Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη των συγκρούσεων, το χάος έχει συντρίψει τη Συρία και η απώλεια σε ανθρώπινες ζωές είναι τρομακτική: Περισσότεροι από 200.000 νεκροί, οι μισοί εκ των οποίων άμαχοι, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο τραυματίες και άνθρωποι που έχουν υποστεί σοβαρές και μόνιμες συνέπειες στην υγεία τους, 11 εκατ. πρόσφυγες και εκτοπισμένοι, και περισσότεροι από 12 εκατ. Σύροι -περίπου το μισό του συνολικού πληθυσμού της χώρας- που έχουν πληγεί από τον πόλεμο.
«Οι λέξεις δεν είναι επαρκείς για να περιγράψουν τις αγριότητες που έχουν υποστεί αυτοί οι πληθυσμοί», δηλώνει ο Dr. Thierry Brigaud, πρόεδρος της Γαλλικής Αντιπροσωπείας των Γιατρών του Κόσμου. «Ωστόσο, η παροχή βοήθειας πρέπει να συνεχιστεί. Οι ομάδες μας στην Συρία παρέχουν βοήθεια, καθημερινά και επί 24ωρου βάσης, για 4 χρόνια, επιδεικνύοντας τεράστιο θάρρος και σε αντίθεση με την εκκωφαντική σιωπή των Μέσων Ενημέρωσης.»
Αυτή η θλιβερή επέτειος είναι μια υπενθύμιση ότι οι άμαχοι της Συρίας εξακολουθούν να είναι τα κύρια θύματα αυτής της βαρβαρότητας. Ενας από τους λίγους διεθνείς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στη Συρία από την αρχή της κρίσης, οι Γιατροί του Κόσμου, συνεχίζουν να παρέχουν βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται. Η οργάνωση φροντίζει και παρέχει βοήθεια σε όλους τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και όσων βρίσκονται σε περιοχές που έχουν περάσει στον έλεγχο του Ισλαμικού Καθεστώτος. Οι ανθρώπινες βλάβες, των οποίων γίνονται μάρτυρες καθημερινά οι ιατρικές ομάδες των Γιατρών του Κόσμου, είναι εκτεταμένες και προκαλούνται από την συχνή χρήση θανατηφόρων και καταστροφικών όπλων, με τη μορφή βομβών και πυραύλων.
Η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται κάθε χρόνο με 7,6 εκατ. ανθρώπους να είναι αυτήν την στιγμή εκτοπισμένοι σε ολόκληρη τη χώρα και πάνω από 4 εκατομμύρια ανθρώπους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μαζί με 9 Σύριους εταίρους, οι Γιατροί του Κόσμου παρέχουν βοήθεια σε εκτοπισμένους πληθυσμούς, κυρίως σε αυτούς των επαρχιών Ιντλίμπ, Χαλέπι, Ντέραα και Ντάμας. Ταυτόχρονα, οι Γιατροί του Κόσμου προσφέρουν πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη και υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής περίθαλψης με 3 σταθερές και 2 κινητές μονάδες. Επιπλέον, οι Γιατροί του Κόσμου προμηθεύουν με φάρμακα, εξοπλισμό και ιατρικά αναλώσιμα 70 εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στην Συρία. Τέλος, οι Γιατροί του Κόσμου παρέχουν επαγγελματική κατάρτιση στο υγειονομικό προσωπικό της χώρας. Το 2014, 836.822 άνθρωποι επισκέφθηκαν τα ιατρεία των Γιατρών του Κόσμου, αριθμός αυξημένος κατά 30% σε σχέση με το 2013.
Εκτός από τα θύματα στο εσωτερικό της χώρας, 4 εκατομμύρια πρόσφυγες επιβιώνουν κάτω από άθλιες υγειονομικές συνθήκες και τις συνθήκες διαβίωσης. Οι περιφερειακές εντάσεις αυξάνονται και οι χώρες που συνορεύουν με τη Συρία – Τουρκία, Λίβανος και Ιορδανία – επιβάλλουν αυστηρότερους όρους για την υποδοχή προσφύγων. Από το τέλος του 2014, οι πρόσφυγες στην Ιορδανία έχουν υποχρεωθεί να συνεισφέρουν οικονομικά για την υγειονομική περίθαλψη που παρέχεται από δημόσια ιατρικά κέντρα. Με μόνο περιορισμένη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, η καταβολή ιατρικών αμοιβών καθίσταται δύσκολη, αν όχι αδύνατη. Οι Γιατροί του Κόσμου αποφάσισαν να εντείνουν τις δραστηριότητές τους προκειμένου να υποβοηθηθούν τα πλέον ευάλωτα άτομα που βρίσκονται στην Ιορδανία, το Λίβανο, την Τουρκία και το Ιράκ.
Για να βοηθηθούν οι χώρες υποδοχής στην αντιμετώπιση αυτής της εισροής προσφύγων, οι Γιατροί του Κόσμου, απαιτούν απ’ όλα τα Κράτη Μέλη των Ηνωμένων Εθνών να αυξήσουν την οικονομική υποστήριξη που παρέχουν. Κάθε κράτος μέλος θα πρέπει επίσης να αναλάβει τις ευθύνες του όσον αφορά την αποδοχή περισσότερων προσφύγων από τη Συρία. Την πρώτη θέση ανάμεσα σ’ αυτά τα κράτη κατέχει η Γαλλία, η οποία, αφού συμφώνησε να λάβει μόνο 500 άτομα για ανθρωπιστικούς λόγους από την έναρξη των συγκρούσεων και με δεδομένη την κακή ανθρωπιστική κατάσταση στο Καλαί, πρέπει να αποδείξει την αλληλεγγύης της σε αυτές τις χιλιάδες ανδρών, γυναικών και παιδιών. Η αδιαφορία και η λησμονιά δεν πρέπει να προστίθενται στα δεινά του πολέμου.
Τουρνουά αγάπης…
Δευτέρα 13 Απρίλη στο γήπεδο του Κολυμπαρίου οι πέντε μαθητικές ποδοσφαιρικές ομάδες του Πλατανιά και των γύρω περιοχών έδωσαν ένα ποδοσφαιρικό αγώνα αγάπης.
Δεν διακρίθηκαν μόνο οι νικητές αλλά και όλες οι ομάδες και συντελεστές που συμμετείχαν σε αυτό το τουρνουά αγάπης. Οι Γιατροί του Κόσμου είχαν αναλάβει την ιατρική κάλυψη των αγώνων..
H φωτογραφία της εβδομάδας…
εικόνες από τη χωρα μαςΣε έναν εγκαταλελειμμένο χώρο – σε αυτό που ήταν κάποτε το μεγαλύτερο εργοστάσιο ξυλείας στην Πάτρα, και τώρα είναι το “σπίτι” για 60 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν ενας μετανάστης περιμένει να “δραπετεύσει” στην Ιταλία με πλοίο. Οι Γιατροί του Κόσμου προσέφεραν πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη, φάρμακα και υπνόσακους.
Στα νερά της Μεσογείου 156 μετανάστες από Σουδάν Σομαλία και Αίγυπτο έζησαν τη δική τους ιστορία, το δικό τους δράμα.
Εγκαταλελειμμένοι, όπως γίνεται συνήθως από τους καλοπληρωμένους λαθρέμπορους, βρέθηκαν ναυαγοί στο νησί της Γαύδου. Το νησί με τους 60 μονίμους κατοίκους είδε ξαφνικά να αυξάνεται ο πληθυσμός και οι ανάγκες του. Οι κάτοικοι άνοιξαν τα σπίτια τους φιλοξενώντας αυτούς τους απρόσκλητους επισκέπτες, μοίρασαν τα αποθέματα τροφίμων και χάρισαν ένα ζεστό γεύμα στα ταλαιπωρημένα από πείνα και κρύο σώματα.
Ανάμεσα στους μετανάστες βρίσκονται και 40 παιδιά που με τα μεγάλα μάτια τους περιεργάζονται τα όσα συμβαίνουν γύρω τους σε ένα άγνωστο τόπο με άγνωστους ανθρώπους. Ευτυχώς που η ανθρωπιά έχει βαθιές ρίζες στις καρδιές των ανθρώπων και εκδηλώνεται σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.
Μόλις βελτιώθηκε ο καιρός που είχε αποκλείσει στο νησί τους μετανάστες, επετράπη η μεταφορά τους στα Σφακιά και από εκεί στο κλειστό κολυμβητήριο του Ακρωτηρίου. Εδώ η φιλοξενία, ο θεός να την κάνει φιλοξενία, θα ήταν αρκετά τόσο όσο να ενημερωθούν από την Ύπατη Αρμοστεία για τα δικαιώματα τους και μετά ο καθείς και η μοίρα του. Μπαίνοντας στο κτήριο, που η εξωτερική του εμφάνιση σε προτρέπει να νιώθεις υπερήφανος που ως φορολογούμενος πολίτης έδωσες με την εισφορά σου ένα αθλητικό κέντρο “ΚΟΣΜΗΜΑ” στον τόπο, γεμίζεις απογοήτευση και θυμό για τη κατάντια του κτηρίου που καταστράφηκε πριν καν λειτουργήσει. Μεγάλες οι ευθύνες και τραγικές παραλήψεις των υπευθύνων για τη κατάντια αυτή.
Και να λίγες εικόνες από την πιο πρόσφατη φιλοξενία των μεταναστών.
Μεσημέρι του Πάσχα. Σε έναν χώρο στοιβάζονται 156 άνθρωποι γιατί λέει δεν ήθελαν να διαθέσουν και άλλη αίθουσα λόγω ποιου φόβου άραγε; Μήπως και κατέστρεφαν τους είδη κατεστραμμένους χώρους;
Για ιατρείο βάλαμε ένα στρώμα κατάχαμα έξω κάτω από ένα υπόστεγο που όλο έσταζε νερό και όλο μετακινούσαμε το στρώμα, ενώ οι ασθενείς περίμεναν υπομονετικά στη σειρά.
Στον κεντρικό διάδρομο δυό τοποθετημένα θρανία -πάγκοι είναι το προσωρινό καταφύγιο 3 μικρών παιδιών που ζωγραφίζουν με πολύχρωμους μαρκαδόρους που τους μοίρασαν οι εθελοντές.
Ένας πατέρας βηματίζει πάνω – κάτω έχοντας αγκαλιά το μικρό παιδάκι του που τρομαγμένο κλαίει.
Μια γυναίκα διαπιστώνει τρομαγμένη πως τα στοιχεία της έχουν καταχωρισθεί λάθος από την αστυνομία και ζητά από την υπεύθυνη της αρμοστείας να μεσολαβήσει.
Ενας Αιγύπτιος αρκετά ταλαιπωρημένος ζητά να επιστρέψει στη χώρα του.. το όνειρο τελείωσε γι’ αυτόν μόλις υπογράψει την αίτηση επαναπατρισμού στην υπεύθυνη της ΙΟΜ.
Στη αυλή έχουν τοποθετηθεί 2 χημικές τουαλέτες άραγε εκείνες του κτηρίου λειτουργούν; Ή έχουν λεηλατηθεί;
Στην αυλή επίσης το παρκαρισμένο βυτιοφόρο της Πυροσβεστικής εκτελεί εκτός από ύδρευση χρέη ντουζιέρας. Οι μετανάστες στην ουρά περιμένουν να πλυθούν ανοίγοντας τη βάνα του νερού…
Αν αυτές οι εικόνες πρέπει να δώσουν ένα χαρακτηρισμό στη χώρα μας, στις πρακτικές, στις δομές σίγουρα ο χαρακτηρισμός είναι ενός τριτοκοσμικού κράτους, χάους και εγκατάλειψης.
Το απόγευμα και ενώ επέστρεφα για να παραδώσω φάρμακα ενός ασθενή συνάντησα τις κλούβες που μετεφερε τους μετανάστες στο λιμάνι… δεν πρόλαβα… Κανένας δεν ενημέρωσε, κανείς δεν ήξερε την ημερομηνία αναχώρησης… ποτέ κανείς δεν ξέρει.
Και στα δελτία ειδήσεων των ΜΜΕ βλέπουμε να περιπλανούνται στους δρόμους της Αθήνας οι 150 μετανάστες αναζητώντας ομοεθνείς για να φιλοξενηθούν.
Ντροπή και θυμός ήταν τα μόνα συναισθήματα που φώλιαζαν μέσα μου.
Τον Μάιο ο 2ος αγώνας “Τρέξε χωρίς τερματισμό”
Ενας ιδιαίτερος αγώνας για ενίσχυση των Γιατρών του Κόσμου τμήματος Θεσσαλονίκης
Εναν αγώνα δρόμου, στον οποίο νικητής είναι μόνο η αγάπη για το συνάνθρωπο, διοργανώνουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από την Τετάρτη 20 Μαΐου έως και το Σάββατο 23 Μαΐου η ΔΕΘ-HELEXPO και ο αθλητικός σύλλογος “Ερμής 1877”.
Στον 2ο αγώνα “Τρέξε χωρίς τερματισμό” κάθε χιλιόμετρο του κάθε δρομέα ξεχωριστά μετατρέπεται σε χρήματα, τα οποία θα προσφερθούν σε φιλανθρωπικά και κοινωφελή ιδρύματα.
Ο αγώνας δρόμου μέσα στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-HELEXPO θα έχει χρονική διάρκεια 72 ώρες και ο καθένας μπορεί να τρέξει ή να περπατήσει όσο θέλει, όποτε θέλει, χωρίς περιορισμούς, χωρίς κόστος συμμετοχής, σε όλη τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας.
Η εκκίνηση θα δοθεί το απόγευμα της 20ης Μαΐου από τη Νότια Πύλη της ΔΕΘ στην πλατεία της ΧΑΝΘ και η διαδρομή θα εκτείνεται σε ειδικά διαμορφωμένο και φωτισμένο χώρο μέσα στην έκθεση, με μουσικές και παράλληλες δραστηριότητες και τις 72 ώρες του αγώνα.
Όσα χιλιόμετρα διανύσει ο καθένας θα μετατραπούν σε ευρώ και το ποσό που θα συγκεντρωθεί, θα μοιραστεί στο Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο, στο Ορφανοτροφείο Θηλέων “Μέλισσα” και στο Ανοικτό Πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου στη Θεσσαλονίκη.
Οι εγγραφές για τη συμμετοχή στο 2ο «Τρέξε χωρίς Τερματισμό» έχουν ανοίξει ηλεκτρονικά μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του αγώνα nofinishline.gr