Mερικές ασθένειες όπως η δυσκοιλιότητα και το κρυολόγημα αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά ή ακόμα και θεραπεύονται με τη χρήση φυτών. Πολλές άλλες ασθένειες απαιτούν τη συνηθισμένη ιατρική αντιμετώπιση, αν και σε περιπτώσεις μία θεραπεία μπορεί να υποβοηθηθεί με τα κατάλληλα αφεψήματα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και αυξάνουν την απομάκρυνση τοξικών ουσιών.
Σε κάθε περίπτωση όμως πριν τα χρησιμοποιήσετε πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.
Θα αναφερθούμε και σήμερα σε συνταγές που λαμβάνουμε ως ροφήματα ή ως καταπλάσματα αναλόγως του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε.
Φλεγμονές του στόματος (άφθες κ.λπ.)
Οι στοματικές άφθες είναι συνήθως αγνώστου αιτιολογίας και σημαντικός παράγοντας που διευκολύνει την εμφάνισή τους είναι ο ψυχικός.
Ομως παράλληλα μερικές φυσικές τροφές πλούσιες σε έλαια, όπως τα καρύδια και τα φουντούκια ή πλούσιες σε τανίνη, μπορούν να προκαλέσουν εξελκώσεις (άφθες) στο στόμα και θα πρέπει να αποφεύγονται σε άτομα με τέτοια προδιάθεση. Εάν το στόμα είναι ερεθισμένο, μπορεί να ανακουφιστεί με συχνές πλύσεις με αλατόνερο στο οποίο έχουμε προσθέσει 20 σταγόνες βάμματος μύρου σε μισό ποτήρι νερό. Το εξής έγχυμα πρέπει να πίνεται πριν από τα γεύματα. Γεράνιο ροβερτιανό 50%, φασκόμηλο 30%, θυμάρι 20%.
Σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό προσθέτουμε μια κουταλιά του μίγματος. Το αφήνουμε σκεπασμένο για 5 λεπτά, σουρώνουμε και πίνουμε. Συμπληρώνουμε τη δίαιτα με ξινά φρούτα, όπως καθαρισμένα μήλα και χυμό λεμονιού. Είναι καλύτερο να αποφεύγουμε τα γλυκίσματα και τις τροφές με γλυκαντικά.
Υπέρταση
Η υπέρταση, ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες είναι πολύ συνηθισμένη πάθηση σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Εκτός από το αλάτι που πρέπει να κόψουμε, μαζί με το κάπνισμα και τα οινοπνευματώδη, μπορούμε να τρώμε πολύ σκόρδο, κρεμμύδι, μαϊντανό, λαχανικά και φρούτα. Να προσέχουμε να μην τρώμε μεταξύ των γευμάτων.
Μπορούμε να βοηθήσουμε την κατάσταση με δύο ροφήματα που πρέπει να τα πίνουμε με άδειο στομάχι. Το πρώτο το πίνουμε κάθε Δευτέρα και Τρίτη και αποτελείται από φύλλα ελιάς 20%, φύλλα κράταιγου 30%, εκουϊζέτο (ιπουρίδα) 30%, άνθη πορτοκαλιάς 20%. Σε ένα κουταλάκι του γλυκού μίγματος προσθέτουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και το αφήνουμε σκεπασμένο για 6-7 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε ένα φλιτζάνι την ημέρα νηστικοί. Το δεύτερο μίγμα το πίνουμε τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας και αποτελείται από ιξό (γκυ) 20%, αλχημίλη των Άλπεων 20%, καψέλλα ο ποιμενόσακος 30% και άνθη λεβάντας 30%. Σε ένα κουταλάκι μίγματος προσθέτουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και το αφήνουμε σκεπασμένο 6 με 7 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε ένα φλιτζάνι την ημέρα νηστικοί.
Τραύματα (επούλωση)
Οταν ένα τραύμα αρχίσει να επουλώνεται, αυτή η διεργασία μπορεί να επιταχυνθεί με λουτρά ή χλιαρές κομπρέσες φτιαγμένες από τα εξής βότανα: υπέρικο 20%, πλαντάγο 20%, σανίκουλο 20%, φασκόμηλο 20%, καλέντουλα 20%.
Προσθέτουμε ένα λίτρο βραστό νερό σε 3 κουταλιές της σούπας από το μίγμα και το αφήνουμε σκεπασμένο για 10 λεπτά. Στη συνέχεια το σουρώνουμε και το χρησιμοποιούμε σε λουτρό ή κομπρέσες. Αν κατά τη διάρκεια της επούλωσης υπάρχει πόνος, για να τον ελαττώσουμε χρησιμοποιούμε το ακόλουθο έγχυμα: άρνικα 10%, φύλλα μολόχας 30%, σύμφυτο το φαρμακευτικό 20%, πλαντάγο 20%, φασκόμηλο 20%. Προσθέτουμε ένα λίτρο βραστό νερό σε τρεις κουταλιές της σούπας του μίγματος και το αφήνουμε σκεπασμένο για 15 λεπτά. Σουρώνουμε και κάνουμε χλιαρές κομπρέσες. Αποφεύγουμε τη ζάχαρη και τα γλυκά.
Νεφροί και ουροδόχος κύστη
Δύο συνταγές εγχυμάτων που μπορούν να ανακουφίσουν τον ασθενή σε αυτές τις περιπτώσεις είναι οι ακόλουθες: έγχυμα Α, φύλλα σημύδας 30%, κυνόρροδα (καρποί αγριοτριανταφυλλιάς) 30%, λάμιο το λευκό 20%, ιπουρίδα (εκουϊζέτο) 20%. έγχυμα Β αρκτοστάφυλλος 30%, αγριάδα 30%, ονωνίς η αγκαθωτή 20%, δυόσμος 20%.
Σε μία κουταλιά της σούπας μίγματος προσθέτουμε μισό λίτρο βραστό νερό και το αφήνουμε σκεπασμένο για 5 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε το πρωί ένα φλιτζάνι κάθε μισή ώρα. Χρησιμοποιείστε όσο το δυνατόν λιγότερο αλάτι στο φαγητό σας και να ντύνεστε με ζεστά ρούχα.