Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024

Σκέψεις… από μιαν εθελόντρια

Φέτος η απόφαση πάρθηκε νωρίς.
Γιορτές θα κάνουμε μακριά από τα πάτρια εδάφη.
Όσο και να μας ενοχλούσε το γεγονός ότι δεν θα είμαστε μαζί με την οικογένεια χρονιάρες μέρες, το αντιστάθμισμα ήταν δελεαστικό.
Γιατί βλέπετε ο λόγος ήταν ένας γάμος. Ένας γάμος που θα γινόταν στο Μαρόκο τις μέρες των γιορτών.
Η αλήθεια να λέγεται. Η πλάστιγγα έγειρε αρκετά εύκολα. Αποφασίσαμε να πάμε στο γάμο κι ας χάναμε τις σπιτικές οικογενειακές γιορτές. Ε, κι αφού θα πηγαίναμε που θα πηγαίναμε να μην κάνουμε και μια μικρή περιήγηση να δούμε την εξωτική αυτή χώρα;
Έτσι, μ’ αυτές τις σκέψεις και τους προβληματισμούς πήραμε την απόφαση να ταξιδέψουμε στην όχι πολύ μακρινή αυτή Αφρικανική χώρα που μας ήταν γνωστή από τα παιδικάτα μας, όταν μαθαίναμε για τους άθλους του Ηρακλή, που πήρε  τα χρυσά μήλα των εσπερίδων. Και για τον γίγαντα Άτλαντα που τον βοήθησε και κρατούσε στο κεφάλι του τον ουράνιο θόλο.
Και σήμερα το κράτος αυτό είναι κοντά μας. Πρώτα πρώτα γιατί απέχει μόνο τέσσερεις ώρες  με το αεροπλάνο από την πατρίδα μας και δεύτερο γιατί στην πορεία της ζωής γνωρίσαμε ανθρώπους από την χώρα αυτή. Και μετανάστες που περνούν από την Ελλάδα με προορισμό κάποια άλλη ποιο εύρωστη Ευρωπαϊκή χώρα, μα και αυτούς που έχουν επιλέξει τον τόπο μας για να συνεχίσουν εδώ την ζωή τους. Ένας τέτοιος ήταν και ο φίλος γαμπρός που μας κάλεσε στον γάμο του. Ένας νέος ευγενής άνθρωπος που ζει κάμποσα χρόνια τώρα στην πόλη μας.
Πολλά πράγματα είδαμε  τις μέρες αυτές που περιτριγυρίσαμε τον τόπο αυτό. Παράξενα κι ενδιαφέροντα. Από τη μια μεριά παραδοσιακός κι εξωτικός κι από την άλλη σύγχρονος και μοντέρνος.
Στις πλατείες μπορούσες να δεις νερουλάδες φορτωμένους με ασκιά γεμάτα νερό και μεταλλικά τάσια  όπου σου έβαζαν να πιείς έναντι κάποιων λίγων χρημάτων. Γόητες  φιδιών να βαρούν την φλογέρα και κάμποσα από αυτά τα ερπετά να λικνίζονται μπροστά τους. Γυναίκες  να σου βάφουν τα χέρια με χένα. Υπαίθριους  οδοντίατρους να κραδαίνουν μια τανάλια και να επιδεικνύουν μασέλες και μασελάκια έτοιμα γι πούλημα.
Γοητευτικές περιτειχισμένες παλιές πόλεις-Μεδίνες τις λένε- με αναρίθμητα στενά σοκάκια και χιλιάδες μαγαζάκια με ότι εμπόρευμα βάλει ο νους του ανθρώπου. Επαγγελματίες σε επαγγέλματα για μας ξεχασμένα ή τελείως άγνωστα. Μεγαλοπρεπείς πύλες στολισμένες με περίτεχνα σχέδια και αραβουργήματα.
Μα πέρα από τις πόλεις  τις πλατείες και τα αξιοθέατα είδαμε, αντιληφθήκαμε, εισπράξαμε και πολλά άλλα.
Δεν ξεχνώ ότι με το που φτάσαμε στην χώρα αυτή αντιμετωπίσαμε κάποια προβλήματα με την οργάνωση του ταξιδιού. Μόλις το έμαθε ο φίλος μας ο γαμπρός παράτησε άμεσα τις ετοιμασίες του γάμου και βρέθηκε δίπλα μας έτοιμος να μας συμπαρασταθεί και να επιλύσει ο ίδιος όποια τυχόν θέματα μας δυσκόλευαν.
