Εν αγνοία της τοπικής κοινωνίας και με την ελληνική κυβέρνηση να παραμένει σιωπηλός θεατής απέναντι στις έντονες αντιδράσεις τοπικών -και όχι μόνο- φορέων, η επιχείρηση καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας ξεκίνησε χθες υπό άκρα μυστικότητα σε περιοχή της Μεσογείου δυτικά της Κρήτης.
Η έναρξη της επιχείρησης ανακοινώθηκε χθες από εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου, ο οποίος μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS αναφέροντας ότι στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό πάνω στο πλοίο “Cape Ray” ξεκίνησαν τη διαδικασία αδρανοποίησης των χημικών όπλων της Συρίας.
Η διαδικασία μεταφόρτωσης των χημικών στο “Cape Ray” ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της περασμένης Τετάρτης στο ιταλικό λιμάνι της Τζόια Τάουρο και πλέον 78 κοντέινερ με 700 τόνους χημικών ξεκίνησαν να καταστρέφονται με μία διαδικασία που -κατά παραδοχή των Αμερικανών- γίνεται για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά.
ΣΙΓΗ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ
Τόσο από τον διεθνή Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW) όσο και από την επίσημη ιστοσελίδα που έχει δημιουργήσει για την επιχείρηση το αμερικανικό Υπουργείο Αμυνας δεν υπήρχε μέχρι χθες βράδυ η παραμικρή επίσημη ενημέρωση για την έναρξη της διαδικασίας, ενώ καμία ανακοίνωση δεν είχε γίνει και από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης.
Και η Περιφέρεια Κρήτης δεν είχε καμία ενημέρωση για την έναρξη της διαδικασίας, με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Νίκο Καλογερή να αναφέρει χθες στα “Χ.Ν.” ότι «πλέον πρέπει να ευχόμαστε να πάνε όλα καλά και να πιέσουμε προς την κατεύθυνση αυστηρών ελέγχων».
Το ακριβές στίγμα του “Cape Ray”, πάνω στο οποίο γίνεται η υδρόλυση, παραμένει κρυφό, ενώ έντονη είναι η κινητικότητα πλοίων “αγνώστου ταυτότητας” στη θαλάσσια περιοχή νότια της Ιταλίας και δυτικά της Κρήτης. Αλλωστε, όπως είχε ανακοινωθεί η όλη επιχείρηση θα γινόταν συνοδεία δεκάδων πολεμικών πλοίων.
ΑΝΑΓΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ
Οι αντιδράσεις επιστημόνων, φορέων και πολιτών στα Χανιά, στην άλλη Ελλάδα και στο εξωτερικό ήταν ιδιαίτερα έντονες από την πρώτη στιγμή που το θέμα έγινε γνωστό μέσα από τα “Χ.Ν.” στις 8 Ιανουαρίου. Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και διευθυντής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων Ευάγγελος Γιδαράκος είχε επισημάνει από την πρώτη στιγμή την επικινδυνότητα του όλου εγχειρήματος και μιλώντας χθες στα “Χ.Ν.” ζήτησε για ακόμα μια φορά να επιτραπεί η παρουσία παρατηρητών πάνω στο “Cape Ray”. «Δεν μπορεί η όλη διαδικασία να γίνεται χωρίς την παρουσία ανεξάρτητων παρατηρητών. Ο υπουργός Εξωτερικών είχε δεσμευτεί ότι θα βρίσκονται στο πλοίο δύο Ελληνες, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κατά τον κ. Γιδαράκο, μείζον ζήτημα αποτελεί η απουσία μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για κάθε τμήμα της διαδικασίας μεταφόρτωσης και καταστροφής των χημικών, ενώ παράλληλα τίθεται και ζήτημα απόδοσης ευθυνών σε περίπτωση ατυχήματος. «Τόσο ο OPCW όσο και ο Ο.Η.Ε. έχουν δηλώσει ότι δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη αυτοί σε περίπτωση ατυχήματος, αλλά το Πολεμικό Ναυτικό των Η.Π.Α.», ανέφερε ο κ. Γιδαράκος, την ώρα που τα “Χ.Ν.” είχαν αποκαλύψει στις 13 Ιανουαρίου ότι στις πολυσέλιδες αναφορές του Ερευνητικού Κέντρου του αμερικανικού στρατού (ECBC), που κατασκεύασε το σύστημα υδρόλυσης εν πλω, ξεκαθαρίζεται πολλάκις για τη συμπεριφορά, ασφάλεια και διαχείριση των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν στη διάρκεια της διαδικασίας ότι «τα δεδομένα που παρουσιάζονται είναι πραγματικά και αποτελέσματα δοκιμών, αλλά δεν πρέπει να λαμβάνονται ως εγγυήσεις για τις οποίες το Υπουργείο Αμυνας των Η.Π.Α. ή το ECBC αναλαμβάνει νομική ευθύνη. Προσφέρονται αποκλειστικά για να ληφθούν υπόψη και κάθε χρήση των δεδομένων ή των πληροφοριών της ανάλυσης θα πρέπει να εναρμονίζεται με τον ομοσπονδιακό, πολιτειακό και τοπικό νόμο».
Εύλογα, λοιπόν, τίθεται το ερώτημα, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη στην απευκτέα περίπτωση ατυχήματος.
Σύσκεψη σήμερα στο Εργατικό Κέντρο
Εξάλλου, με στόχο την πραγματοποίηση συγκέντρωσης στην αμερικανική Βάση της Σούδας ενάντια στην καταστροφή των χημικών της Συρίας το Ανοιχτό Συντονιστικό Χανίων οργανώνει ανοιχτή συνέλευση απόψε στις 8.30 το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο Χανίων. Ηδη, τη συμμετοχή τους ανακοίνωσαν πολίτες και Φορείς και πέραν του Νομού Χανίων.
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ
Αντιδράσεις υπάρχουν και στην Πελοπόννησο όπου με πρωτοβουλία της Περιφέρειας πραγματοποιούνται ημερίδες ενημέρωσης για το ζήτημα, στις οποίες θα μιλήσει και ο κ. Γιδαράκος από το Πολυτεχνείο Κρήτης.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΔΑΜΑΝΑΚΗ
Στο μεταξύ, η Ελληνική Ενωση για τα δικαιώματα του ανθρώπου έστειλε επιστολή προς την επίτροπο Μαρία Δαμανάκη για το θέμα των χημικών της Συρίας.