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης είχε αναφερθεί σε περιστατικά εξαπάτησης από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα μπαίνουν στα σπίτια τους. Για την απάτη με το πρόσχημα της πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος η Αστυνομία επισημαίνει: «Οι επιτήδειοι, έχοντας αντλήσει πληροφορίες για την οικογενειακή κατάσταση των υποψηφίων θυμάτων, πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε αυτούς, προσποιούμενοι άλλοτε νοσοκομειακούς γιατρούς και άλλοτε δικηγόρους ή αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως παιδί τους) έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού. Επιπλέον ισχυρίζονται ότι για να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου και να απεμπλακεί από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτείται η καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων διαφοροποιείται σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των θυμάτων. Για να γίνουν πιο πειστικοί, άλλοι συνεργάτες τους παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία και προσποιούνται το συγγενικό τους πρόσωπο, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα. Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματα έχουν πειστεί είτε εμφανίζονται στα σπίτια τους για την παραλαβή των χρημάτων είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο από τους επιτήδειους τόπο και χρόνο κοντά στο σπίτι».
Η Αστυνομία τονίζει ότι «στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών». Ανάμεσα σε άλλα η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης συνιστά, στους ηλικιωμένους:
• Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
• Μην ανοίγετε την πόρτα σας σε άγνωστα άτομα.
• Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να μπουν στο σπίτι σας.
• Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο) ή με το πρόσχημα πρόκλησης ατυχήματος από συγγενικό σας πρόσωπο, το οποίο είχε ως συνέπεια το θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό ανήλικου συνήθως παιδιού. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά.
• Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού – συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό – συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται.
• Αν οι δράστες έρθουν σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί σας, επιδιώξτε εάν είναι δυνατόν την επικοινωνία με το οικείο σας πρόσωπο με άλλη τηλεφωνική συσκευή για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η “γραμμή” να είναι ακόμη ανοιχτή από τους δράστες, οι οποίοι δεν τερμάτισαν την προηγούμενη κλήση. Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι ή σας έδωσαν οι δράστες να μιλήσετε.
• Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί – συγγενείς σας.
• Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού, κ.ά.