Σας λέει κάτι το όνομα Λούης the Greek ή το Λίο the Cretan. Όχι μην μπερδεύεστε δεν έχει σχέση με τον Νικ the Greek. Ούτε με τζόγους και καζίνα. Ήταν συμπατριώτης μας όμως κι αυτός.
Ο Ηλίας Σπαντιδάκης από τη Λούτρα του γειτονικού Ρεθύμνου έφυγε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, το 1906, είκοσι χρονών παλικάρι για την Αμερική. Όχι κατά πως μαρτυρείται, για την αναζήτηση καλύτερης ζωής αλλά λόγω του ανήσυχου και περιπετειώδους του πνεύματος. Ήταν εύστροφος, βιβλιοφάγος και ήθελε, λένε οι δικοί του, ν’ ανοίξει τα φτερά του. Φροντίζει να μάθει αγγλικά και με το που φτάνει στην Αμερική αλλάζει το όνομά του σε Λούης Τίκας. Το 1910 τον βρίσκουμε στο Κολοράντο στην πόλη Ντένβερ, πολιτογραφημένο Αμερικανό πολίτη, συνιδιοκτήτη πλέον ενός καφενείου. όπου βρίσκουν καταφύγιο οι περίπου 240 Έλληνες που ζουν και δουλεύουν στα κοντινά ορυχεία με 1,75 δολάρια, μεροκάματο δώδεκα ωρών. Από την αρχή ανέλαβε να τους βοηθήσει. Μια και ήξερε πολύ καλά τη γλώσσα διεκπεραίωνε τις υποθέσεις τους κι έστελνε τα εμβάσματά τους στην πατρίδα. Τα έβαλε επιπλέον με τον Έλληνα εργατοπατέρα της περιοχής που νεμόταν τη δουλειά των συμπατριωτών του και πουλούσε ρουφιανιές και εκδουλεύσεις στην εργοδοσία (οι Έλληνες πληρωνόταν με 1,75 αντί των 2,50 δολαρίων που έπαιρναν Ουαλοί και Γερμανοί).
Το 1912 ο Τίκας κλείνει το καφενείο άγνωστο για πιο λόγο και αρχίζει να δουλεύει στα ανθρακωρυχεία της περιοχής. Οι συνθήκες δουλειάς είναι άθλιες. Η εργοδοσία ενοικιάζει στους εργαζόμενους σπίτι σε οικισμούς της εταιρείας και τους πληρώνει με κουπόνια που εξαργυρώνονται μόνο στα δικά της μαγαζιά. Ακόμα και για γιατρό πηγαίνουν σ’ αυτόν που ορίζει η εταιρεία. Και όπως καταλαβαίνετε όλες αυτές οι υπηρεσίες και τα προϊόντα είναι υπερτιμολογημένα. Οι εργάτες πληρώνουν οι ίδιοι τα εργαλεία τους. Ακόμα και τον δυναμίτη που χρησιμοποιούν. Τα συστήματα ασφαλείας είναι ελλιπή. Μόνο στο διάστημα 1910-1913 αναφέρονται 613 θάνατοι εργατών. Απεργίες ξεσπούν κάθε τόσο που καταπνίγονται στο αίμα από την άτεγκτη στάση της εργοδοσίας που δεν υποχωρεί έστω και στο ελάχιστο.
Σ’ αυτούς τους αγώνες αρχίζει να διαφαίνεται η μορφή και η προσωπικότητα του Τίκας. Με τη συμπεριφορά του κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη όχι μόνο των συμπατριωτών μας αλλά και των υπολοίπων ανθρακωρύχων άλλων εθνικοτήτων. Διατρέχει τα ορυχεία του Κολοράντο, συμμετέχει σε πολύμηνες απεργίες. Συμπλέκεται με την εργοδοσία, τους μπράβους της και τους απεργοσπάστες. Κερδίζει γαλόνια στη συνείδηση των εργατών και γίνεται πια ο Λούης the Greek.
Τον Σεπτέμβριο του 1913 κηρύσσεται γενική απεργία στα ορυχεία του Λάντλοου. Συμμετέχουν 11,000 απεργοί. Απ’ αυτούς οι 800 είναι Έλληνες. Επικεφαλής είναι ο Τζον Λώζον και ο Λούης Τίκας.
Αιτήματα της απεργίας: Οκτάωρο, υψηλότεροι μισθοί, να μπορούν οι εργαζόμενοι να πηγαίνουν σε μαγαζιά και γιατρούς της προτίμησής τους και το κυριότερο. Να εφαρμόζεται ο νόμος σχετικά με την ασφάλεια των ορυχείων.
Οι εργοδότες κάνουν έξωση στους εργάτες από τα σπίτια της εταιρείας. Οι απεργοί φεύγουν και εγκαθίστανται αρχικά σε άμαξες και μετά σε παραπήγματα δίπλα στα ορυχεία. Παρόλο τον δύσκολο χειμώνα και τις απειλές της εργοδοσίας, που χρησιμοποιεί για εκφοβισμό δικούς της μπράβους απεργοσπάστες και έχει και τη βοήθεια της εθνοφρουράς-που είχε πάρει το μέρος αυτών που είχαν τα λεφτά, ο καταυλισμός λειτουργεί σαν πόλη και η απεργία καλά κρατεί.
Οκτώ μήνες μετά, τα αφεντικά ανυποχώρητα -το ίδιο και οι απεργοί. Την επομένη του Ελληνικού Πάσχα που γιορτάστηκε στον καταυλισμό από όλους τους απεργούς ανεξαρτήτως θρησκείας, στις 20 Απρίλη του 1913 έρχονται οι πιστολάδες των αφεντικών. Πυροβολούν, ρίχνουν πετρέλαιο. Καίνε τον καταυλισμό μαζί με γυναικόπαιδα. Στήνουν απέναντι ένα μυδραλιοβόλο και πυροβολούν αδιακρίτως. Ο αριθμός των νεκρών ανεξιχνίαστος. Αναγνωρίστηκαν 50 από τους οποίους και 11 παιδιά το ένα μάλιστα τριών μηνών Ο Τίκας άοπλος με λευκή σημαία συναντάται κάποια στιγμή με αξιωματούχο της εθνοφρουράς σε κοντινό λόφο. Μίλησαν για λίγο λένε οι αυτόπτες μάρτυρες. Και μετά ο αξιωματικός όρμησε πάνω του και με την καραμπίνα τον χτύπησε στο κεφάλι. Η καραμπίνα έσπασε στα δυό καθώς και το κρανίο του Τίκας. Αλλά είχαν τόση μανία οι ένοπλοι που και νεκρό συνέχισαν να τον πυροβολούν.
Το σώμα του έμεινε άταφο τρείς μέρες μέχρι που, διαμαρτυρήθηκαν οι επιβάτες της σιδηροδρομικής γραμμής που περνούσε από δίπλα.
Ο Τίκας τάφηκε στο νεκροταφείο της πόλης Τρινιδάδ και στην κηδεία η πομπή των συναγωνιστών του όλων των εθνικοτήτων που ακολούθησαν το φέρετρό έφτασε το ένα μίλι.
Οι θυσίες του Τίκας και των συναγωνιστών του άρχισαν να καρπίζουν πολλά χρόνια μετά τον θάνατό τους. Σταδιακά άρχισαν να βελτιώνονται οι συνθήκες δουλειάς και ασφαλείας στα ορυχεία.
Σκέφτομαι τη σφαγή του Λάντλοου και τη θυσία τόσων κι άλλων τόσων ανθρώπων όπου γης που αγωνίζονται ν’ αλλάξουν τη μοίρα τους με αβέβαια συνήθως, αποτελέσματα.
Σήμερα εκατό χρόνια μετά ο αγώνας του Τίκας είναι πιο επίκαιρος από ποτέ. Και μείς εδώ στην Ελλάδα της κρίσης το μαθαίνουμε σιγά – σιγά. Τίποτα δεν σου χαρίζεται. Τίποτα δεν κερδίζεται αν δεν αγωνιστείς γι’ αυτό. Κι αν το τίμημα είναι υψηλό και το κέρδος μας θα είναι το ίδιο. Οι αγωνιστές του καναπέ τίποτα δεν μπορεί να προσδοκούν και σε τίποτα δεν μπορεί να ελπίζουν.
Μούρχονται στον νου οι στίχοι του μεγάλου ποιητή για τον νεαρό πρίγκιπα που ήθελε ν’ αλλάξει τον κόσμο:
«νικημένο μου ξεφτέρι
δεν αλλάζουν οι καιροί,
με φωτιά και με μαχαίρι
πάντα ο κόσμος προχωρεί»
Έτσι είναι: με φωτιά και με μαχαίρι και με αμέτρητα θύματα.
Καληνύχτα Λούη.
Μπεμπ. Α.
Υ.Γ. Αφιερωμένο στην Πρωτομαγιά που πέρασε. Σαν ένα μνημόσυνο γι αυτούς που αγωνίστηκαν για ένα καλύτερο, δικαιότερο κόσμο
Οι Γιατροί του Κόσμου, από κοινού με τις M.K.O Praksis, Θετική Φωνή και Κέντρο Ζωής, υλοποιούν έργο με τίτλο: «Δημόσια Υγεία: Εξέταση, Πρόληψη, Υποστήριξη», στην Αθήνα, στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και στα Χανιά.
Το έργο «Δημόσια Υγεία: Πρόληψη, Εξέταση, Υποστήριξη» στοχεύει στην έγκαιρη διάγνωση της HIV λοίμωξης και στην αύξηση της προσβασιμότητας στην ιατρική και ψυχοκοινωνική φροντίδα μέσα από την ενεργητική ανεύρεση και τον αρχικό έλεγχο στην κοινότητα ατόμων με υψηλό κίνδυνο HIV λοίμωξης και HEP C.
Στις δράσεις του προγράμματος συμπεριλαμβάνονται η ενημέρωση για τους τρόπους μετάδοσης και προφύλαξης των HIV και HEP C, η εξέταση, ενώ τέλος, παρέχεται ψυχολογική στήριξη και ενημέρωση για θέματα που ενδέχεται να προκύψουν μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της εξέτασης.
Στις περιπτώσεις θετικών διαγνώσεων, υπάρχει άμεση διασύνδεση με κέντρα εξειδικευμένης φροντίδας (ΜΕΛ) ενώ προσφέρεται και Άμεσα Επιτηρούμενη Θεραπεία (ΑΕΘ) στις δομές. Παράλληλα, διεξάγονται δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για τους τρόπους μετάδοσης, τις μεθόδους πρόληψης, την σημασία της προληπτικής εξέτασης και την άρση του στιγματισμού.
Το έργο υλοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος «Αύξηση Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Πρόνοιας προς Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες» Χρηματοδοτικός Μηχανισμός ΕΟΧ 2009-2014. Το έργο χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία), μέσω του Ιδρύματος Μποδοσάκη.
Να σημειωθεί ότι όποιος πολίτης, ανεξαρτήτου καταγωγής, ασφαλιστικού καθεστώτος, είτε ανήκει σε μία από τις υψηλού κινδύνου ομάδες (οροθετικοί, ουσιοεξαρτώμενοι, LGBT, sex workers) είτε όχι, και επιθυμεί να εξεταστεί μπορεί να καλέσει στο 2821023110 ή να μας επισκεφθεί στο Πολυϊατρείο των Χανιών στην Μπουνιαλή 11. Η εξέταση είναι δωρεάν, τηρείται το απόρρητο ενώ μία διεπιστημονική ομάδα αποτελούμενη από γιατρό και κοινωνική λειτουργό θα του προσφέρει συμβουλευτική πριν και μετά τη διαδικασία εξέτασης και δωρεάν άμεσο έλεγχο για την HIV λοίμωξη.
Tην Τετάρτη 29 Απριλίου έπειτα από πρόσκληση που λάβαμε απο το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας ΑΤΕΙ Ηρακλείου και συγκεκριμένα απο την προϊσταμένη του τμήματος κα. Σοφία Κουκούλη πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στο εν λόγω εκπαιδευτικό ίδρυμα. Η κοινωνική λειτουργός του Ανοικτού Πολυϊατρείου των Γιατρών του Κόσμου, στα πλαίσια εργαστηρίου μαθήματος πρωτοετών φοιτητών/τριων παρουσίασαν το έργο των Γιατρών του Κόσμου, τα προγράμματα εσωτερικού και εξωτερικού, τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Ανοικτού Πολυϊατρείου Χανίων καθώς επίσης το ρόλο του κοινωνικού λειτουργού. Οι φοιτητές/τριες κατανοώντας τη σημαντικότητα του έργου των Γιατρών του Κόσμου και της ύπαρξης του πολυϊατρείου προσφέρθηκαν να συνδράμουν στο έργο μας μέσα απο την εθελοντική του προσφορά εργασίας.
Οι δράσεις των Γιατρών του Κόσμου ανέκαθεν λάμβαναν χώρα σε όλη την περιφέρεια Κρήτης και ο στόχος μας να ευαισθητοποιούμε όλο και περισσότερες δομές και κοινότητες αλλά και να είμαστε παρόντες σε ολα τα καίρια κοινωνικά ζητήματα γίνεται για ακόμη μία φορά πραγματικότητα.
K.K
Την Τεταρτη 29 Απριλίου το τμήμα Χανίων των Γιατρών του Κόσμου προσέφερε τρόφιμα στις Βούτες του νομού Ηρακλείου, στηρίζοντας οικογένειες που έχουν ανάγκη και υποστηρίζοντας το έργο του παππά Κωστή που καθημερινά αποδεικνύει πως στη κρίση δεν είναι κανείς μόνος.
Ε.Μ
.. Ο αθλητισμός για άλλη μια φορά στέκεται στο πλευρό της κοινωνίας…
Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Μαΐου στο κλειστό στάδιο Ταυρωνίτη θα διεξαχθούν οι τελικοί αγώνες του Τουρνουά μπάσκετ αλληλεγγύης.
Στο φετινό τουρνουά συμμετείχαν 38 ομάδες από τα Χανιά Ρέθυμνο και Ηράκλειο προσφέροντας τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης που οι Γιατροί του Κόσμου θα αναλάβουν τη διάθεσή τους σε οικογένειες που έχουν γονατίσει από την κρίση.
Τα στατιστικά ιατρείου από 27/04/2015 έως και 30/04/2015
ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΝΟΛΟ
ΕΛΛΑΔΑ 28
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 21
ΑΛΒΑΝΙΑ 14
ΜΑΡΟΚΟ 9
ΣΥΡΙΑ 5
ΠΑΚΙΣΤΑΝ 3
ΑΙΓΥΠΤΟΣ 3
ΑΛΓΕΡΙΑ 2
ΣΕΡΒΙΑ 2
ΡΟΥΜΑΝΙΑ 1
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ 1
ΣΥΝΟΛΟ 89