Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024

Σκέψεις… από μιαν εθελόντρια

Κατά τη διάρκεια της καθημερινής μου πλεύσης στο διαδίκτυο, έπεσα σε μια δημοσίευση που μου έκανε εντύπωση. Για έναν αρχιτέκτονα μιλούσε. Γεννημένο το 1929 στο Μπαγκλαντές. Στο διάστημα της σύντομης ζωής του μιας και πέθανε το 1982 κατάφερε να θεωρηθεί πρωτοπόρος στην αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα.
Ψάχνοντας λίγο, έμαθα περισσότερα πράγματα γι αυτόν. Πως μετά τις σπουδές του βρέθηκε να εργάζεται στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκεί κάπου στη δεκαετία του ’60 όταν υπήρχε μεγάλη ζήτηση σε χώρους κατοικίας. Οι ουρανοξύστες ήταν πάντα μια λύση για το πρόβλημα αυτό αλλά ο παραδοσιακός μέχρι τότε τρόπος οικοδόμησής τους ήταν τόσο δαπανηρός που τα κατασκευαστικά γραφεία για να κάνουν οικονομία άρχισαν να κόβουν ορόφους από τα κτίρια που σχεδίαζαν.
Ο Φαζλούρ Ραχμαν Καν κατάφερε να προσεγγίσει το πρόβλημα και να χτίσει ουρανοξύστες με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργηθεί μια ισορροπία ανάμεσα στη δομική αποτελεσματικότητα και την οικονομία. Εχτισε, διαβάζω, πολλά υψηλά κτήρια μέχρι και 100 ορόφους. Και παρακάτω το άρθρο συνεχίζει πως, καθώς υπήρξε ανθρωπιστής, ενθάρρυνε και τους άλλους συναδέλφους του να μην χάνουν τον στόχο τους όσον αφορά την εργασία τους. Γιατί όπως είπε όταν τον βράβευσαν στα 42 του χρόνια: «Ο άνθρωπος τεχνίτης δεν πρέπει να χάνεται στην ίδια του την τεχνολογία. Πρέπει να μπορεί να εκτιμά τη ζωή και η ζωή είναι τέχνη, δράμα, μουσική και κυρίως, άνθρωποι».
Κι αυτό είναι κάτι που ξεχνάμε νομίζω σήμερα. Ότι όλα ξεκινάνε από τον άνθρωπο. Ή τουλάχιστον θα έπρεπε να ξεκινάνε και να τελειώνουν σ’ αυτόν.
Έχω την αίσθηση ότι οι νέοι δεν το ξέρουν αυτό καθόλου (γιατί δεν τους το διδάξαμε) και οι μεγαλύτεροι ότι το έχουμε ολωσδιόλου ξεχάσει. Οτι δηλ. όσο πλούτο και υλικά αγαθά κι αν σωρεύσουμε, τελικά όλα καταλήγουν στους ανθρώπους. Και δεν είμαστε ευτυχέστεροι ή καλύτεροι με την ύλη. Σήμερα, είσαι πετυχημένος αν έχεις υλικά αγαθά. Και όσο περισσότερα τόσο το καλύτερο. Το βλέπουμε αυτό και στα πρότυπά μας. Λίγο παλιότερο οι καλοί καγαθοί, οι γενναίοι αυτοί που αγαπούσαν την πατρίδα και τους ανθρώπους ήταν αυτοί που θέλαμε να τους μοιάσουμε. Σήμερα πρότυπό μας είναι αυτός που κατέχει. Σπίτια, αυτοκίνητα. Υλη. Μα όταν τελειώσει η μέρα δεν θα σου πει η πέτρα ή η λαμαρίνα μια κουβέντα. Δεν θα σε αγγίξει. Δεν θα σε χαϊδέψει. Δεν θα επικοινωνήσετε. Δεν θα ανταλλάξετε αισθήματα.
-Δεν τα έχω ανάγκη. Θα πει, ίσως, κάποιος.
Βέβαια. Ετσι μας γαλουχούν τα μέσα και η τεχνολογία. Και καταντούμε να είμαστε καθισμένοι κάπου πανέμορφα και να μην κοιτάζουμε τη φύση. Να μην κοιτάζουμε ο ένας τον άλλο. Με το που θα καθίσουμε, θα ρωτήσουμε τον κωδικό του διαδικτύου και μετά θα ξεχάσουμε και το περιβάλλον και την παρέα μας.
-Δεν φταίνε τα μηχανήματα λέει μια φίλη. Φταίει ο τρόπος που τα χρησιμοποιούμε.
Έτσι είναι. Δεν μου φταίνε τα κινητά και τα κομπιούτερς. Αλλωστε συνήθως είναι πολύ χρήσιμα. Μαθαίνεις ένα σωρό πράγματα. Επικοινωνείς με ανθρώπους στην άλλη άκρη του κόσμου. Μπορείς να δουλεύεις από το σπίτι σου.
Αλλά θεωρώ ότι θά ’πρεπε να έχουμε την σοφία να προάγουμε τις σχέσεις και με τον εαυτό μας και με τους άλλους ανθρώπους, περισσότερο από ότι με τα μηχανήματα.

Μπεμπλιδάκη Αγγελική

Μια μεγάλη γιορτή με μουσική, χορό, σκετς αφιερωμένη στους Γιατρούς του Κόσμου, απολαύσαμε χθες στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.


Ενα μεγάλο ευχαριστώ στον αντιπεριφερειάρχη κ. Βουλγαράκη για τη δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας του Πνευματικού Κέντρου.
Ευχαριστούμε θερμά τη φίλη Καίτη Κόρακα που σχεδίασε επιμελήθηκε και παρουσίασε τη γιορτή, τους χορευτικούς συλλόγους
• Ψηλορείτης του κ. Μπουτζουκα,
• Καγιαλές του κ. Χρυσοχεράκη,
• Σταυραετοί του κ. Δημοτάκη,
• τον λυράρη Εκτορα Χατζηδάκη, τον λαουτιέρη Ανδρέα Κωνσταντουδάκη του συλλόγου Χάρχαλης,
• τους χορευτές της σχολής Dance fit Joy studio της Αφροδίτης Κατσουλακη,
• τη Φρύνη και Δημήτρη,
• τους χορευτές της σχολής Baila της Ευγενίας Παπαλά,
• την Κατερίνα Ντεγιαννάκη,
• τους μουσικούς Oksana Mysina, Νίκο Βλαμάκη, Μπέλλα Λιονάκη, Δημήτρη Ντρουμπογιάννη,
• τους ερμηνευτές του μουσικού συνόλου “μουσικοί ορίζοντες
• και την Ελευθέρια Κοκοτσακη για την υπέροχη ερμηνεία της,
• τις φίλες του Ε’ ΚΑΠΗ που μας χάρισαν το ταλέντο τους.

ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Χρόνος Αναφοράς: Δευτέρα 27 Μαρτίου έως Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017
ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ     ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ
Ελλάδα:         35
Βουλγαρία:      16
Αίγυπτος:    3
Μαρόκο:     7
Τυνησία:     1
Αλγερία:     4
Ρωσία:       1
Αφγανιστάν:     1
Αρμενία:        1
Ιράν:        1
Συρία:          2
Πακιστάν:       2
Αλβανία:       5
Μπαγκλαντες: 1
Ρουμανία:     2
Σουδάν:      1
Γαλλία:       1
Σουηδία:      1
Σύνολο Ασθενών: 85 άτομα

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα