Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Σκέφτομαι και παίζω…

Με τη συμμετοχή 1.200 μαθητών και μαθητριών και 86 ομάδων σχολείων ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο   τα μαθητικά πρωταθλήματα 2019 στους φιλόξενους χώρους του Εκθεσιακού Κέντρου Δήμου Περιστερίου.
Μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα έδωσαν το παρών στη μεγάλη γιορτή του σκακιού και από το πρωί του Σαββάτου μέχρι και τη Μ. Δευτέρα θα συναγωνιστούν, θα ανταμώσουν, θα σκεφθούν και θα παίξουν…
Συνδιοργανωτής είναι η ΠΣ Περιστερίου με την υποστήριξη του Δήμου Περιστερίου.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα των αγώνων: https://www.chessfed.gr/sxolika2019/index.php

Η παρτίδα σκακιού
Ένας νεαρός άντρας, χτυπημένος από τη δυστυχία, πήγε σ’ ένα μακρινό μοναστήρι και είπε στον ηλικιωμένο δάσκαλο:
«Η ζωή με έχει απογοητεύσει. Ήθελα να επιτύχω τη φώτιση για να ελευθερωθώ από τον πόνο, αλλά είμαι ανίκανος, το ξέρω. Δε θα μπορούσα ποτέ να περάσω χρόνια ατελείωτα με διαλογισμό, λιτότητα και μελέτη. Είναι πάνω από τις δυνάμεις μου. Υπάρχει ταχύ μονοπάτι για κάποιο άνθρωπο σαν κι εμένα;»
Ο δάσκαλος τον ρώτησε:
«Υπήρξε κάτι στη ζωή σου που πάνω του να συγκέντρωσες πραγματικά την προσοχή σου;»
«Γεννήθηκα σε πλούσια οικογένεια. Δε χρειάστηκε να δουλέψω ποτέ σκληρά. Το μόνο που με ενδιέφερε πραγματικά ήταν το σκάκι. Αφιέρωνα σ’ αυτό σχεδόν όλο το χρόνο μου.»
Ο δάσκαλος φώναξε έναν άλλο καλόγερο. Έφεραν μια σκακιέρα και ένα κοφτερό σπαθί που λαμπύριζε στον ήλιο. Ο δάσκαλος τοποθέτησε τα πιόνια του παιχνιδιού και είπε στον καλόγερο δείχνοντας το σπαθί:
«Μου υποσχέθηκες υπακοή. Ήρθε η στιγμή. Θα παίξεις μια παρτίδα σκάκι με το νεαρό άντρα. Αν χάσεις, θα σου κόψω το κεφάλι μ’ αυτό το σπαθί. Αν κερδίσεις, θα κόψω το κεφάλι του αντιπάλου σου. Δεν ενδιαφέρεται για τη ζωή του, το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το σκάκι. Του αξίζει να του κόψουν το κεφάλι σε περίπτωση που χάσει.»
Οι δύο άντρες κοίταξαν το δάσκαλο στα μάτια και είδαν ότι ήταν αποφασισμένος. Άρχισαν την παρτίδα. Ο νεαρός άντρας αισθάνθηκε από την αρχή τον ιδρώτα να κυλάει στην πλάτη του, γιατί έπαιζε τη ζωή του στ’ αλήθεια. Η σκακιέρα γινόταν ολόκληρος ο κόσμος. Γινόταν ένα με τη σκακιέρα, ήταν η σκακιέρα.
Στην αρχή βρισκόταν σε δύσκολη θέση. Μετά ο αντίπαλός του, ο καλόγερος, έκανε ένα λάθος που έφερε το νεαρό άντρα σε πλεονεκτική θέση. Εκείνος το εκμεταλλεύτηκε για να εξαπολύσει επίθεση. Η άμυνα του αντιπάλου του εξασθένησε, άρχισε να καταρρέει.
Ο νεαρός άντρας έριξε μια ματιά στον καλόγερο χωρίς να σηκώσει το κεφάλι. Είδε απέναντί του ένα πρόσωπο έξυπνο και τίμιο, που το είχαν σημαδέψει τα χρόνια των προσπαθειών. Σκέφτηκε τη δική του τη ζωή, που ήταν αργόσχολη και αδιάφορη. Και ξαφνικά αισθάνθηκε γεμάτος συμπόνια.
Έκανε σκόπιμα μια λανθασμένη κίνηση, μετά και δεύτερη. Υπονόμευε έτσι την ίδια την άμυνά του. Θα έχανε.
Τότε ο δάσκαλος αναποδογύρισε απότομα τη σκακιέρα και τα πιόνια σκορπίστηκαν. Οι δύο παίκτες τον κοίταξαν έκπληκτοι.
«Δεν υπάρχει νικητής, ούτε ηττημένος», είπε ο δάσκαλος. «Κανένα κεφάλι δεν θα πέσει.»
Γύρισε προς το νεαρό άντρα και πρόσθεσε:

«Δύο πράγματα είναι αναγκαία: η συγκέντρωση και η συμπόνια. Και σήμερα τα έμαθες και τα δύο».

Πηγή: Jean-Claude Carriere (1998:271-272) Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΣΟΦΩΝ: ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ ΑΠ’ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, Εκδόσεις Λιβάνη, Αθήνα


Hellseherin
Ο Κολτανόβσκι σε ένα άρθρο του για την 19η σκακιστική Ολυμπιάδα του 1970 που έγινε στο Ζίγκεν της Δυτικής Γερμανίας στην ανάμνησή του γράφει για μια γκριζομάλλα ή ξανθιά γυναίκα με γυαλιά.

“Από την αρχή της σκακιστικής ολυμπιάδας του Ζίγκεν το 1970, την παρατηρούσα, να στέκεται συνέχεια, όσο μπορούσε πιο κοντά στο τραπέζι που έπαιζε ο Μπόμπι Φίσερ.

Ήμουν ένας από τους αρχηγούς της εθνικής των ΗΠΑ και έτσι κοιτούσα το κοινό συνέχεια, προσέχοντας να μην τραβήξει κανείς φωτογραφίες στα κρυφά, που θα ενοχλούσαν τον ιδιότροπο Φίσερ.

Η γυναίκα ήταν γκριζομάλλα, όμορφη και πολύ κομψή, 65 έως 70 ετών.

Οι παρτίδες του Μπόμπι σπάνια τέλειωναν πριν το πεντάωρο, εκείνη δεν εγκατέλειπε τη θέση της. Κάποιες παρτίδες του Φίσερ έφταναν σε διακοπή και συνεχίζονταν το επόμενο πρωί, η μυστηριώδης γυναίκα ερχόταν και στις διακοπές. Δεν μετακινιόταν από τη θέση της, απλώς καμιά φορά σήκωνε ψηλά τα γυαλιά της, πάνω από τη μύτη. Όταν ο Μπόμπι δεν αγωνιζόταν με την ομάδα μας, δεν ερχόταν.

Ένα πρωί την πλησίασα. Της έδειξα την κάρτα μου, του αρχηγού της εθνικής ομάδας, και της είπα ευγενικά:

«Αναρωτιέμαι ποιος είναι ο λόγος. Παρατηρείτε κάθε κίνηση, κάθε γκριμάτσα, το καθετί που κάνει ο πρωταθλητής μας. Παίζετε σκάκι;»
«Παίζω πολύ λίγο» απάντησε ήρεμα. «Βρίσκομαι εδώ για να βλέπω τον Φίσερ. Για τίποτα άλλο».
«Γιατί;» ρώτησα.
«Δεν θα καταλάβετε». Κοίταξε λίγο γύρω της, δεν είδε κανέναν, και συνέχισε: «Είχα ένα γιο, που ήταν σκακιστική μεγαλοφυΐα. Πέθανε νέος. Ήταν μοναχοπαίδι. Πριν λίγο καιρό έχασα και τον άνδρα μου. Έχω στραφεί στον πνευματισμό, είμαι Hellseherin που λέμε στη Γερμανία. Επικοινωνώ με το παιδί μου, που αγαπούσε το σκάκι όσο τίποτα άλλο. Μου ζητά να βλέπω τον Φίσερ, τώρα που παίζει στη Γερμανία, από κοντά. Αυτός είναι ο λόγος. Ίσως ενοχλώ».

Και ξαφνικά, έφυγε από το διάδρομο σχεδόν τρέχοντας, δεν με χαιρέτησε, δεν μπόρεσα να μάθω ποιό υπήρξε το παιδί της.
Ο Φίσερ δεν αγωνίστηκε ξανά ως το τέλος της διοργάνωσης με την ομάδα οπότε και η γυναίκα δεν ξαναήρθε στους αγώνες, δεν την ξαναείδαμε ποτέ.

Μετά από έρευνα, ανακάλυψα πως η μυστηριώδης γυναίκα που είδα στο Ζίγκεν ήταν η μητέρα του Κλάους Γιούνγκε, από τη Λειψία, που ως έφηβος  εν καιρώ πολέμου υπηρέτησε στο γερμανικό στρατό, ενώ σκοτώθηκε σε ηλικία 20 ετών, στις τελευταίες ανέλπιδες μάχες εναντίον των συμμάχων τρεις εβδομάδες πριν από τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας και που οι συμπατριώτες του, τον θεωρούσαν σκακιστικό ταλέντο επιπέδου μελλοντικού παγκόσμιου πρωταθλητή. Είχε κερδίσει, σε ισοβαθμία με τον Αλιέχιν, το 1942, τουρνουά στην κατεχόμενη Πράγα και βγήκε τρίτος στο Σάλτσμπουργκ, το 1943, πίσω από τον Αλιέχιν και τον Κέρες.
Η τελευταία του εμφάνιση στο σκάκι ήταν σε ηλικία 18 ετών.”
(από άρθρο του Τζορτζ Κολτανόβσκι στο Chess Life & Review, 1/1971)

Μαθήματα σκακιού στο Εθνικό Στάδιο και το Κολυμβητήριο
Στον Α.Ο.Κύδων λειτουργούν   τμήματα εκμάθησης σκακιού για αρχάριους και προχωρημένους σκακιστές. Τα τμήματα λειτουργούν στα κεντρικά γραφεία του  Κύδωνα  στο Εθνικό Στάδιο Χανίων και στο σκακιστικό τμήμα στο Κολυμβητήριο Χανίων.  Πληροφορίες για εγγραφές στα τμήματα, στο τηλέφωνο 697 661 9670.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα