Τα νέα μέτρα φορολόγησης των αγροτών, που προκαλούν μεγάλες αντιδράσεις στον αγροτικό χώρο -και στην Κρήτη- αποτέλεσε το θέμα ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης με την συμμετοχή Ευρωβουλευτών, βουλευτών, της Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης πρωτογενή τομέα, Περιφερειακών Συμβούλων, εκπροσώπων αγροτικών φορέων, και παραγωγικών τάξεων.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι συμμετέχοντες στην ευρεία σύσκεψη αφού εξέφρασαν την αντίθεση τους και την ανησυχία τους για τα επικείμενα, νέα, φορολογικά μέτρα αλλά και στο ασφαλιστικό που θα πλήξουν τους αγρότες, υιοθέτησαν την επιστολή της Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης για θέματα πρωτογενή τομέα Θεανώς Βρέντζου Σκορδαλάκη προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Ευάγγελο Αποστόλου. Στην επιστολή, την οποία και παρέδωσε η κ. Βρέντζου στον Υπουργό στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, τον καλεί, μεταξύ άλλων, να μην επιτρέψει να παρθούν μέτρα που όχι μόνο δεν θα προάγουν τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενή τομέα αλλά θα αποδυναμώσουν τον αγρό-κτηνοτροφικό ιστό της χώρας μας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον πληθυσμό της υπαίθρου.
Η κ. Βρέντζου στην επιστολή της προς τον Υπουργό, τονίζει χαρακτηριστικά ότι, «οι αγρότες δεν ζητάνε αποκλεισμό από τη διαδικασία της φορολόγησης, ζητάνε δίκαια κριτήρια, στο πλαίσιο του εφικτού, χωρίς έμμεσους αποκλεισμούς από τη παραγωγική διαδικασία. Οι παραγωγοί μας αναζητούν, βιώσιμες και δυναμικές γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής, ισχυρά – ανταγωνιστικά και επώνυμα προϊόντα, υψηλής προστιθέμενης αξίας που να μπορούν να διεκδικήσουν τη θέση που τους αναλογεί στη διεθνή αγορά».
Στην επιστολή αναφέρονται επίσης για το ασφαλιστικό των αγροτών και την φορολογία τα εξής: «Θεωρούμε παρακινδυνευμένο σε μια αγροτική οικονομία, που στηρίζει και συμμετέχει ενεργά στο ΑΕΠ της χώρας , να κυοφορούνται μέτρα που θα έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα , την αποθάρρυνση της ενασχόλησης των νέων, με τη γεωργική δραστηριότητα, την αύξηση του υψηλού και δυσβάσταχτου κόστους παραγωγής, την αδυναμία εφαρμογής σύγχρονων μεθόδων καλλιέργειας, τη μεγιστοποίηση της ήδη υπάρχουσας ανασφάλειας αυτών, που σήμερα ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Αντί να δίνονται κίνητρα προκειμένου να απασχοληθούν σε αυτόν νέοι άνθρωποι. Όσον αφορά τον επικείμενο τριπλασιασμό της εισφοράς στον ΟΓΑ, εκτιμούμε ότι θα επιφέρει πλήθος ανασφάλιστων αγροτών, λόγω αδυναμίας πληρωμής, την στιγμή μάλιστα που σήμερα, περίπου το 50% των αγροτών, οφείλει ασφαλιστικές εισφορές. Υπολογίζεται ότι τα προαπαιτούμενα μέτρα, θα προστεθούν στον ήδη βεβαρυμμένο προϋπολογισμό του αγρότη , κάνοντας μη βιώσιμη την ενασχόληση τους, με τον Πρωτογενή τομέα».
Στην σημερινή σύσκεψη αναλυτικά συμμετείχαν: ο Ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης , οι βουλευτές Λευτέρης Αυγενάκης και Μανώλης Συντιχάκης, εκπρόσωπος του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Πρωτογενή Τομέα Θεανώ Βρέντζου –Σκορδαλάκη, ο εκπρόσωπος του Σύριζα και Περιφερειακός Σύμβουλος Απόλλων Φιλιππής, ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Κρήτης και Περιφερειακός Σύμβουλος Μανόλης Χνάρης, ο Πρόεδρος της ομάδας αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Προγραμματισμού – Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης- Διαφάνειας- Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Πέτρος Ινιωτάκης ,ο Πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ Γιώργος Τζωρτζάκης, ο Πρόεδρος των Αποσταγματοποιών Παραδοσιακής Τσικουδιάς Στάθης Φραγκιαδάκης, η γεωπόνος Αντιπρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Παρ. Κρήτης Ευγενία Στυλιανού, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Γιάννης Λεονταράκης, οι εκπρόσωποι της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης και Μιχάλης Καμπιτάκης, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου τμήμα Ανατολικής Κρήτης Γιάννης Χαρωνίτης, ο πρώην Δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Ματαλιωτάκης και εκπρόσωποι των αγροτικών Συν/σμων Αρχανών- Αυγενικής και Σίβα.