Ο συριακός στρατός κέρδισε περισσότερο έδαφος στη μάχη για την ανακατάληψη των ανταρτοκρατούμενων συνοικιών του Χαλεπιού, την ώρα που η Κίνα και η Ρωσία άσκησαν για μια ακόμη φορά βέτο σε μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κήρυξη επταήμερης εκεχειρίας στην πόλη.
Τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της επιχείρησης τους, ο συριακός στρατός και οι φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές κατέλαβαν χθες το βράδυ τη συνοικία Κάντι Άσκρα και πλέον ελέγχουν τα δύο τρίτα των ανταρτοκρατούμενων συνοικιών του Χαλεπιού.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι μετά τις τελευταίες του νίκες ο συριακός στρατός έχει πλεον σχεδόν περικυκλώσει τη συνοικία αλ Σάαρ.
Ο διευθυντής του Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν δήλωσε ότι ο στρατός επιτίθεται εναντίον των ανταρτών τόσο μέσα από το ανατολικό Χαλέπι όσο και από τις δυτικές συνοικίες που είναι υπό τον έλεγχό του. «Το καθεστώς στερεί από τους αντάρτες πυρομαχικά ανοίγοντας πολλά μέτωπα ταυτόχρονα», εξήγησε.
Οι αντάρτες του υπερασπίζονται την αλ Σάαρ ενδέχεται να αναγκαστούν να την εγκαταλείψουν ή να κινδυνεύσουν να αποκοπούν από τις υπόλοιπες ανταρτοκρατούμενες περιοχές.
Οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ προχωρούν σταθερά στο ανατολικό Χαλέπι μετά την έναρξη της επιχείρησης για την ανακατάληψη των ανταρτοκρατούμενων συνοικιών της πόλης.
Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι του ανατολικού Χαλεπιού έχουν καταφύγει σε άλλες περιοχές της πόλης για να γλιτώσουν από τις μάχες, γεγονός που έχει προκαλέσει την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας.
Στο μεταξύ στη Νέα Υόρκη η Ρωσία άσκησε βέτο σε ένα προσχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή μιας τουλάχιστον επταήμερης εκεχειρίας στο Χαλέπι.
Είναι η έκτη φορά που η Μόσχα μπλοκάρει μια απόφαση του Συμβουλίου για τη Συρία από την έναρξη του εμφυλίου τον Μάρτιο του 2011.
Η Ρωσία, σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το προσχέδιο της απόφασης και την τελευταία στιγμή προσπάθησε να κερδίσει μια αναβολή στην ψηφοφορία τουλάχιστον μέχρι σήμερα.
Όμως έπειτα από διαβουλεύσεις, οι συντάκτες της απόφασης, την οποία στηρίζουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, αποφάσισαν να προχωρήσουν.
Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν εκτίμησε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα έπρεπε να αναμένει τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης στη Γενεύη μεταξύ των Αμερικανών και των Ρώσων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχει συμφωνία στα βασικά στοιχεία» αυτής της πρωτοβουλίας, κάτι που όμως διέψευσε η αναπληρώτρια πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μισέλ Σίσον, η οποία είπε ότι «δεν υπάρχει πρόοδος» στις αμερικανο-ρωσικές συζητήσεις, «επειδή η Μόσχα θέλει να διατηρήσει τις στρατιωτικά της κέρδη».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ από την πλευρά του είχε εξηγήσει χθες Δευτέρα το πρωί ότι στόχος είναι «να φύγουν όλοι οι αντάρτες από το ανατολικό Χαλέπι» και «να υπάρξει συμφωνία για τον οδικό χάρτη» και «το χρονοδιάγραμμα» της αποχώρησής τους.
Πάντως δύο ομάδες των ανταρτών που βρίσκονται στο ανατολικό Χαλέπι τόνισαν χθες ότι θα πολεμήσουν μέχρι την «τελευταία ρανίδα του αίματός τους», απορρίπτοντας την εξαγγελία περί της έναρξης διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Ρώσους και τους Αμερικανούς για την απομάκρυνσή τους.
«Οι επαναστάτες δεν θα εγκαταλείψουν το ανατολικό Χαλέπι, θα πολεμήσουν τη ρωσική και ιρανική κατοχή μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός τους», υποστήριξε ο Αμπού Άμπντελ αλ Ραχμάν αλ Χαμούι, στέλεχος της οργάνωσης Τζάις αλ Ισλάμ, αναφερόμενος στους συμμάχους του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Οι Ρώσοι είναι αυτοί που πρέπει να εγκαταλείψουν το Χαλέπι», δήλωσε από τη δική του πλευρά ο Γιάσερ αλ Γιούσεφ της οργάνωσης Νουρεντίν αλ Ζίνκι.