Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Συνταγές με βότανα

Μερικές ασθένειες  όπως η δυσκοιλιότητα και το κρυολόγημα αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά ή ακόμα και θεραπεύονται με τη χρήση φυτών. Πολλές άλλες ασθένειες απαιτούν τη συνηθισμένη ιατρική αντιμετώπιση, αν και σε τις περιπτώσεις μία θεραπεία μπορεί να υποβοηθηθεί με τα κατάλληλα αφεψήματα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και αυξάνουν την απομάκρυνση τοξικών ουσιών.
Σε κάθε περίπτωση όμως πριν τα χρησιμοποιήσετε πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.
Θα αναφερθούμε σήμερα σε συνταγές  που λαμβάνουμε ως ροφήματα ή ως καταπλάσματα αναλόγως του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε.

Ρευματισμοί
Αυτή η πολύ διαδεδομένη πάθηση, δεν μπορεί να θεραπευθεί εκτός και αν ήπαρ, νεφρά και έντερο λειτουργούν φυσιολογικά. Για τον λόγο αυτό είναι πάντα χρήσιμο κάθε φαρμακευτική αγωγή να συνοδεύεται από ένα αφέψημα με ελαφρά διουρητική δράση.
Για τις γυναίκες ένα καλό μίγμα είναι το εξής: Φιλιπέντουλα 20%, Σημύδα 20%, Ίλεξ ο οξύφυλλος 20%, φύλλα Καστανιάς 20%, φύλλα Πλαντάγου 10% και φλοιό Κανέλλας 10%. Βράζουμε δύο κουταλιές της σούπας από αυτό το μίγμα για 5 λεπτά σε ένα λίτρο νερό. Σουρώνουμε και πίνουμε ένα φλιτζάνι κάθε μισή ώρα το πρωί.
Για τους άνδρες ένα ενδιαφέρον μίγμα είναι το εξής: Φράξινος 20%, Τίλιο 20%, Άρκευθο 20%, ρίζα Μαϊντανού 20%, φύλλα Τουσσιλάγκου 10% και Θυμάρι 10%.
Προσθέτουμε ένα λίτρο βραστό νερό σε δύο κουταλιές από αυτό το μίγμα και το αφήνουμε να σταθεί. Σουρώνουμε και πίνουμε ένα φλιτζάνι κάθε μισή ώρα το πρωί.
Για ένα καλό βραδινό ύπνο, θα βοηθηθείτε με ένα ποδόλουτρο που κάνουμε αναμιγνύοντας σε ίσες ποσότητες  αλεύρι Σιναπιού, αλεύρι Λιναριού και Τσουκνίδα. . Προσθέτουμε  σε 4 κουταλιές της σούπας από το μίγμα αυτό, δύο λίτρα νερού θερμοκρασίας 50 βαθμών Κελσίου. Περιμένουμε για 10 λεπτά και κατόπιν προσθέτουμε 2-3 λίτρα νερό θερμοκρασίας 40 βαθμών Κελσίου και κάνουμε το ποδόλουτρο μας.

Αϋπνία
Όσοι έχουν δυσκολία να αποκοιμηθούν, ή να ξανακοιμηθούν σε περίπτωση που ξυπνήσουν, μπορούν να πίνουν αργά το απόγευμα ένα από τα δύο εγχύματα που ακολουθούν.
Έγχυμα Α: Μελισσόχορτο 30%, Μαντζουράνα 30%, κοπανισμένο Γλυκάνισο 20%, Βαλεριάνα 20%.
Έγχυμα Β: Άνθη Πορτοκαλιάς 20%, άνθη Λεβάντας 20%, φύλλα Κράταιγου 30%, Γλυκόριζα 30%.
Προσθέτουμε μισό λίτρο βραστό νερό σε μία κουταλιά της σούπας από το μίγμα και το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά.  Σουρώνουμε και πίνουμε αργά το απόγευμα.
Βοηθά επίσης το ποδόλουτρο με φλοιό Δρυός 30%, Θυμάρι 30%, Άρνικα 20%, Τίλιο 20%. Βράζουμε 5 κουταλιές της σούπας από το μίγμα για λίγα λεπτά μέσα σε 2 λίτρα νερό. Το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά, σουρώνουμε και προσθέτουμε ένα με δύο λίτρα κρύου νερού.  Να τρώτε ελαφρά και νωρίς το απόγευμα, κατά προτίμηση ζεστό φαγητό και όχι αργότερα από τις 7 μ.μ.

Βρογχίτιδα (βήχας)
Το κρυολόγημα είναι εύκολο να θεραπευθεί εάν αντιμετωπισθεί έγκαιρα. Ένα καλό έγχυμα είναι το ακόλουθο: Ρίζα γλυκόριζας 20%, άνθη Τουσσιλάγκου 20%, άνθη Μολόχας 20%, Θυμάρι 20%, αλεσμένο Γλυκάνισο 20%. Βάζουμε δύο κουταλιές της σούπας από το μίγμα σε μισό λίτρο βραστό νερό και το αφήνουμε σκεπασμένο για 10 λεπτά. Σουρώνουμε, προσθέτουμε σαν γλυκαντικό μέλι ή αν θέλουμε μερικές σταγόνες κονιάκ ή τσικουδιάς αν το επιθυμείτε. Το πίνουμε πρωί, μεσημέρι και βράδυ αλλά όχι περισσότερο από τρεις φορές  την ημέρα. Η θεραπεία μπορεί να επιταχυνθεί με έμπλαστρο από αλεύρι Λιναρόσπορου. Αυτό φτιάχνεται με ένα λίτρο βραστό νερό στο οποίο βάζουμε 250 γραμμάρια λιναρόσπορο. Το βράζουμε μέχρι να δέσει και κατόπιν προσθέτουμε σε αυτό μία πρέζα φύλλα Θυμαριού και Μέντας. Τρώτε πολλά φρούτα και ιδιαίτερα πορτοκάλια και λεμόνια.

Ακμή
Η άνοιξη είναι η κατάλληλη εποχή για θεραπείες καθαρισμού, που απαλλάσσουν το σώμα από κάθε περιττή ουσία. Ένα από τα ροφήματα για μία ανοιξιάτικη θεραπεία είναι το εξής: Φλοιός ράμνου Φράγκουλα 30%, άγριος πανσές 30%, φύλλα Σημύδας 20%, Φιλιπέντουλα 20%. Ρίχνουμε μία μεγάλη κουταλιά από το μίγμα σε μισό λίτρο βραστό νερό. Το αφήνουμε σκεπασμένο για 10 λεπτά και το σουρώνουμε. Πίνουμε 1 με 2 φλιτζάνια τις απογευματινές και βραδινές ώρες . Συμπληρώνουμε τα γεύματα με σαλάτες από ραπάνια, πικραλίδα, κάρδαμο ή νεροκάρδαμο. Να ντύνεστε ζεστά.

Υ.Σ.:  Όλα τα προηγούμενα άρθρα της στήλης μπορούμε να τα βρούμε στη διεύθυνση www.herb.gr.
Επίσης αν κάποιος φίλος αναγνώστης γνωρίζει  οποιαδήποτε  θεραπευτική ιδιότητα βοτάνου του τόπου μας που δεν είναι ευρέως γνωστή ή  έχει κάποιο ερώτημα μπορεί να το απευθύνει στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@herb.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα