Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Σκάφη

Στην επαρχία Σελίνου του Νομού Χανίων και σε απόσταση 53 χλμ. ΝΔ από τα Χανιά, προβάλει την ύπαρξή της η Σκάφη. Όμορφο χωριό που αποτελείται από δύο γειτονιές την Σκάφη και την Πέρα Σκάφη. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 το χωριό κατοικείται από 132 άτομα που διακρίνονται για την φιλοξενία τους. Ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία.
Στην καταπράσινη περιοχή του χωριού παράγονται σε μεγάλη ποσότητα λάδι και κτηνοτροφικά προϊόντα. Μέχρι το 1998 η Σκάφη ήταν έδρα ομώνυμης Κοινότητας και από το 1999 μέχρι το 2010 ανήκε στον Δήμο Ανατολικού Σελίνου και από το 2011 ανήκει στον Δήμο Καντάνου – Σελίνου. Στην απογραφή του 1881 η Σκάφη είχε 136 χριστιανούς και 10 μωαμεθανούς κατοίκους.
Η Σκάφη, έχει παλιά και νέα σπίτια, περιποιημένους δρόμους και καφενεία. Υπήρχαν δύο Δημοτικά Σχολεία που σήμερα είναι κλειστά αφού δεν υπάρχουν παιδιά. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, του Σωτήρος Χριστού (Μητροπολιτικός ναός), της Αγίας Μαρίνας, του Μιχαήλ Αρχαγγέλου, του Τιμίου Σταυρού και της Αγίας Κυριακής.
Στην Σκάφη γίνονται δύο πανηγύρια κάθε χρόνο. Το ένα στις 17 Ιουλίου, εορτή της Αγ. Μαρίνας, όπου προσφέρεται πιλάφι και κρέας βραστό, και το άλλο στις 6 Αυγούστου (Μεταμόρφωσις του Σωτήρος).
Στην περιφέρεια του χωριού υπάρχουν αρκετές πανέμορφες καταπράσινες τοποθεσίες με πολλά δέντρα και νερά όπως: Οι τοποθεσίες “Κρύο νερό”, “Κολύμποι”, “Μπουλντάδο”, “Πλυσίδι”, Επάνω Δάσος”, “Αυλόχι”, “Φρύδια”, “Ποντικιές”, “Ρημαμπέλες”, “Πετροκουτσουνάρες”, “Τρεις Πλατάνους”, “Σκαφιδάκια”, “Ρουμάτσια”, “Πλατανάκια” και “Τζιμπρού Αρμός”. Στην πανέμορφη καταπράσινη τοποθεσία “Κισσός” κτίστηκε ένα Τυροκομείο, με πρωτοβουλία και δαπάνες του Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου, το οποίο σήμερα δεν λειτουργεί.
Σε πανέμορφες τοποθεσίες υπάρχουν τα ερείπια δύο νερόμυλων όπου οι κάτοικοι των γύρω χωριών, σε περασμένες καλές εποχές, άλεθαν τα σιτηρά τους.
Οι κάτοικοι της Σκάφης ήσαν πάντοτε και εξακολουθούν και σήμερα να είναι πιστοί στην μουσική παράδοση της Κρήτης. Έτσι, βλέπουμε ότι σε τούτο το Σελινιώτικο χωριό έχουν αναδειχθεί κατά καιρούς αρκετοί οργανοπαίχτες όπως ο Κωνσταντίνος Γρηγοράκης στο βιολί, ο Προκόπης Μπιτσάκης στο λαούτο και ο Εμμανουήλ Αλιγιζάκης στο μαντολίνο.
Από την Σκάφη κατάγονται αρκετοί άνθρωποι της Επιστήμης και των Γραμμάτων, όπως οι καθηγητές Κων/νος Πενταράκης, Ευτύχης Τωμαδάκης, Βασίλης Φρ. Τωμαδάκης, Ιωάννης Αναστασάκης, Γεώργιος Μαλανδράκης και Κυριάκος Τρακάκης, οι γιατροί Αντώνης Αλιγιζάκης, Ευτύχης Αλιγιζάκης και Ιωάννης Αλιγιζάκης και οι δάσκαλοι Σπύρος Αλιγιζάκης, Γεώργιος Μαλανδράκης, Ευτύχης Γναφάκης και Ευτύχης Εμμ. Μαλανδράκης.
Οι κάτοικοι του χωριού είχαν πάντοτε συμμετοχή στους πολέμους της πατρίδας όπως στην Μακεδονία, στην Ήπειρο, στην Μικρά Ασία και στην Γερμανοκατοχή.
Να σημειωθεί ότι κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο η Σκάφη είχε τέσσερα θύματα, τους: Αριστείδη Παπαμαρκάκη, Επαμεινώνδα Τωμαδάκη, Λυκούργο Τωμαδάκη και Νικόλαο Τωμαδάκη.

ΠΗΓΕΣ:
– Πληροφορίες από Νικ. Πενταράκη
– Ν. Σταυράκη, Στατιστική του πληθυσμού της Κρήτης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Το σχολειο σάς απο την πιο εγκρητη καιαξιοπιστη εφημεριδα πανελλαδικα,τιμα το χωριο μας. Σαν προεδρος του εδω και 4 χρονια πολιτιστικου συλλογου,θελω να σας ενημερωσω οτι υπαρχουν λαθη στο κειμενο που δεν ευθυνεστε βεβαια εσεις, αλλα και σημαντικες δραστηριοτητες που εγιναν για την αναδειξη της ιστορικης και πολιτιστικης κληρωνομιας του χωριου μετα την ιδρυση του συλλογου. Αν σας ενδιαφερει περισοτερη ενημερωση ειμαι στην διαθεση σας. Ευχαριστω πολυ Τωμαδακης Μιχαλης προεδρος Πολ. Συλλογου ( ΤΑ ΣΚΑΦΙΔΑΚΙΑ)

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα