Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Συνέπειες του Brexit (ІІ)

Το θέμα του Brexit συνεχίζει στα Μ.Μ.Ε. διεθνώς παρ’ όλες τις 15 μέρες που πέρασαν από τις 23 Ιουνίου. Το μαζικής κυκλοφορίας αμερικανικό περιοδικό Time (11 Ιουλίου/18 Ιουλίου, 2016) έχει σαν κύριο θέμα του το Brexit, με τον τίτλο στο εξώφυλλο του, ίσως αυτό που κατά βάθος επιθυμούν οι Αμερικανοί: «The Fall of Europe… Why Brexit is just the Beginning», άρθρο γραμμένο από τον Simon Shuster.
Δεν νομίζω να συμφωνώ μ’ αυτό. Ασφαλώς δεν είναι η πτώση της Ευρώπης. Αυτό θα ήθελαν βεβαίως οι Αμερικάνοι. Δεν είναι, όμως, αυτό, που συνέβη μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και συμπληρώθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει, η Ευρωπαϊκή Ενωση (Ε.Ε.) να πάρει μέρος του μηνύματος του Brexit και να διαφοροποιηθεί, όχι, όμως ότι θα εξαφανισθεί. Τέρμα στις ντιρεκτίβες και στις διαταγές, τη διακυβέρνηση από τις Βρυξέλλες, τα αλόγιστα έξοδα, τα συνεχή ταξίδια στις Βρυξέλλες από δημόσιους υπαλλήλους των 28 κρατών-μελών για οδηγίες και τουρισμό. Τέρμα στο όνειρο για μια ομοσπονδιακή Ευρώπη ή και ακόμη για τις “Ηνωμένες Πολιτείες” της Ευρώπης. Επίσης πρέπει να περιορισθεί η επέκταση της Ε.Ε. με την είσοδο κρατών ή κρατών, που δεν πληρούν τις αρχές τις Ε.Ε., όπως η Τουρκία.
Για να επανέλθουμε στο θέμα του Brexit, παρά τα κροκοδείλια δάκρυα των εκπροσώπων μερικών κρατών-μελών, κατά βάθος οι περισσότερες χώρες είναι ικανοποιημένες από την έξοδο του Η.Β. Η Γερμανία και η Γαλλία γιατί απαλλάσσονται από κάποιους που αμφισβητούν την κυριαρχία τους και που αντιπροσωπεύουν στην ουσία τις Η.Π.Α. στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από κάποιους, επίσης, που είναι με το ένα πόδι στην Ευρώπη και με το άλλο στις Η.Π.Α. και την Κοινοπολιτεία.
Όσο για τους Βρετανούς, αυτοί που έχασαν μιλούν για δυνατότητα παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Νομικά αυτό είναι εφικτό. Το Κοινοβούλιο να μην επικυρώσει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος ή η βρετανική κυβέρνηση να μη ζητήσει διαπραγματεύσεις για έξοδο σύμφωνα με το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας. Η επιλογή, όμως, είναι δύσκολο να υιοθετηθεί γιατί αυτό θα σήμαινε την περιφρόνηση του 52% των Βρετανών που ψήφισαν για έξοδο. Επίσης δεν είναι βέβαιο ότι η Ε.Ε. επιθυμεί ακόμα το Η.Β. στους κόλπους της.
Το θέμα της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, που ψήφισαν για Remain, δεν είναι τόσο απλό. Ανεξαρτησία για τη Σκωτία σήμερα, ίσως, να μην είναι στην πράξη εφικτή έχοντας επίσης υπόψη τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου. Επιπλέον, δεν φαίνεται ότι η Ε.Ε. θα δεχόταν εύκολα στους κόλπους της τεμαχισμένο το Η.Β., δηλαδή ξεχωριστά τη Σκωτία και τη Βόρειο Ιρλανδία ή ότι η Βόρεια Ιρλανδία εύκολα θα αποσχιζόταν από το Η.Β. για να ενωθεί με την Ε.Ε.
Και το σίριαλ του Brexit θα συνεχισθεί αφού και οι ίδιοι οι Βρετανοί επιθυμούν να το παρατείνουν.

*Ο δρ Χρίστος Αχιλλέως Θεοδούλου είναι δικηγόρος, διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα