Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Σκέψεις… από μιαν εθελόντρια

Από τις ωραιότερες και γλυκύτερες αναμνήσεις μου είναι μια που συνέβη λίγο καιρό μετά την οριστική επιστροφή μου στον γενέθλιο τόπο. Eδώ και κάμποσα χρόνια δηλ. Κατά την διάρκεια ενός μαθήματος ιστιοπλοΐας, ανοιχτήκαμε με το σκάφος έξω από το λιμάνι της πόλης μας. Ήταν ένα γλυκό Νοεμβριάτικο απόγευμα που ο ήλιος έδυε προς τα Κισαμίτικα κι ο αέρας ίσα που φούσκωνε τα πανιά μας. Είχαμε τελειώσει με τα υποχρεωτικά και επιστρέφαμε. Εκεί κάπου έξω, μακριά ακόμα από την είσοδο του λιμανιού γυρίσαμε όλοι και κοιτάξαμε προς την πόλη που μας πλησίαζε. Κοιτάξαμε και ξάφνου σωπάσαμε συνεπαρμένοι από την ομορφιά της στιγμής. Τα Χανιά ειδωμένα από αντίθετη πλευρά από ότι συνήθως. Κοιταγμένα από έξω προς τα μέσα. Στεφανωμένα από τις κορυφές των Λευκών Ορέων με τα πολύχρωμα χτίσματα του λιμανιού και τις μορφές του Φάρου και του Φιρκά να κονταίνουν στην πλώρη μας. Να μην ακούγεται τίποτα σχεδόν. Ένα μουρμούρισμα από το σκάφος που έσκιζε τα νερά της θάλασσας και το σιγανό πλατάγισμα του αέρα,6 στα πανιά μας. Ο ήλιος να βασιλεύει και να προσθέτει στην εικόνα ένα μαβί χρώμα. Κοιτάζαμε εκστασιασμένοι το θέαμα. Αιστάνθηκα τυχερή που απολάμβανα μια, τέτοιας ομορφιάς, πόλη. Ακόμα αισθάνομαι ότι είμαστε προνομιούχοι που ζούμε εδώ.
Αλλά πόσοι γνωρίζουμε την ιστορία των μνημείων της πόλης; Λέμε: το ενετικό λιμάνι, ο αιγυπτιακός φάρος. Ξέρουμε κάτι περισσότερο πέραν από τα ξερά ονόματα, γι αυτά;
Όταν το 1212 οι Βενετσιάνοι κατέκτησαν την Κρήτη αποφάσισαν να οικοδομήσουν μια νέα πόλη πάνω στην αρχαία Κυδωνία. Αντιλήφθηκαν σύντομα ότι ο φυσικός κόλπος των Χανίων μικρός, αβαθής και τελείως εκτεθειμένος στις καιρικές συνθήκες δεν μπορούσε να λειτουργήσει σαν ασφαλές λιμάνι, χωρίς πρόσθετα βοηθητικά έργα. Ξεκινούν για πρώτη φορά να το φτιάξουν, μεγαλώνοντάς και βαθαίνοντάς το προς ανατολάς, γύρω στα 1320. Τα σοβαρά όμως προβλήματα ελλιμενισμού των πλοίων δεν λύνονται. Το 1515 γίνονται πάλι εργασίες εκβάθυνσης και κατασκευάζεται τοίχος με επάλξεις κατά μήκος του λιμενοβραχίονα που είναι θεμελιωμένος πάνω σε μια σειρά από υφάλους που κάνουν το λιμάνι απροσπέλαστο στα πλοία. Για να αποφεύγεται η επιχωμάτωσις και να ανανεώνονται τα νερά, δημιουργείται ένα άνοιγμα πάνω του στο ύψος του προμαχώνα του Αγίου Νικολάου εκεί που μέχρι σήμερα είναι η εκκλησία του θαλασσινού αυτού Άγιου. Κατά την εξαετία 1595-1601 κατασκευάζεται για πρώτη φορά από τους ενετούς Φάρος θεμελιωμένος πάνω στον φυσικό βράχο.
Όμως μετά την κατάληψη της Κρήτης από τους Τούρκους το 1669 το λιμάνι των Χανίων αφήνεται στην τύχη του, καθώς τα συμφέροντα των Οθωμανών δεν έχουν να κάνουν με αυτό. Δεν γίνονται καθόλου νέες εργασίες, ούτε συντηρούνται οι παλιές εγκαταστάσεις.
Μετά από διακόσια περίπου χρόνια το 1830 οι Αιγύπτιοι που έχουν αναλάβει την διακυβέρνηση του νησιού για δέκα χρόνια, αντιλαμβάνονται την σημασία που μπορεί να έχει το λιμάνι για την οικονομική ζωή της πόλης. Γι αυτό το καθαρίζουν, το εκβαθύνουν, επισκευάζουν τον λιμενοβραχίονα και κατασκευάζουν φάρο. Τότε φτιάχνεται ο Πύργος του Φάρου. Ακουμπισμένος στην Ενετική βάση παίρνει την μορφή που ξέρουμε σήμερα. Με τρία τμήματα. Το πρώτο είναι οκτάγωνο το μεσαίο είναι δεκαεξάγωνο και το τρίτο που μοιάζει με μιναρέ, κυκλικό, με εσωτερική σκάλα που οδηγεί στο μπαλκόνι με τον γυάλινο πυργίσκο. Τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία λένε οι ειδικοί συνδέονται με την τοπική παράδοση όπως αυτή διαμορφώθηκε από τα τέλη της Ενετοκρατίας.
Αναφέρεται πως οι εργασίες για το λιμάνι κόστισαν τότε 1,145,000 γρόσια. Δεν ξέρω την αξία του ποσού αυτού σήμερα, αλλά μοιάζει υπέρογκο. Νομίζω κάτι χρωστάμε στους ανθρώπους αυτούς που έκαναν μέσα σε δέκα χρόνια πράγματα που άλλοι δεν τα έκαναν στα διακόσια, που διαφέντευαν τον τόπο μας.
Στη συνέχεια το λιμάνι διαμορφώθηκε και τελειοποιήθηκε στα χρόνια της Κρητικής Πολιτείας.
Ο Φάρος, αναφέρει το διαδίκτυο, είναι από τα πιο πολυφωτογραφημένα μέρη του νησιού μας. Δεν μου κάνει εντύπωση. Είναι και τα χρώματα που έχει η πόλη μας, εκεί προς το ηλιοβασίλεμα! Μα και τα πρωινά…. Πάλι αποθέωση είναι.
Κοιτώ τα μνημεία της πόλης και σκέφτομαι. Πόσο εκτιμούμε τα κτίσματα αυτά που δεν τα φτιάξαμε εμείς, αλλά τα κληρονομήσαμε; Που άλλοι άνθρωποι αλλόθρησκοι και αλλόφυλοι που οι συγκυρίες το έφεραν να ζουν κι αυτοί στον ίδιο με μας τόπο τα κατασκεύασαν με γνοιάσιμο και μεράκι, άλλες χρονικές στιγμές. Μας λένε κάτι πέραν του ότι είναι ο κράχτης για περισσότερους τουρίστες και περισσότερα όβολα; Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι δεδομένα; ότι για να συνεχίσουν να υπάρχουν και να ομορφαίνουν την πόλη και τις ζωές μας θέλουν προσοχή και σεβασμό; Ζουν ήδη πολλά χρόνια πριν από μας. Θα τους επιτρέψουμε να συνεχίσουν την πορεία τους στον χρόνο; Ή θα μοιάσουμε και μείς σ αυτούς τους νεόπλουτους που σκορπίζουν με την μεγαλύτερη ανεμελιά και ταχύτητα την κληρονομιά που βρήκαν χωρίς ποτέ να δουλέψουν για να την αποκτήσουν;
Μπεμπλιδάκη Αγγελική

Γιατροί του Κόσμου ιστορίες προσφυγιάς
Θύμα βασανιστηρίων και βίαια εκδιωγμένος από τη Συρία, ο H. κατάφερε να επιβιώσει και έπειτα από μακρύ ταξίδι να φτάσει στη Λέσβο. Αποφάσισε να μιλήσει για το δυσβάσταχτο βίωμα του στους Γιατρούς του Κόσμου αναζητώντας την κατάλληλη βοήθεια… Οπου υπάρχουν άνθρωποι… Ο Η. προέρχεται από τη Συρία. Πριν από τις εχθροπραξίες στη χώρα του ξεκίνησε να εργάζεται ως πολιτικός αναλυτής σε μια εταιρεία μέσων ενημέρωσης και ως επαγγελματίας είχε δεσμούς με την κυβέρνηση. Ήταν ο πατέρας δύο αγοριών και τριών κοριτσιών. Κατά τη διάρκεια του πολέμου έχασε τον ανιψιό του και τον αδελφό του σε βομβιστική επίθεση που διεξήχθη στο ISIS στα περίχωρα του Χαλεπίου. Όταν οι επιθέσεις κλιμακώθηκαν στην πόλη του η οποια καταλήφθηκε από αντάρτες , εκείνος συνεληφθη κρατήθηκε ως όμηρος για 7 μήνες.
Σε αυτούς τους φρικτούς μήνες που ήταν όμηρος, υπέστη όλες τις βίαιες βιαιοπραγίες και τα βασανιστήρια. Όπως λέει ο ψυχολόγος του MDM, αυτή ήταν μια διαδικασία που άφησε βαθύ ψυχολογικό τραύμα εκτός από φυσικές ουλές σε αυτόν. Περιέγραψε στον ψυχολόγο του MDM ότι είχε ξυλοκοπήσει σοβαρά τρεις φορές κατά τις πρώτες 10 ημέρες της αιχμαλωσίας του. Επιπλέον, βασανίστηκε με τρόπους που μπορεί να φανταστεί μόνο ένα άρρωστο μυαλό.Οι επαναστάτες χρησιμοποίησαν τη σωματική και ψυχολογική βία σε αυτόν σε μια προσπάθεια να σπάσουν τη θέλησή του και να τον αναγκάσουν να παράσχει κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τις κυβερνητικές δραστηριότητες.
«Δεν έχω δοκιμάσει τόσο πολύ πόνο σε όλη μου τη ζωή. Η πρώτη εβδομάδα ήταν η χειρότερη της αιχμαλωσίας μου, καθώς οι αντάρτες έσπασαν το πόδι και τον αγκώνα μου, ενώ μου επιτέθηκαν και βασάνισαν. Θυμάμαι ξεκάθαρα ότι με ανάγκαζαν να συμπεριφέρονται σαν ένας σκύλος και γέλαγαν ενώ με βασάνιζαν. Ένιωσα πραγματικά φοβισμένος και αβοήθητος », είπε ο Η. Κατά την αρχική του σύνοδο με τον ψυχολόγο του MDM στον καταυλισμό Kara Tepe. Μετά την πρώτη συνάντηση με την ψυχολόγο, η Η. Αναφέρθηκε για ψυχιατρική αξιολόγηση στο νοσοκομείο Βοστανείου στη Μυτιλήνη επειδή είχε έντονα συμπτώματα κατάθλιψης και αγχώδους διαταραχής. Στην αρχή ήταν απρόθυμος να ανοίξει τις εμπειρίες του ενώ ήταν όμηρος. Ας ελπίσουμε ότι, μετά από μια πρόσθετη συνάντηση συμβουλών με τον ψυχολόγο MDM του MDM, δεσμεύτηκε σε μια σταθερή ψυχοθεραπευτική σχέση.

To Χριστουγεννιάτικο Παζάρι των Γιατρών του Κόσμου τμήματος Χανίων θα φιλοξενηθεί και φέτος στη Πύλη Σαμπιονάρα από 6 εως 13 Δεκεμβρίου. Θα έχετε την ευκαιρία να προμηθευτείτε τα δώρα για τους αγαπημένους σας επιλέγοντας από τις χειροποίητες κατασκευές που δημιούργησαν με αγάπη οι εθελοντές και φίλοι της οργάνωσης και να ενισχύσετε τις δράσεις των Γιατρών του Κόσμου.

Με ελάχιστη δωρεά 5 ευρώ στηρίζεις τις δράσεις μας… Κάνε μια Δωρεά
Βοηθήστε μας να είμαστε στο πλάι όσων μας έχουν ανάγκη. Μαζί κάνουμε την ελπίδα πράξη
Ακόμα και η πιο μικρή δωρεά, είναι πολύτιμη ώστε να συνεχίσουμε την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και ιατρικής φροντίδας σε όσους την έχουν ανάγκη στην Ελλάδα, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΤΡΑΠΕΖΑΧΑΝΙΩΝ
Αρ. Λογ/σμού:124932001
IBAN: GR43 0690 0090 0000 0012 4932 001 / SWIFT: STXAGRA1
Μετά την κατάθεσή σας, παρακαλούμε καλέστε μας στο 2821023110 ώστε να σας αποσταλεί η απόδειξη δωρεάς.

Η ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ 06/11/2017 ΕΩΣ ΚΑΙ 10/11/2017 ΕΙΝΑΙ
ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ  ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ
ΕΛΛΑΔΑ    31
ΣΥΡΙΑ    14
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ    11
ΜΑΡΟΚΟ    6
ΑΛΒΑΝΙΑ    5
ΑΛΓΕΡΙΑ    3
ΙΤΑΛΙΑ    1
ΓΕΩΡΓΙΑ    1
ΡΟΥΜΑΝΙΑ    1
ΣΕΡΒΙΑ    1
ΙΡΑΝ    1
ΑΙΓΥΠΤΟΣ    1
ΣΥΝΟΛΟ    76


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα