Η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή έγινε σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Ηταν δημοκρατική πράξη αφ’ ενός για να ενημερωθεί ο πολιτικός κόσμος και ο ελληνικός λαός για τις προτάσεις της κυβέρνησης και αφ’ ετέρου οι “θεσμικοί” για την επερχόμενη συμφωνία, που καρκινοβατεί πέντε μήνες διαπραγμάτευσης μέχρι σήμερα.
Επιχειρούν οι Ευρωπαίοι δανειστές με προχειρότητα, για μια ακόμα φορά, να εφαρμόσουν στον “ασθενή” τη δοκιμασμένη υφεσιογόνο συνταγή, που απεδείχθη όχι μόνο αναποτελεσματική, αλλά και καταστροφική. Οι προτάσεις τους δείχνουν πως δεν θέλουν συμφωνία. Ζητούν μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα μέχρι το 2019, που αποκλείουν την ανάπτυξη και επιτείνουν την πτωχοποίηση, ένεκα της μείωσης μισθών, συντάξεων, της σταδιακής κατάργησης του ΕΚΑΣ και αύξησης του Φ.Π.Α., που σίγουρα συντελούν σε μεγάλης έκτασης εσωτερική υποτίμηση.
Επιμένουν για τις αποκρατικοποιήσεις με το ξεπούλημα της ενέργειας, των κρατικών υποδομών, των αεροδρομίων, της “ΤΡΑΙΝΟΣΕ” και των λιμανιών, παραβλέποντας ότι τα λιμάνια στη Γερμανία τα διαχειρίζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, διότι σ’ αυτήν ανήκουν. Ολα αυτά αιφνιδίασαν τον κ. Τσίπρα.
Η κυβέρνηση ανέβασε κάπως τους τόνους, να υπάρξει αντανάκλαση στον διεθνή Τύπο, διαμηνύοντας στους πιστωτές ότι σε ακραίες απαιτήσεις δεν πρόκειται να υποκύψει και δεν θα δεχθεί λύση που δεν θα επιτρέψει σύντομη ανάκαμψη για την εξασφάλιση των οικονομικών της χώρας. Η διάσωση της Ελλάδας συνεπάγεται και την προφύλαξη ταυτοχρόνως της υπόλοιπης Ευρώπης από καταστάσεις αποσταθεροποίησης. Η αδιαφορία όμως των Ευρωπαίων είναι απερίγραπτη. Εκτρέπονται εξοργιστικά απ’ την επικρατούσα πραγματικότητα. Δεν θέλουν να λύσουν το ελληνικό πρόβλημα. Κάνουν λάθος να πιστεύουν ότι τους συμφέρει η διατήρηση αυτής της κατάστασης, γιατί υπάρχουν πίσω τους κι άλλες χώρες με τεράστιο χρέος δεκαπλάσιο της Ελλάδος, που σκοπεύουν να τις κάνουνε σαν εμάς.
Στην ενδιαφέρουσα συζήτηση στη Βουλή, που έγινε για την ανάδειξη της απαράδεκτης, αντιαναπτυξιακής και τιμωρητικής πρότασης των δανειστών, ο πρωθυπουργός προσπάθησε με ήπιους τόνους να θέσει την αντιπολίτευση ενώπιον των ευθυνών της. Τους ρώτησε αν συμφωνούν με την πρόταση των δανειστών για 11 και 23% στον Φ.Π.Α. και τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ. Απάντηση δεν πήρε, αν το δέχονται ή το απορρίπτουν. Αν συμφωνούσαν, θα είχαν μεγάλο πολιτικό κόστος, αν όχι, θα ήταν σαν να συντάσσονταν με τις κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ και με την εκ 47 σελίδων πρόταση όπου καθορίζεται Φ.Π.Α. 6, 11 και 23%. Ο μόνος που συμφώνησε με τις κόκκινες γραμμές ήταν ο αποχωρών πλέον απ’ την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλος, ο οποίος διεκδίκησε την πατρότητά τους.
Το εσωκομματικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εμφανίζεται στον Τύπο, στα σάιτ και στις διάφορες συζητήσεις, που ακούμε και βλέπουμε, δεν φαίνεται να είναι τόσο σοβαρό, όσο κρίσιμη θεωρείται η απώλεια χρόνου μέχρι την επίτευξη συμφωνίας.
Δεν είναι τυχαία, έχει κάποια σκοπιμότητα και η παρέμβαση του κ. Προκόπη Παυλόπουλου, όσον αφορά τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις. Αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν ομαλά, μπορεί να έχουμε και συμβούλιο πολιτικών αρχηγών από την προεδρεία του. Είπε ότι «απαιτείται αυτές τις ώρες εθνική συνεννόηση απ’ όλα τα κόμματα, ότι πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και ότι αυτά που μας χωρίζουν πρέπει να μας ενώνουν».
Η δε αναφορά του κ. Τσίπρα ότι «θα υπερασπιστούμε με τον καλύτερο τρόπο το δικαίωμα του λαού να ζήσει με αξιοπρέπεια» εκφράζει στο ακέραιο τις προσδοκίες του ελληνικού λαού.