Την συστηματική διενέργεια ελέγχων για την παρακολούθηση της ποιότητας των επιφανειακών και υπόγειων νερών στην Κρήτη πρόκειται να εξασφαλίσει ένα νέο πρόγραμμα το οποίο εγκρίθηκε χθες από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης.
Σκοπός του προγράμματος είναι η αξιολόγηση της επιβάρυνσης των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων (όχι της θάλασσας) από τις σημειακές ανθρωπογενείς εν δυνάμει πηγές ρύπανσης, όπως σημεία επεξεργασίας και διάθεσης αστικών λυμάτων, υγρών αποβλήτων ελαιουργείων και τυροκομείων κ.ά., εξασφαλίζοντας την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος και εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε μιλώντας στα “Χ.ν.” ο εισηγητής του θέματος, αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Ενέργειας Νίκος Καλογερής, το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 251.371 ευρώ χρηματοδοτείται με πόρους του ΕΣΠΑ και χρονικό ορίζοντα 4 χρόνια.
«Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ενίσχυση της παρακολούθησης της ορθής λειτουργίας ρυπογόνων για τα ύδατα δραστηριοτήτων -σημειακές πηγές ρύπανσης- όπως εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, ελαιουργεία, τυροκομεία κ.λπ., παρακολούθηση που πραγματοποιείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης στο πλαίσιο της υλοποίησης του εγκεκριμένου Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής του Υδατικού Διαμερίσματος Κρήτης, καθώς και της τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας», τόνισε ο κ. Καλογερής.
Σύμφωνα με όσα ορίζει το πρόγραμμα αναμένεται η προμήθεια εξοπλισμού για τον έλεγχο/παρακολούθηση της ποιότητας του νερού και των υγρών αποβλήτων, δηλαδή προμήθεια μετρητικών οργάνων και βοηθητικών συσκευών (φωτογραφικές μηχανές, GPS), που θα ενισχύσουν την Περιφέρεια στην διεξαγωγή του ελέγχου και της παρακολούθησης των ρυπογόνων για τα ύδατα δραστηριοτήτων καθώς και η ενίσχυση των ελέγχων στις ρυπογόνες για τα νερά δραστηριότητες στην Περιφέρεια Κρήτης.
Πιο συγκεκριμένα ανάδοχο εργαστήριο, που θα επιλεγεί μετά την πραγματοποίηση ανοικτού διαγωνισμού, θα αναλάβει τη διενέργεια δειγματοληψιών και μετρήσεων φυσικοχημικών / μικροβιολογικών παραμέτρων, σε δείγματα που θα συλλέγονται από συγκεκριμένες περιοχές όπου υπάρχουν ρυπογόνες δραστηριότητες ενώ στη συνέχεια θα αξιολογούνται τα αποτελέσματα και οι μετρήσεις.
Παράλληλα, στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος θα υπάρξει ενίσχυση των ελέγχων που γίνονται μετά από καταγγελίες (έκτακτες περιπτώσεις) καθώς σε αυτή την περίπτωση θα πραγματοποιούνται δειγματοληψίες από τα στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης και τα δείγματα θα παραλαμβάνονται από το ανάδοχο εργαστήριο για την πραγματοποίηση των αντίστοιχων μετρήσεων.