Μπορεί να υπάρξει έγκαιρη πληροφόρηση για την αντιμετώπιση και διαχείριση των πλημμύρων;
Μέσω του έργου ERMIS-Floods σχεδιάζεται μια Δημόσια Διαδικτυακή Υπηρεσία Πληροφόρησης για την Αντιμετώπιση και Διαχείριση Πλημμυρών και άλλων Περιβαλλοντικών Κινδύνων.
Το έργο εφαρμόζεται πιλοτικά σε περιοχές των Χανίων, της Λάρνακας, της Λέσβου και υλοποιείται από μια εξειδικευμένη ομάδα από το Ινστιτούτο Κύπρου (σε συντονιστικό ρόλο), το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πολυτεχνείο Κρήτης, την Αναπτυξιακή Εταιρία Λάρνακας και Αμμοχώστου, τον Δήμο Χανίων και την Διεύθυνση Υδάτων Βορείου Αιγαίου.
Χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Interreg V-A (2014-2020), Διασυνοριακή Συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου και από την έναρξή του προσκάλεσε σε δημόσια συζήτηση φορείς σε Ελλάδα και Κύπρο που εστιάζουν θεσμικά και επιστημονικά στο πρόβλημα των πλημμυρών, κάτι που θα συνεχίσει καθ’ όλη την περίοδο της υλοποίησης του έργου.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Σε ανακοίνωση του δήμου Χανίων, αναφέρεται ότι με τη συμμετοχή Δήμων, Δομών & Υπηρεσιών υπεύθυνων για την ασφάλεια των πολιτών, εμπειρογνωμόνων στο χώρο της πλημμύρας και ερευνητών, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συζήτηση του έργου ERMIS-Floods, στο Ινστιτούτο Κύπρου.
Μέσω του ERMIS-Floods σχεδιάζεται μια Δημόσια Διαδικτυακή Υπηρεσία Πληροφόρησης για την Αντιμετώπιση και Διαχείριση Πλημμυρών και άλλων Περιβαλλοντικών Κινδύνων. Κλιματική αλλαγή και ανθρώπινες δραστηριότητες αυξάνουν και τις πιθανότητες και τις επιπτώσεις φυσικών φαινομένων που προκαλούν θανάτους, μετακινήσεις πληθυσμών και μεγάλες ζημιές στο περιβάλλον και την οικονομία.
Στο ERMIS-Floods θα αναπτυχθεί σύστημα πληροφόρησης για φυσικούς κινδύνους με εστίαση στις πλημμύρες. Αξιοποιώντας ψηφιακή χαρτογραφική πληροφορία, υπολογιστικά μοντέλα εκτίμησης κινδύνου, το ERMIS-Floods θα συνιστά ενιαία πηγή πληροφόρησης για περιβαλλοντικούς κινδύνους και θα βοηθά στη διαχείρισή τους. Στην πρώτη συνεδρίαση εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και την Κύπρο και αρμόδιες υπηρεσίες συζήτησαν ενεργά για τις σχετικές ανάγκες στις ενδιαφερόμενες περιοχές αλλά και επισκέφτηκαν την περιοχή επίδειξης του έργου στην Κύπρο, στην Αραδίππου. Κατά την ανοικτή συζήτηση με τους Φορείς και την Επιστημονική Κοινότητα παραβρέθηκαν από τη πλευρά της Κύπρου ο Δήμαρχος Aθηένου και Λάρνακας, καθώς και στελέχη της Πολιτικής Άμυνας, του τμήματος Ανάπτυξης Υδάτων, του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος, του Συμβουλίου Αποχέτευσης Λάρνακας, της IACO Water and Environment Consulting, του Τμήματος Περιβάλλοντος και της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου.