Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025

Συζήτηση για τη διασύνδεση

Εν μέσω έντασης συζητήθηκε το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης χθες στο Ηράκλειο. Την έντονη αντίδραση των κατοίκων της Δαμάστας προκάλεσε ο χαρακτηρισμός «χειμαδιό» για την περιοχή τους, τον οποίο χρησιμοποίησε ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις που προκαλούν τα σχέδια για τις υποδομές που θα χρειαστεί το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Το ζήτημα συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία κλήθηκε να αποφασίσει της μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της «Διασύνδεσης του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της νήσου Κρήτης με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας» Το έργο αφορά στη διασύνδεση του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Κρήτης με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω Σ.Ρ.- Αττική-Κρήτη (Κορακιά)-Ελληνικό Τμήμα 3.10.3 του PCI «Ευρασιατικός Διασυνδετήριος Αγωγός».

Οι αντιδράσεις των κατοίκων, φορέων αλλά και του Δήμου Μαλεβιζίου, έχουν να κάνουν με τη χωροθέτηση του σταθμού μετατροπής του έργου στη Δαμάστα. Κατέθεσαν μάλιστα σχετικό έγγραφο προς την επιτροπή και τον πρόεδρό της κ. Καλογερή, ενώ από το 2017 έχουν προβεί σε κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με ηρακλειώτικα ΜΜΕ, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, τοποθετούμενος επί του θέματος ανέφερε: «Ως Δήμος Μαλεβιζιου θέλουμε να συμβάλλουμε στην ταχύτερη δυνατή επίλυση του ενεργειακού. Δεν μπορούμε να δεχθούμε την επιβάρυνση της Δαμάστας με τέτοιες εγκαταστάσεις. Καθηλώνεται το τοπίο και οι αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής. Ζητάμε να γίνει ένα Περιφερειακό Συμβούλιο για να αποφασίσει επί του θέματος». «Δεν πιστεύω ότι θα καταστραφεί η Δαμαστα, αν γίνει το έργο εκεί», είπε ο Νίκος Καλογερής, εκτιμώντας ότι δε θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα αφού πρόκειται … για χειμαδιό. Οι κάτοικοι της περιοχής αντέδρασαν έντονα, τονίζοντας ότι η περιοχή είναι κατοικημένη! «Δε θα σας αφήσουμε να κάνετε σταθμό μετατροπής στη Δαμαστα. Μόνο πάνω από τα πτώματα μας», ξεκαθάρισαν οι κάτοικοι.

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δαμάστας, Γ.Σαρρής ανέφερε: «Είμαστε υπέρ της ενεργειακής διασύνδεσης. Αλλά νομίζω ότι πρέπει να λάβουμε σοβαρά τις επιπτώσεις. Σταθμός μετατροπής δε θα γίνει στη Δαμάστα. Δεσμεύομαι ενώπιον των συγχωριανών μου. Θα μας βρουν μπροστά τους με κάθε νόμιμο τρόπο. Η Δαμάστα είναι ένας μαρτυρικος τόπος, το κατεδαφισαν οι Γερμανοί. Σκότωσαν 30 παλικάρια μας. Και εσείς δείχνετε να υποβαθμίζετε την ιστορία μας. Ο σταθμός μετατροπής προβλέπεται να είναι σε πολύ κοντινή απόσταση από τους κατοίκους. Δεν ξέρετε την περιοχή μας, δεν έχετε καθόλου επίγνωση για το τι συμβαίνει, δεν σέβεστε τίποτα».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το απόγευμα η Περιφέρεια Κρήτης, αναφέρει αναλυτικά: «H μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της “Διασύνδεσης του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της νήσου Κρήτης με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας” είναι το μοναδικό θέμα που απασχόλησε την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης λόγω της σοβαρότητάς του.

Το έργο αφορά στη διασύνδεση του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της νήσου Κρήτης με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω Σ.Ρ.- Αττική-Κρήτη (Κορακιά)-Ελληνικό Τμήμα 3.10.3 του PCI «Ευρασιατικός Διασυνδετήριος Αγωγός». Από το σύνολο της Επιτροπής αναγνωρίστηκε η σπουδαιότητα του έργου σαν ένα από τα σπουδαιότερα αναπτυξιακά έργα για την Περιφέρεια. Για αυτό το λόγο γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά για το έργο, με τον όρο να εξαντληθούν τα περιθώρια για μεταφορά της χωροθέτησης του σταθμού μετατροπής του έργου από την περιοχή Δαμάστας που προβλέπεται τώρα, στην περιοχή της Κορακιάς καθώς στον συνολικό προϋπολογισμό του έργου η όποια επιβάρυνση αναμένεται να είναι πολύ μικρή. Άλλωστε, στο νέο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Κρήτης που πρόσφατα εγκρίθηκε, προβλέπονται η δημιουργία εγκαταστάσεων νέου Ενεργειακού Κέντρου στην Κορακιά, το οποίο θα περιλαμβάνει και εγκαταστάσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου (υποσταθμοί, κ.λπ.) με την Ηπειρωτική Χώρα. Στην επιτροπή συμμετείχαν μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι από την εταιρεία «ΑΡΙΑΔΝΗ INTERCONNECTOR Α.Ε.Ε.Σ., εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής Μαλεβιζίου, τοπικοί φορείς αλλά και πλήθος κατοίκων της Δαμάστας».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα