Στηρίγματα σε μία εποχή παραλόγου χαρακτήρισε τους 21+2 Νομπελίστες συγγραφείς και επιστήμονες που συνομίλησαν μαζί του σε συνεντεύξεις που παρουσιάζονται στο νέο του βιβλίο “Έφοδος στον ουρανό – Συνομιλώντας με 21+2 πρόσωπα” ο Θανάσης Λάλας κατά την παρουσίαση της έκδοσης την Τετάρτη το βράδυ στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων.
Oπως σημείωσε: «Είμαστε σε μία εποχή που πρέπει να διαχειριστούμε μία κοινωνία παραλόγου, σε μία κοινωνία πνευματική η οποία στην πραγματικότητα δεν έχει “στύλους” να πιαστεί. Είμαστε σε ένα λεωφορείο που τρέχει με μεγάλη ταχύτητα και δεν έχει ούτε μία χειρολαβή. Οι άνθρωποι που παρουσιάζονται στο βιβλίο είναι οι “χειρολαβές” που μπορείς κάπως να πιαστείς πριν υπάρξει το μεγάλο φρενάρισμα, όταν βρεθείς μπροστά στο μεγάλο εμπόδιο και το αδιέξοδο. Ακόμα θα σε βοηθήσουν όταν θα πρέπει να συνομιλήσεις με τη ψυχή σου και θα σου δείξει πως θα μπεις μέσα στη ψυχή σου. Θεωρώ ότι το βιβλίο αυτό όπως και γενικά η λογοτεχνία είναι ένας οδηγός ζωής -ένα οδηγός επιβίωσης. Οχι για να τον ακολουθήσεις, αλλά για να μπεις μέσα στο αυτοκίνητο και πολλές φορές να τον διατάξεις που θα πάει».
Ο εκ των ομιλητών αρχιτέκτονας Γιώργος Βαρουδάκης είπε ότι αυτές οι συνομιλίες με προσωπικότητες που σημάδεψαν με το έργο τους τα παγκόσμια πράγματα είναι μία δεξαμενή διδαχής και ερμηνείας της ανθρώπινης φύσης και των ορίων της.
«Η έφοδος στον ουρανό είναι σχεδόν ένα υπερβατικό κείμενο όπως υπονοεί και ο τίτλος του. Που καλεί τον αναγνώστη για μία ατομική υπέρβαση εκτός των ορίων».
Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος Μιχάλης Λαμπαθάκης χαρακτήρισε τον Θ. Λάλα ως τον συνδετικό κρίκο μεταξύ όλων όσοι ενδιαφέρονται να δουν πως μπορεί να στηθεί, να σταθεί να μεγαλουργήσει η γνώση και από την άλλη πλευρά όλων εκείνων που δεν εφησυχάζουν στη ζωή και τάσσονται υπέρμαχοι της περιέργειας. Οπως είπε: «Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι χωρίς περιέργεια ο άνθρωπος δεν μπορεί να καταφέρει πάρα πολλά. Οι Νομπελίστες που συνομιλούν στο βιβλίο είχαν την περιέργεια να δουν πως ο κόσμος θα προχωρήσει με τη δική τους συμμετοχή. Αυτό έπραξαν, μεγαλούργησαν και ο Θανάσης ο Λάλας κατάφερε ως δημοσιογράφος αλλά και ως άνθρωπος να γίνει ο συνδετικός κρίκος μεταξύ αυτών των ανθρώπων και όλων εμάς. Το βιβλίο αξίζει διότι είναι μία καταγραφή αγώνα και προσπαθειών ανθρώπων που ενδιαφέρθηκαν για την ίδια τη ζωή».
Να επισημάνουμε ότι το +2 στον τίτλο αφορά τους Ελληνες Νομπελίστες συγγραφείς Γιώργο Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη που βέβαια δεν συνομίλησαν με τον συγγραφέα αλλά παρουσιάζονται από παλαιότερες συνεντεύξεις τους.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Χανίων, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων & οι Εκδόσεις Αρμός ενώ συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Λεωνίδας Κακάρογλου.