Ο Τραμπ κήρυξε οικονομικό πόλεμο σε Ε.Ε., Καναδά και Μεξικό, ο Ραχόι στην Ισπανία κατέρρευσε, ο Ματαρέλα στην Ιταλία έκανε στροφή 180 μοιρών, αποδεχόμενος κυβέρνηση με πρόσωπα που απέρριπτε μέχρι χθες και στην Ελλάδα με το Σκοπιανό, ενώ βρισκόμαστε στο παρά πέντε μιας συμφωνίας, τα χάλασαν την τελευταία στιγμή ο πρόεδρος της FYROM με τον Ζάεφ, μη δεχθέντες, ονομασία για όλες τις χρήσεις και συνταγματική αναθεώρηση.
Εφ’ όσον δεν ευοδώθηκαν οι συνομιλίες σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, παρέλκει η όποια επικοινωνία περαιτέρω των πρωθυπουργών. Το πράγμα κατάντησε κακοπαιγμένη φάρσα. Επειδή υπαίτιος αποτυχίας των συνομιλιών είναι τα Σκόπια, τούτο δικαιολογεί την Αθήνα, που δεν θέλει να συνεχισθούν οι συζητήσεις. Αν υπάρξουν πιέσεις για τη λύση του προβλήματος, να επαναρχίσει ο διάλογος επί νέων βάσεων, αφού και οι Σκοπιανοί “ορθολογισθούν”, ας γίνουν σ’ αυτούς.
Εν προκειμένω, ποιος έχει το πρόβλημα και βιάζεται να ενταχθεί στους Διεθνείς Οργανισμούς; Φυσικά όχι εμείς! Ας υποχωρήσουν λοιπόν αυτοί κι ας δεχθούν, ν’ αρχίσουν νέες συνομιλίες με βάση το όνομα, που δεν θα περιέχει τον όρο: Μακεδονία. Ας πούμε “Δημοκρατία του Βαρδράρη”, ή “Κεντροβαλκανική Δημοκρατία” κατά μία πρόταση του καθηγητή Γεωπολιτικής κ. Ιωάννη Μάζη. Η Ελλάδα δεν αποδέχεται, να παραδώσει με το όνομα το σύνολο της αλυτρωτικής ιδεολογικής πολιτικής των Σκοπιανών, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την ύπαρξη δήθεν μειονότητας ομοεθνών τους. Με το Μακεδονία τους δίνουμε, έθνος, ιθαγένεια, ανύπαρκτη Μακεδονική γλώσσα και το δικαίωμα να προβάλλουν εδαφικές διεκδικήσεις.
Οι Σκοπιανοί, εφ’ όσον έβλεπαν, ότι η Ελληική πλευρά θα ήταν ευεπίφορη σε πιέσεις, λόγω και της συγκυρίας των καιρών, ήσαν διατεθειμένοι, να μην κάνουν πίσω. Υπ’ όψιν ότι «πιέσεις δέχεται αυτός, που δίνει την εντύπωση εις τον πιέζοντα, ότι δύναται να πιστεί». Ομως το Σκοπιανό δεν τελεσφόρησε διότι διεψεύσθησαν οι προσδοκίες τους, επειδή η ελληνική πλευρά δεν υπερέβη τις κόκκινες γραμμές. Στην ουσία τίποτα δεν ανετράπη, αφού τίποτα δεν είχε οριστικά συμφωνηθεί. Απλώς επιβεβαιώθηκε η αδιαλλαξία των Σκοπιανών.
Υπάρχουν οι “Σκοπιανολάγνοι”, που υποστηρίζουν, ότι κακώς δεν δεχόμαστε τον όρο Μακεδονία ως συνθετικό του ονόματος, αφού με την ενδιάμεση συμφωνία περιλαμβάνεται στο FYROM. Κατά τον καθηγητή κ. Μάζη είναι λάθος, διότι είναι “πρώην Γιουγκοσλαβική”. Ηταν επαρχία της Γιουγκοσλαβίας και η Ελλάδα είχε σχέσεις με το Γιουγκοσλαβικό κράτος και όχι με την επαρχία του, η οποία από μόνη της δεν νομιμοποιείται, να διεκδικήσει δικαιώματα διεθνούς δικαίου ως κράτος Μακεδονία.
Η FYROM μπορεί να έχει αναγνωρισθεί από 150 και πλεόν κράτη. Τούτο δεν σημαίνει τίποτα. Το κλεψίτυπο κρατίδιο μπορεί να είναι προτεκτοράτο των Αμερικανών, υποδοχέας γερμανικών αποβλήτων πάσης φύσεως και υποχείριο του τουρκικού επεκτατισμού, αν και ως κράτος το αναγνωρίσει όλος ο ΟΗΕ, τη μακεδονικότητα του σ’ όλες τις εκφάνσεις δεν μπορούν νομίμως να την πάρουν, αν δεν τους τη δώσει η Ελλάδα. Για την Ελλάδα τώρα είναι «ευκαιρία να δείξουμε τον γεωπολιτικό μας ρόλο»!