Πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζει ένας μεγάλος αριθμός αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα Χανιά που λόγω των χαμηλών μισθών αναγκάζονται να σιτίζονται σε Λέσχες Αξιωματικών σύμφωνα με πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας το οποίο εφαρμόζεται ήδη από πέρυσι. Για μισθούς “πείνας” κάνει λόγο ο γραμματέας του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χανίων Μιχάλης Λαγουδάκης, ο οποίος, μιλώντας στα “Χ.Ν.” για το μέγεθος του προβλήματος, τονίζει ότι «οι εκπαιδευτικοί έχοντας τη δική τους αξιοπρέπεια και παρά τους μισθούς “πείνας” που τους χορηγεί το ελληνικό κράτος, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν ούτε στα στοιχειώδη της σημερινής συμβίωσης σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και τα Χανιά». Οπως εξηγεί ο κ. Λαγουδάκης «επειδή τα έξοδα παραμονής και διαμονής σε διαφορετικές περιοχές από τον τόπο κατοικίας τους είναι πάρα πολύ υψηλά, το κράτος για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα έχει προβεί σε μια κίνηση σίτισης εκπαιδευτικών.
Κάτι το οποίο βέβαια θυμίζει άλλες, παλαιότερες εποχές και το μόνο που αποδεικνύει είναι ότι το κράτος δεν ενδιαφέρεται για την πραγματική αξία της Παιδείας, αλλά για μόνο για το πώς θα σιτίσει τους εκπαιδευτικούς». Το πρόγραμμα της σίτισης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τον γραμματέα του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Χανίων «δεν λύνει το πρόβλημα, απλά αναδεικνύει και αποδεικνύει στον μέγιστο βαθμό το τεράστιο ζήτημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μισθός ενός αναπληρωτή εκπαιδευτικού μερικής απασχόλησης κυμαίνονται έως 500 ευρώ, ενώ ολικής απασχόλησης από 650 – 800 ευρώ, ανάλογα με την προϋπηρεσία, όπως ανέφερε ο κ. Λαγουδάκης. Επίσης ο μισθός ενός νεοδιόριστου μόνιμου δασκάλου δεν ξεπερνά τα 560 ευρώ. Μέχρι σήμερα στα Χανιά έχουν προσληφθεί περίπου ενενήντα αναπληρωτές δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, ενώ χθες βράδυ επρόκειτο να ανακοινωθεί νέος αριθμός νεοπροσληφθέντων εκπαιδευτικών.
ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΙΤΙΣΗΣ
Πρόσφατα αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα (www.sitisianapliroton.inedivim.gr) ο Οδηγός Εφαρμογής και το λοιπό υποστηρικτικό υλικό του Προγράμματος (έκδοσης 2.1Δ) για το σχολικό έτος 2014 – 2015. Από τη μελέτη των εγγράφων οι ενδιαφερόμενοι θα διαπιστώσουν ότι η διαδικασία δεν τροποποιείται σε σχέση με την τηρηθείσα κατά το παρελθόν σχολικό έτος, αλλά αυστηροποιούνται οι προθεσμίες υποβολής δικαιολογητικών στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ από τους δικαιούχους. Για παράδειγμα περιορίζεται σε ένα τρίμηνο το δικαίωμα των δικαιούχων να ζητούν επανυπολογισμό του ύψους των τροφείων που τους καταβλήθηκαν, επίσης περιορίζονται σε δύο και οριστικοποιούνται τα στοιχεία – παραστατικά με βάση τα οποία υπολογίζονται τα τροφεία.