Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024

Σύσκεψη συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών νομού Ηρακλείου

Στην ενημερωτική σύσκεψη του συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών του νομού Ηρακλείου βρέθηκε την Κυριακή ο περιφερειακός σύμβουλος Ηρακλείου Γιώργος Ματαλλιωτάκης.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο πρόεδρος του Συλλόγου Στάθης Φραγκιαδάκης ενημέρωσε τους αποσταγματοποιούς για τις διαδικασίες που απαιτούνται φέτος για την παραγωγή τσικουδιάς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Υπουργείο ζητά φέτος ακόμα και ηλεκτρονικές συναλλαγές από τους αμπελουργούς που θα δηλώνουν τις ποσότητες τις οποίες θα οδηγήσουν σε απόσταξη, με βάση τις αμπελουργικές δηλώσεις. Ο σύλλογος Αποσταγματοποιών μάλιστα προσλαμβάνει υπαλλήλους για την εξυπηρέτηση των αμπελουργών που δεν έχουν εξοικειωθεί με το διαδίκτυο.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο Γιώργος Ματαλλιωτάκης τόνισε ότι «την τσικουδιά θα πρέπει να τη δούμε στην πραγματική της διάσταση και να μην την προσεγγίζουμε μονάχα ως ένα προϊόν αμπελουργίας.
Η τσικουδιά είναι πολιτισμικό και κοινωνικό αγαθό και θα πρέπει να πάρει τη  θέση που της αξίζει στην αγορά έχοντας σωστή αντιμετώπιση από την πολιτεία.
Είναι συνυφασμένη με τα έθιμα και την παράδοση μας, βρίσκεται σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις χαράς και λύπης και αποτελεί κύριο πολιτισμικό στοιχείο της κοινωνίας μας.
Εξυπηρετεί την απορρόφηση σταφυλιών σουλτανίνας (μόνιμης και ευπαθούς καλλιέργειας)  που πλήττονται από θεομηνίες, κυρίως από βροχές κατά το τέλος του καλοκαιριού και αξιοποιεί τα οινοποιήσιμα σταφύλια στο τελικό τους στάδιο ».

«Η παραγωγή τσικουδιάς όχι μόνο ενισχύει αλλά ουσιαστικά δίνει ζωή στην αμπελοκαλλιέργεια και συγκεκριμένα στη καλλιέργεια σουλτανίνας που είναι και η μεγαλύτερη σε ποσότητα στην Κρήτη.
Η αλόγιστη αυστηρότητα και η πίεση προς τους παραγωγούς άρα και ο περιορισμός παραγωγής της ρακής, συνεχίζει ο κ. Ματαλλιωτάκης, οδηγεί τους πολίτες στο να καταναλώνουν εισαγόμενα ποτά με αποτέλεσμα να δαπανώνται μεγάλα ποσά για εισαγωγές σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε.
Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να δρομολογηθεί μια ρύθμιση μετά από συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων που να περιλαμβάνει την κοινωνική και πολιτισμική διάσταση του θέματος και όχι μονάχα τη σχέση παραγωγής και κατανάλωσης.
Ας μην ξεχνάμε, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ματαλλιωτάκης, ότι η παραγωγή ρακής σχετίζεται σε αρκετές περιπτώσεις και με την οικογενειακή κληρονομιά και αποτελεί κύριο πολιτισμικό στοιχείο της Κρήτης που πρέπει να λάβει tην κατάλληλη αντιμετώπιση από την πολιτεία.
Η παραγωγή ρακής είναι πολιτισμικό και κοινωνικό στοιχείο και δεν μπορεί να λειτουργήσει σε αυστηρό νομοθετικό καθεστώς.
Στην Κρήτη η αξιοποίηση της παράδοσης και η ανάδειξη των πολιτισμικών μας στοιχείων αποτέλεσαν κύρια συστατικά για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας, ενώ σήμερα εντοπίζουμε πολλά ακόμα τέτοια σημεία στα οποία μπορούμε να επενδύσουμε έχοντας στόχο περισσότερες τουριστικές επισκέψεις.
Το παραδοσιακό ρακοκάζανο  είναι καιρός να ενισχυθεί από την πολιτεία εντάσσοντας το σε ειδικά προγράμματα ώστε να  γίνουν επισκέψιμα στο ευρύ κοινό αλλά και να τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής και ποιότητας του προϊόντος» καταλήγει ο περιφερειακός σύμβουλος Ηρακλείου.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα