Στο επίκεντρο της συνεργασίας Περιφέρειας Κρήτης – Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας βρίσκεται η βιώσιμη ενεργειακή ανάπτυξη.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας, η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Βιομηχανίας Βιργινία Μανασάκη – Ταβερναράκη και στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης, συναντήθηκαν με ερευνητές του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.
Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν καινοτόμες εφαρμογές που δοκιμάζονται στο Ι.Τ.Ε., όπως είναι εφαρμογές από γραφένιο (θεωρείται το υλικό του μέλλοντος) τα ενεργειακά «έξυπνα παράθυρα» (έχει αποδειχθεί ότι έως και το 40% της παραγόμενης ενέργειας διοχετεύεται σε κτίρια, με το 50% να «χάνεται» μέσα από αυτά – οπότε γίνεται εύκολα αντιληπτή η σημασία τους), καθώς και όλες οι δραστηριότητες των Ινστιτούτων Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ και Επιστημών Χημικής Μηχανικής.
Η συνάντηση, έρχεται να προστεθεί στις αντίστοιχες συνεργασίες της Περιφέρειας με το Πολυτεχνείο και το Τ.Ε.Ι. Κρήτης, συνεργασίες που γίνονται σ’ ένα εξαιρετικά κρίσιμο χρονικά σημείο για την ενεργειακή ανάπτυξη του τόπου, αφού η Κρήτη βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος λόγω της θέσης της και των εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας των ιδρυμάτων σε παρεμβάσεις που προετοιμάζει η Περιφέρεια Κρήτης θεωρείται εξαιρετικά χρήσιμη, αφού μπορεί να προσφέρει πρωτοποριακές εφαρμογές προς υλοποίηση.
Σε δηλώσεις της αμέσως μετά τη συνάντηση, η Αντιπεριφερειάρχης Βιργινία Μανασάκη – Ταβερναράκη τόνισε: «Στην Περιφέρεια, προετοιμαζόμαστε μεθοδικά, για να υποδεχτούμε το ενεργειακό αύριο στην Κρήτη. Χτίζουμε ένα «εξειδικευμένο ενεργειακό δίκτυο» στο οποίο συμμετέχουν επιστήμονες και στελέχη από Ιδρύματα, φορείς και επιχειρήσεις, με στόχο να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε καινοτόμες εφαρμογές και λύσεις στα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας που μας απασχολούν. Σε αυτή την προσπάθεια, διαπιστώνουμε με χαρά ότι έχουμε στο πλευρό μας πολύτιμους, ισχυρούς και διεθνώς αξιόπιστους συμμάχους: Τα ερευνητικά, εκπαιδευτικά, και τεχνολογικά ιδρύματα της Κρήτης. Τα ιδρύματα που με την τεχνογνωσία και τις γνώσεις που διαθέτουν, μπορούν να συμβάλλουν έτσι ώστε η Κρήτη να μην είναι απλά παρατηρητής των εξελίξεων, αλλά να πρωταγωνιστήσει σε αυτές, με γνώμονα πάντα, το συμφέρον του τόπου και των κατοίκων της.
Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας μπορεί να συμβάλει στην κοινή προσπάθεια και με την ευκαιρία που μου δίνεται θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους ερευνητές του Ι.Τ.Ε. για τη φιλοξενία, την ενημέρωση και τη διάθεση συνεργασίας που επέδειξαν».
Στη συνάντηση, παρευρέθηκαν από πλευράς Ι.Τ.Ε. οι Ερευνητές κ.κ. Σπ. Αναστασιάδης (Δ/ντης ΙΗΔΛ), Αρτ. Σαϊτάκης (Δ/ντης ΕΤΕΠ-Κ), Δ. Καφετζόπουλος (Βιολόγος), Μ. Στρατάκης (Φυσικός), Γ. Κωνσταντινίδης (Φυσικός), Μ. Μακριδάκη (Σύμβουλος Μεταφοράς Τεχνολογίας) και από την Περιφέρεια Κρήτης, η Αντιπεριφερειάρχης Βιργινία Μανασάκη – Ταβερναράκη, ο Εκτελεστικός Γραμματέας Νίκος Ραπτάκης, ο Προϊστάμενος του Ενεργειακού Κέντρου Νίκος Ζωγραφάκης και η Σύμβουλος Ενέργειας – Μηχανικός Περιβάλλοντος Μαρία Αποστολάκη.