Η θεμελίωση μίας συνεργασίας που να αποτελέσει την βάση για την δικτύωση των σωματείων της ελληνικής περιφέρειας που δραστηριοποιούνται πάνω στην φροντίδα και προστασία του παιδιού αποτελούσε τον βασικό στόχο της ημερίδας «Το παιδί σε κίνδυνο – η εμπειρία της Βέροιας» η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα εκδηλώσεων του παραρτήματος Προστασίας Παιδιών και Νέων Χανίων.
Aρχικοί πυρήνες της συνεργασίας αυτής οι δύο διοργανωτές της ημερίδας δηλαδή το εθελοντικό Σωματείο Χανίων «Στήριξις» και ο εθελοντικός Οργανισμός Βέροιας «Πρωτοβουλία για το Παιδί». Ο πρόεδρος του τελευταίου Aριστοτέλης Σιδηρόπουλος πρόσθεσε ότι ένας ακόμα στόχος της ημερίδας ήταν να μεταδώσει το σωματείο της Μακεδονίας ως παλαιότερο την εμπειρία που έχει αποκομίσει με τις κατάλληλες πρακτικές και εργαλεία δουλειάς στο αντίστοιχο των Χανίων.
Για τον λόγο αυτό και η ομιλία του κ. Σιδηρόπουλου “Κρήτη-Μακεδονία ενώνοντας θέληση & δυνάμεις για την καταπολέμηση της κακομεταχείρησης των παιδιών” αναπτύχθηκε σε δύο κεφάλαια: στο πρώτο μέρος περιέγραψε συνοπτικά τη ζωή και τη δράση του Οργανισμού της Πρωτοβουλίας για το Παιδί ενώ στο δεύτερο αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας, της περιφερειακής δικτύωσης και των κοινών δράσεων Συλλόγων και Ιδρυμάτων που ασχολούνται με την παιδική προστασία.
Με ραχοκοκαλιά τον άξονα Κρήτη-Μακεδονία παρουσιάστηκε η πρόταση της συνεργασίας των δύο φορέων στο πρόγραμμα “Σημεία στήριξης” με τις κοινές δράσεις που σχεδιάσθηκαν και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα τους, με σκοπό την διατήρηση των στοιχείων που μπορούν να επανασχεδιαστούν, να προγραμματιστούν και να υλοποιηθούν, αποτελώντας τον βασικό κορμό εκδηλώσεων μίας μόνιμης συνεργασίας.
Ενώ τον Νοέμβριο στη Βέροια με μία ανάλογη ημερίδα θα εδραιωθεί με ένα δεύτερο βήμα η συνεργασία των δύο σωματείων.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η κρίση επιδεινώνει τα προβλήματα και την μεταχείριση των παιδιών σημείωσε ότι τα προβλήματα υπήρχαν πάντοτε όπως και η δυσλειτουργική οικογένεια με την ενδοοικογενειακή βία. «Η κρίση όμως αυξάνει την χρήση ουσιών και η χρήση αυτή αυξάνει την ενδοοικογενειακή βία. Η βαριά φτώχεια επίσης αυξάνει την ενδοοικογενειακή βία επομένως η εγρήγορση μας πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερη και η δράση μας περισσότερη»
Η διευθύντρια του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας και του Κέντρου Αναφοράς και παροχής συμβουλευτικής της Βέροιας Θεοδώρα Νιώπα αναφερόμενη στη «Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών: Εντοπισμός – Τεκμηρίωση Παραπομπή θύτη – Θεραπεία τραύματος» μετέδωσε την εμπειρία από την ενασχόληση της με σοβαρά περιστατικά κακοποίησης ιδιαίτερα δε της σεξουαλικής ενώ η ψυχολόγος Ιωάννα Σπανουδάκη ανέπτυξε το θέμα «Σύγχρονες μορφές κακοποίησης: Κακοποίηση και εκμετάλλευση ανηλίκων μέσα από το διαδίκτυο» που αφορά ολοένα και περισσότερους ανήλικους με πιο πρόσφατο το φαινόμενο της “Μπλε Φάλαινας”.
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΩΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ
Η Χρυσή Πευκιανάκη κοινωνική λειτουργός Ξενώνα Φιλοξενίας θυμάτων έμφυλης βίας Δήμου Χανίων μίλησε για «Τα παιδιά ως “μάρτυρες” κακοποίησης – Η εμπειρία από τα τρία χρόνια λειτουργίας του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών» ενώ ο παιδαγωγός Φώτης Βλάχος αναφέρθηκε στην «Κοινωνική και επαγγελματική ένταξη φιλοξενουμένων σε δομές αυτόνομης διαβίωσης». Εκεί ανέπτυξε τους επιμέρους καθοριστικούς παράγοντες και πρακτικές που μπορούν να συνδράμουν στην πρόοδο και ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας και στο κοινωνικό σύνολο γενικότερα ατόμων που έχουν ανατραφεί με δομές προστασίας και που συχνά εμφανίζουν δυσκολία στην οργάνωση και διαχείριση του εαυτού τους φεύγοντας από το περιβάλλον φροντίδας.
Η ψυχολόγος Στεφανία Παπαδάκη ανέπτυξε το θέμα: «Η δυσκολία μετάβασης από την εξαρτημένη στην αυτόνομη διαβίωση – Το ανάχωμα της ασυλοποίησης στον δρόμο της ενηλικίωσης» και αναφέρθηκε στις δυσκολίες που παρατηρούνται σε άτομα που έχουν ανατραφεί με δομές προστασίας και στα προβλήματα που εμποδίζουν την προσωπικότητα τους ως ενήλικων πλέον να δομηθούν και να ολοκληρωθούν στο σύνολο τους με επαρκή και ολοκληρωμένο τρόπο.
Τέλος η κοινωνική λειτουργός Μαρία Πετράκη μίλησε για τη «Λειτουργία διαμερίσματος αυτόνομης διαβίωσης στο Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Λασιθίου (Νεάπολης)» ενός ξενώνα που άλλαξε μορφή τον τελευταίο χρόνο και έχει ως στόχο την σταδιακή αποχώρηση των φιλοξενουμένων από το Ιδρυμα με τελικό σκοπό την κοινωνική ένταξη και ανεξαρτητοποίηση τους.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο χρόνων από την λειτουργία του Ξενώνα Nέων από το εθελοντικό Σωματείο Χανίων «Στήριξις» που δραστηριοποιείται στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας ενώ μετά το πέρας της χορηγήθηκαν βεβαιώσεις συμμετοχής
Πραγματοποιήθηκε δε με την αρωγή της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, του ξενοδοχείου «Κύδων» και του Παραρτήματος Προστασίας Παιδιών και Νέων Χανίων.