Αυτά που γράφονται και ακούγονται σήμερα αναιρούνται απ’ τη μια στιγμή στην άλλη. Ο Τύπος δεν προλαβαίνει να τα αφομοιώσει, οι δε αναγνώστες και οι ακροατές τα “καταπίνουν αμάσητα”, δεν μπορούν να τα χωνέψουν και μένουν μετέωροι τι να πιστέψουν και τι ν’ απορρίψουν. Είναι ανάγκη να πιστέψει η κοινή γνώμη ότι ο κ. Τσίπρας είναι κάτι το καινούργιο, αλλά και ο ίδιος να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να συνδέσει το παλιό με το καινούργιο μόνο που οι κινήσεις του πρέπει να γίνουν σωστά.
Ο κ. Τσίπρας οφείλει να ξεκαθαρίσει όσο πιο γρήγορα την ενσκήψασα “Βαρουφακειάδα”. Να εξηγήσει ότι έδωσε, αν έδωσε, εντολή να σχεδιαστεί ένα “plan B”, που ήταν υποχρεωμένος να το παραγγείλει. Τώρα πώς το ’φτιαξε ο Βαρουφάκης με τον Αμερικανό Γκαλμπρέιθ, τον Αγγλο Λαμόντ και τους άλλους της κλίκας των κομπιναδόρων έχει πολυσυζητηθεί, έχουν δοθεί εξηγήσεις αλλοπρόσαλλες κι έχουν ληφθεί αποφάσεις με βαρύ κόστος για το έθνος, γι’ αυτό και ο υπουργός έμεινε εκτός κυβέρνησης.
Οσοι έχουν εμπειρία από τα “πέτρινα χρόνια”, ξέρουν ότι η αριστερά μιλά τον περισσότερο καιρό πιο πολύ απ’ όσο χρειάζεται. Τώρα, που έγινε κυβέρνηση, αντί να δει από κοντά τα πράγματα και να ασπασθεί τα λόγια του δικού τους ομοϊδεάτη κ. Φλαμπουράρη που τους είπε: «Συνέλθετε σύντροφοι, τώρα κυβερνάμε», δημιουργούν αντιπολίτευση στο κόμμα τους πυροβολώντας τα πόδια τους. Διοργανώνουν εκδηλώσεις με θούρια για τα γενέθλια του Μίκη και του “ISKRA” απ’ το λεξιλόγιο του πάλαι ποτέ Λενινισμού με παράτες και θεάματα όμοια σαν τότε, που δεν κυβερνούσαν. Εφόσον γίνονται αυτά τώρα, που είναι πλειοψηφία, υπάρχει πρόβλημα.
Καλείται, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας να κάνει ένα άλμα, μια υπέρβαση, γιατί αν αργήσει, θα τον κονταίνουν σιγά – σιγά. Εχουν τον λόγο τους να υπάρχει διαρκές συνέδριο. Θα μπορούν να μιλάνε μαζί του μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων. Αν αυτό το βιολί συνεχιστεί, μπορεί να κερδίζει μάχη προς μάχη, αλλά στο τέλος θα χάσει τον πόλεμο. Ας θυμηθεί τον Ανδρέα στο “Πεντελικόν” το 1989, που είπε «παιδιά τελειώσαμε εδώ. Αυτό είναι, θέλετε; Αλλιώς σας αφήνω το ΠΑΣΟΚ και κάνω κάτι δικό μου». Δεν μπορεί να μιλάει επ’ άπειρον για τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ και να μένει καθηλωμένος με θρησκευτική ευλάβεια στις ισχύουσες καταστατικές διαδικασίες την ώρα που η χώρα είναι χρεοκοπημένη.
Ως πρωθυπουργός πρέπει ν’ αποφασίσει ή να τους υποχρεώσει να τον ακολουθήσουν ή αν θα τους αφήσει πίσω. Οι αποφάσεις που καλείται να πάρει ο κ. Τσίπρας, θα επηρεάσουν το μέλλον της χώρας για 10ετίες. Να ξεχωρίσει ο ίδιος ποια απ’ όλες τις στρατηγικές είναι πιο συμφέρουσα για τη χώρα και αν χρειασθεί διαζύγιο, να αδιαφορήσει ποιος θα το χρεωθεί από τους δύο. Ο Καραμανλής και ο Ανδρέας έμειναν στην ιστορία γιατί έπαιρναν αποφάσεις μόνοι τους ύστερα από συγκερασμό γνωμών ολιγομελούς κύκλου εμπίστων συμβούλων τους. Μήπως θα έπρεπε ο κ. Τσίπρας να τους μιμηθεί;
Η αλήθεια είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ η ενότητα έχει διαρραγεί. Υπάρχουν δύο στρατόπεδα με ορόσημο τη δανειακή σύμβαση. Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε δίλημμα τι προέχει, η χώρα ή το κόμμα. Οι βουλευτές του ήσαν εξ αρχής δύο ταχυτήτων, που φάνηκε ότι δεν μπορούν να συνεργασθούν. Οι της Αριστερής πλατφόρμας δεν συνεννοούνται με τους έξω, ούτε συνυπάρχουν με τους μέσα. Το ιδεολογικό τους καθεστώς δεν τους επιτρέπει να μπουν στο ίδιο κάδρο με τη δομή της σημερινής κοινωνίας. Αυτοί που από 3% έγιναν κυβερνητική πλειοψηφία αγνοούν ότι έχει ο καιρός γυρίσματα. Η κοινή γνώμη μεταβάλλεται στη στιγμή με ένα “κλικ”. Για να θυμηθούμε το γνωμικό που έλεγε ο Μητσοτάκης: «Καλοχαιρέτα τον πεζό, όταν καβαλικέψεις, για να σε χαιρετά κι αυτός, όταν θα ξεπεζέψεις». Ερχεται ο καιρός που ο κύκλος κλείνει και ξανακάθεσαι στον πάγκο.
Ο κ. Τσίπρας πρέπει να δώσει τέλος στο χάσμα. Είναι αρκετή η γενική αναγνώριση που απολαμβάνει τώρα, πριν αλλάξουν οι συσχετισμοί και την πληρώσει πάλι ο λαός.