7 του Απρίλη. Παγκόσμια ημέρα της υγείας σήμερα. Μια μέρα που γιορτάζεται σ’ όλον τον πολιτισμένο κόσμο. Με περίσκεψη τον αναφέρω τον εορτασμό αυτό. Γιατί στη χώρα μας, στην Ελλάδα της κρίσης και των απανωτών μνημονίων, τι να σημαίνει άραγε μια μέρα σαν κι αυτή; Υγεία: το πολυτιμότερο αγαθό για τους ανθρώπους. Δεν είναι τυχαίο που όταν ευχόμαστε, λέμε «στην υγειά σου». Καλά το αντιλαμβανόμαστε πως όσα πλούτη και υλικά αγαθά να έχουμε, στην ουσία δεν έχουμε τίποτα χωρίς αυτήν. Σωματική και ψυχική. Γιατί τα δυο κομμάτια αυτά είναι αλληλένδετα και απολύτως συνυφασμένα μεταξύ τους.
Γι’ αυτό και η υγεία και η περίθαλψη των πολιτών, αγαθά αναντικατάστατα, ανατίθενται κατά κύριο λόγο στο κράτος. Ωστόσο σήμερα παρόλο που το εθνικό σύστημα υγείας έχει μπει στο στόχαστρο και αναβαθμίζεται(;) συνεχώς όλα αυτά τα χρόνια τι έχουμε; Οργανισμούς με νέα ονόματα (Ε.Ο.Π.Υ.Υ., Π.Ε.Δ.Υ.) αλλά χωρίς προσωπικό και δυνατότητες. Γιατρούς σε αλλόφρονα κατάσταση, γιατί από την μια μέρα στην άλλη τα εργασιακά τους δικαιώματα καταπατήθηκαν και αλλάχτηκαν. Νοσηλευτικό προσωπικό που τίθεται σε εφεδρεία και κει που ήξερε ότι δουλεύει ξαφνικά βρέθηκε χωρίς εργασία, επί ξύλου κρεμάμενο (δεν είναι οι μόνοι βέβαια). Και να πεις: καλά αν είναι να φτιαχτεί το σύστημα δεν πειράζει. Ας πονέσουν λίγο κι αυτοί οι καλομαθημένοι οι γιατροί, δεν χάλασε κι ο κόσμος.
Όμως συμβαίνει: Στα νέα ιατρεία του Π.Ε.Δ.Υ. να λείπουν βασικές ειδικότητες γιατρών όπως παιδίατροι και καρδιολόγοι, στην πραγματικότητα να υπολειτουργούν. Οι ασθενείς να προμηθεύονται τα φθηνότερα και όχι τα σωστότερα για την πάθησή τους φάρμακα. Ανεργοι κι ανασφάλιστοι να μην μπορούν να νοσηλευτούν στα κρατικά Νοσοκομεία. Όσοι νοσηλεύονται να βρίσκονται στην δυσάρεστη θέση να κουβαλούν από το σπίτι τους σεντόνια μαξιλάρια… κάποιες φορές και φάρμακα. Ασθένειες που θεωρούσαμε ξεχασμένες όπως η φυματίωση και η ελονοσία να επιστρέφουν δριμύτερες. Ασθένειες που αντιμετωπίζονταν με αρκετή επιτυχία τα τελευταία χρόνια όπως η γρίπη και το aids να επανακάμπτουν γιατί δεν γίνεται η κατάλληλη πρόληψη.
Γιατί δεν αγοράστηκαν εμβόλια εγκαίρως και γιατί οι σύριγγες μιας χρήσεως που διατίθεντο δωρεάν στους ναρκομανείς κόπηκαν για οικονομία. Οσον αφορά την ψυχική υγεία και κει τα ίδια. Ο πληθυσμός της χώρας μας κατατρύχεται από μεγάλη ανασφάλεια γιατί έτσι όπως πάει το πράγμα κανείς μας δεν ξέρει τι του ξημερώνει την επαύριον αφού αντιλαμβανόμαστε ότι οι κυβερνώντες μας βάζουν το ένα μετά το άλλο κάθε κομμάτι της κοινωνίας στο στόχαστρο. Κι η αβεβαιότητα αυτή έχει κάνει τον χαρούμενο λαό μας καταθλιπτικό. Και κει που ήμασταν στο τέλος του καταλόγου στις αυτοκτονίες η θέση μας στον κατάλογο αυτό ανεβαίνει συνεχώς.
Βασικά σκέφτομαι πως δεν με πείθει η όποια αλλαγή προτείνει η κυβέρνηση στον παρόντα χρόνο για την υγεία γιατί δεν πιστεύω πως τα κίνητρά της είναι αγαθά. Θεωρώ ότι οι σχεδιασμοί της έχουν να κάνουν με αριθμούς και όχι όπως θάπρεπε με τους ανθρώπους. Κι ενώ υποτίθεται κάνουμε πλάνα για οικονομία σε θέματα τόσο ευαίσθητα όσο η υγεία, παρατηρούμε αλλού να σπαταλούνται χρήματα με τον ίδιο καλό παλιό τρόπο (πλησιάζουν και εκλογές σύντομα). Γι αυτό θεωρώ ότι είναι εμπαιγμός στις σημερινές μνημονιακές συνθήκες οποιαδήποτε αναφορά σε εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας Υγείας στη χώρα μας. Αντιθέτως αναλογίζομαι μήπως θα έπρεπε αντί γιορτής να της κάνουμε μνημόσυνο; Μπεμπ. Α.
Πρωταπριλιά και ανοικτά της θάλασσας δυτικά του Ελαφονησίου ένα μικρό σαπιοκάραβο κουβαλά 338 ανθρώπους που εγκατέλειψαν τις φλεγόμενες από εμφύλιο πόλεμο πατρίδες τους αναζητώντας σε άγνωστες χώρες μια ήρεμη ζωή. Τα Χανιά σταθμός αναγκαστικής προσέγγισης, αφού λίγο έλλειψε να βυθιστεί το σάπιο σκαρί του δουλεμπορικού που τους μετεφερε και το εκθεσιακό κέντρο στη Αγιά έγινε ο χώρος συγκέντρωσης, παραμονής και κράτησης… Στον χώρο αναπτύχτηκε ένα ιατρείο και με την άψογη συνεργασία των εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού οι εθελοντές γιατροί των Γιατρών του Κόσμου προσφέρουν πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα σε όλους τους μετανάστες. 154 είναι οι πολίτες που εγκατέλειψαν τη Συρία , τα 46 παιδιά και 5 από αυτά ασυνόδευτα, παραδομένα από τις οικογένειες τους σε φίλους, η γείτονες, που τους εμπιστεύτηκαν σε αυτό το ταξίδι που φάνταζε λιγότερο επικίνδυνο από το να παραμείνουν στη χώρα τους. Από προχθές οι Σύριοι παραμένουν στη πόλη μας άλλοι σε ξενοδοχεία που θα πρέπει να εγκαταλείψουν σύντομα, άλλοι πέρασαν μια βραδιά στη Rosa Nera έως να μεταφερθούν στο Rea’s club στο Σταυρό, χάρη στις ενέργειες των μελών του Φόρουμ μεταναστών, του Στεκιού και σε πολλούς άλλους φορείς αλληλεγγύης. Τα πέντε ασυνόδευτα παιδιά επέστρεψαν στη Αγιά έως η εισαγγελέας ανηλίκων αποφασίσει τον επόπτη που θα έχει την επιμέλεια τους. Από τους 190 Αιγυπτίους τα 102 παιδιά ασυνόδευτα που παραμένουν ακόμη στην Αγιά, ενώ οι συμπολίτες τους έχουν μεταφερθεί στη Αθήνα για τον επαναπατρισμό τους. Εδώ και 7 μέρες καθημερινά ζούμε κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους, μας αναφέρουν τα προβλήματα τους, τη αγωνία τους. Θα μπορούσα να γράφω ώρες, μέρες, να αναφέρω τις ιστορίες τους μα ίσως να σας κουράσουν όλα αυτά αναλυτικά. Θα σταθώ μόνο σε δυό γεγονότα που εμένα με άγγιξαν. Το ένα είναι η αγωνία ενός νεαρού Αιγύπτιου που ρωτούσε συνεχώς τον μεταφραστή να μάθει αν στο ξενώνα που θα φιλοξενηθεί θα μπορεί να πάει σχολείο να μάθει γράμματα που είναι το μοναδικό του όνειρο, μιας και στο χωριό του Νότια της Αιγύπτου σύνορα με το Σουδάν δεν είχε τη δυνατότητα. Η δεύτερη ιστορία είναι η σκηνή τη στιγμή που 2 παιδιά από τη Συρία αγνόησαν το παιχνίδι, ανοίγουν το μικρό σακβουαγιάζ και ξεδιπλώνουν τη σημαία της πατρίδας τους. Εφυγαν από τη Συρία παίρνοντας εκτός από 2 μπλούζες και ένα παντελόνι και αντί παιχνίδια στα λιγοστά υπάρχοντα τους έφεραν τη σημαία τους, η καρδιά τους θα μείνει πάντα εκεί. Ε.Μ
7 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία Μία ημέρα που θα πρέπει ο υπουργός να δει τα στατιστικά, να ακούσει τις διαμαρτυρίες του κόσμου, να παραδεχτεί πως οι καρκινοπαθείς πεθαίνουν από διακοπή φαρμακευτικής αγωγής και δεν αποτελούν προπαγάνδα κάποιου κόμματος. Εμείς παραθέτουμε τα στοιχεία που έχουμε από τα πολυϊατρεία μας για την υγεία των Ελλήνων στη χώρα που παίζεται το success story… Ελλάδα, Απρίλιος 2014 3.000.000 ανασφάλιστοι 7.000.000 ασφαλισμένοι αντιμέτωποι με την ανασφάλεια Δεν είναι αριθμοί, είναι ΟΝΟΜΑΤΑ Είναι ΑΝΘΡΩΠΟΙ, με όνομα και επίθετο, υγεία, οικογένεια, φίλους, γενετικό προφίλ, σχέσεις, προσδόκιμο επιβίωσης, συναισθήματα… – Είναι ο Θοδωρής Χ. 45 χρονών, με καρκίνο σε εξέλιξη, που πρέπει να κάνει αξονική τομογραφία, που χρειάζεται χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία και όμως δεν υπάρχει κανένα Σύστημα Υγείας για να τον περιθάλψει. – Είναι η μικρή Νικολέτα Β. 4 χρονών, που πάσχει από κρίσεις επιληψίας, ζει με την άνεργη μητέρα της, πρέπει να κάνει εγκεφαλογράφημα και εργαστηριακές εξετάσεις για τα φάρμακα που παίρνει, χρειάζεται φάρμακα και εμβόλια και δεν υπάρχει κανένα Σύστημα Υγείας που να μπορεί να καταφύγει. – Είναι η Grace E., αιτούσα άσυλο από τη Νιγηρία, που στον 5ο μήνα της εγκυμοσύνης της, της αρνήθηκαν τον προγραμματισμένο αιματολογικό έλεγχο σε δημόσιο μαιευτήριο, δωρεάν, αναφαίρετο δικαίωμά της από την ισχύουσα νομοθεσία. Δυστυχώς ακόμη 3 Νοσοκομεία της αρνήθηκαν δωρεάν εξέταση. Μετά από παρέμβαση των ΓτΚ η εξυπηρετήθηκε από ιδιώτη χορηγό. Κανένα Σύστημα Υγείας δεν υπήρξε γι’ αυτήν και το μωρό της. – Είναι ο μικρός Αγγελος Γ. 6 χρονών, που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Ζει με τους δυο ανέργους γονείς του. Πρέπει να μετράει το σάκχαρο του πολλές φόρες την ημέρα. Χρειάζεται ινσουλίνη και σωστή διατροφή. Ζει σε σπίτι χωρίς ρεύμα και θέρμανση. Χρειάζεται συχνή ιατρική φροντίδα για να μπορεί να ζει την παιδική του ηλικία. Δεν υπάρχει κανένα Σύστημα Υγείας για να τον καλύψει. – Είναι ο Γιώργος Χ. 50 χρονών, με χρόνια πάθηση του εντέρου, άνεργος με οικογένεια. Πρέπει να κάνει εργαστηριακές εξετάσεις και βιοψία. Χρειάζεται φάρμακα και ιατρική παρακολούθηση για τις επιπλοκές της νόσου του. Δεν έχει πρόσβαση σε κανένα Σύστημα Υγείας. Οι “Γιατροί του Κόσμου” βρίσκονται εκεί ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ… Για εμάς είναι ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΧΙ ΑΡΙΘΜΟΙ Ελλάδα 7 Απριλίου του 2014. Παγκόσμια ημέρα για την Υγεία.
Στατιστικά στοιχεία από 31/03/2014 έως 04/04/2014
ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΙΓΥΠΤΟΣ 1 ΑΛΒΑΝΙΑ 1 ΑΛΓΕΡΙΑ 5 ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 20 ΓΕΡΜΑΝΙΑ 1 ΓΕΩΡΓΙΑ 1 ΕΛΛΑΔΑ 25 ΙΤΑΛΙΑ 1 ΜΑΡΟΚΟ 5 ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ 1 ΝΙΓΗΡΙΑ 1 ΠΑΚΙΣΤΑΝ 1 ΡΟΥΜΑΝΙΑ 3 ΣΕΝΕΓΑΛΗ 1 ΣΥΡΙΑ 2 ΣΥΝΟΛΟ 69