■ Απαραίτητη η ηλεκτρονική κράτηση
Ο Δημοτικός Κινηματογράφος “Κήπος” ανοίγει τις πύλες του για το 2020 και με δωρεάν προβολές, από 1η έως 14η Ιουνίου, στις 9 το βράδυ μας καλεί να τον αγκαλιάσουμε και πάλι.
Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Χανίων, οι κινηματογραφικές προβολές μέχρι τις 14 Ιουνίου θα είναι δωρεάν, αποτελώντας ευκαιρία ώστε να εξοικειωθούμε όλοι με τις νέες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής. Η τιμή για τη γενική είσοδο από τις 15 Ιουνίου θα παραμείνει 5 € και θα διαμορφωθεί στο 1 € για Α.με.Α., ανέργους, παιδιά κάτω των 12 ετών και άτομα άνω των 65 ετών.
Για τη διευκόλυνση και την ασφάλεια όλων και δεδομένου ότι, σύμφωνα με τις νέες συνθήκες, η χωρητικότητα του Κινηματογράφου έχει μειωθεί στα 100 άτομα, είτε με εισιτήριο είτε χωρίς, η είσοδος του κοινού στον χώρο θα γίνεται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικές κρατήσεις θέσεων μέσα από την ιστοσελίδα www.chania-culture.gr .
Είναι απαραίτητο να σημειωθεί ότι για να αποφευχθεί ο συνωστισμός δεν θα διατίθενται θέσεις στην είσοδο του Κινηματογράφου, ενώ στις περιπτώσεις ατόμων, που δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικά μέσα, θα πρέπει να γίνεται τηλεφωνική επικοινωνία κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες με τη Γραμματεία της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ. (Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00- 15.00), στο 2821034200 για κράτηση θέσης.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.chania-culture.gr.
Την αρχή κάνουν δύο ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ψυλλάκη που θα προβληθούν τη Δευτέρα στις 9 το βράδυ:
“Α.Β.Ε.Α. ο πηγμένος χρόνος”, 27 λεπτά, παραγωγή Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (K.A.M), 2001.
Το εργοστάσιο της Α.Β.Ε.Α. [Ανώνυμη Βιομηχανική Εταιρεία Ανατολή] στα Χανιά, αποτελεί το σημαντικότερο βιομηχανικό μνημείο της πόλης και ένα από τα αρχαιότερα βιομηχανικά κτίρια στον ελλαδικό χώρο. Ιδρύθηκε ως πυρηνελαιουργείο το 1889, από τον Γάλλο χημικό και εφευρέτη Ιούλιο Δέις. Τις επόμενες δεκαετίες οι ιδιοκτήτες του εργοστασίου αλλάζουν και οι δραστηριότητές του διαρκώς επεκτείνονται. Η διαρκής σχέση ανάμεσα στο εργοστάσιο και την πόλη, το καθιστά αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής της μνήμης. Το ντοκιμαντέρ είναι μέρος μιας γενικότερης προσπάθειας, για τη διάσωση και διατήρηση του παραπάνω μνημείου.
“Αεί τις έν Κύδωνος”, 55 λεπτά, 1997
Τα σημερινά Χανιά απλώνονται στα ερείπια της αρχαίας Κυδωνίας, της προϊστορικής πόλης-κράτους που ίδρυσε ο Κύδων. Πρόσωπο μυθικής καταγωγής που η παροιμιώδης φιλοξενία του έμεινε στην ιστορία. “Αεί τις έν Κύδωνος” έλεγαν. Πάντα κάποιος θα βρίσκεται στον Κύδωνα. Φιλόξενος άρχοντας, φιλόξενη από παλιά κι η πόλη του.
Σήμερα, η αναπτυγμένη τουριστικά πόλη, ζει μια νέα πραγματικότητα. Η πολυχρωμία της δεν εξαντλείται στους καλοκαιρινούς επισκέπτες και στα διάσπαρτα σημάδια των πολιτισμών που την έθρεψαν. Γίνεται πολύχρωμη καθημερινά και όλο το χρόνο. Σημαντικός αριθμός αλλοδαπών εγκαθίστανται τα τελευταία χρόνια στα Χανιά, μόνιμα ή προσωρινά και για δικούς του ο καθένας λόγους. Η πόλη και ο Δήμος τιμώντας τους αλλοδαπούς που φιλοξενούσε, διοργάνωσαν το 1997 τη γιορτή τους, το πρώτο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΘΝΟΤΗΤΩΝ. Μια πολύχρωμη εβδομάδα που έδωσε την ευκαιρία στην ταινία, εκτός από την αντιπροσωπευτική παρουσίαση των 20 εθνοτήτων που συμμετείχαν στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ, να ανατρέξει και στο παρελθόν μιας από τις ωραιότερες πόλεις της Μεσογείου.
ΤΟ ΑΤΤΙΚΟΝ
Στο μεταξύ, και ο θερινός κινηματογράφος “Αττικόν” ετοιμάζεται να υποδεχτεί το κοινό του από την Τετάρτη 3 Ιουνίου με την ταινία “Η μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς” του Γιάννη Οικονομίδη, σε μία προβολή που θα αρχίζει στις 9:15 μ.μ.
Σε μια μικρή πόλη της Ελλάδας, όταν το ερωτικό πάθος διασταυρώνεται με την απληστία για το χρήμα, τα πτώματα αρχίζουν να στοιβάζονται το ένα μετά το άλλο και η “Ωραία Κοιμωμένη” Όλγα δεν θα μάθει ποτέ από τι πραγματικά έχει γλυτώσει…
Παγκόσμιο διαδικτυακό
φεστιβάλ κινηματογράφουΠερισσότερα από 20 διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ ενώνουν τις δυνάμεις τους και σε συνεργασία με το YouTube διοργανώνουν την πρώτη παγκόσμια online κινηματογραφική δράση, με τίτλο «We Are One: A Global Film Festival», η οποία άρχισε χθες και θα διαρκέσει έως και τις 7 Ιουνίου.
Το «We Are One» διοργανώνεται σε συνεργασία με μερικά από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου, όπως των Καννών, του Τορόντο, του Βερολίνου, του Σάντανς, της Τραϊμπέκα και της Βενετίας κ.α, μετά και την ακύρωση ορισμένων από αυτών λόγω της πανδημίας.
Στο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες συναντάμε μικρού μήκους ταινίες τεσσάρων Ελλήνων σκηνοθετών που έχουν προβληθεί στο παρελθόν σε κάποιο από τα φεστιβάλ που συμμετέχουν στο «We Are One».
Συγκεκριμένα, το φεστιβάλ Καννών θα προβάλει το «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» του Βασίλη Κεκάτου, το φεστιβάλ Βενετίας τον «Ηλεκτρικό Κύκνο» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, το φεστιβάλ του Σαράγεβο το «Route-3» του Θανάση Νεοφώτιστου, ενώ το φεστιβάλ της Νέας Υόρκης την μικρού μήκους ταινία της Αθηνάς Τσαγγάρη «24 Frames Per Century».