Δεν ξεχνώ την υποδοχή που μας επεφύλαξαν οι συγγενείς των νεονύμφων όταν φτάσαμε στο σπίτι τους. Την θερμή αγκαλιά που άνοιξαν και μας περιέβαλαν. Τις μαμάδες που μας αγκάλιαζαν και μας φιλούσαν σαν να είμαστε εμείς τα παιδιά τους. Τους μπαμπάδες που υποτίθεται πιο ψύχραιμοι αυτοί, μας έσφιγγαν με δύναμη  το χέρι. Κι έβλεπες στα μάτια τους τη χαρά και την συγκίνηση.
Τις συνήθειές τους που παραβήκανε για χάρη μας. Από τις πιο μεγάλες ως τις πιο μικρές. Στο σπίτι μέσα κάθονται μόνο οι γυναίκες. Είναι ο χώρος τους. Οι άνδρες έχουν τον δικό τους μακριά από εκεί. Αλλά εμείς, η παρέα μας στην οποία συμπεριλαμβανόταν και ένας άνδρας φιλοξενήθηκε, εκεί στο διπλανό σαλόνι χωρίς να γίνει θέμα.  Το ίδιο έγινε και με το αντίσκηνο όπου έλαβε χώρα ο γάμος. Κι ας ήταν κι αυτός  χώρος μόνο για τις γυναίκες, τουλάχιστον μέχρι ν’ αρχίσει η τελετή.
Επίσης κανένα θέμα δεν δημιουργήθηκε, όταν πατήσαμε με τα παπούτσια τα όμορφα χαλιά τους. Γιατί οι άνθρωποι αυτοί συνηθίζουν να αφήνουν τα πατούμενά τους ακόμα και τις παντούφλες στην άκρη των ταπήτων. Και μέσα στο σπίτι να περπατούν ξυπόλητοι.
Δεν ξεχνώ την δυναμική παρέμβαση του πεθερού όταν οι διοργανώτριες του γάμου απαιτούσαν για μας  ίδια μεταχείριση με τους ντόπιους κι αυτός με δυναμισμό προέταξε το επιχείρημα ότι προηγούμαστε γιατί είμαστε φιλοξενούμενοι.
Μετά τον γάμο ταξιδέψαμε στην όμορφη αυτή χώρα.
Έβλεπες  καινούργιες πόλεις άνετες ευρύχωρες με φαρδείς δρόμους τριών και τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας, με πολυώροφα κτίρια και ακριβά αμάξια. Το τι τζάγκουαρ και φερράρι και τζιπ μεγάλου κυβισμού είδαμε να κυκλοφορούν δεν λέγεται.
Και στην ύπαιθρο είδαμε ελαιώνες και καλλιέργειες πολλές.
Αυθόρμητα  σου έρχεται η σκέψη στον νου.
Αυτή η χώρα φαίνεται να έχει τη δυνατότητα να θρέψει τους κατοίκους της.  Γιατί τότε οι Μαροκινοί είναι μια από τις πρώτες κοινότητες μεταναστών, ακόμα και στην χώρα μας;
Πάνω που άρχιζε να τριβελίζει το ερώτημα αυτό στο μυαλό μας φθάσαμε στα βουνά (στην μεγαλειώδη οροσειρά του Άτλαντα). Μετά επισκεφθήκαμε και την έρημο. Γιατί ένα κομμάτι της ερήμου Σαχάρας φτάνει μέχρι και το Μαρόκο. Εκεί άλλαξε η εικόνα της ευημερίας. Εκεί είδαμε θλιβερές ξεχασμένες πόλεις με φτωχικά σπίτια και λίγα καχεκτικά ζωντανά.  Πολύ  φτώχεια και ένδεια. Και έτσι το ερώτημα απαντήθηκε από μόνο του.
Ωστόσο στο τέλος εκείνο που μου μένει και που κάνει την διαφορά για μένα είναι πάντα οι άνθρωποι και τα αισθήματά τους.
Η φιλοξενία με την οποία μας περιέβαλαν. Το ίδιο όπως θα κάναμε κι εμείς σε φίλους των παιδιών μας.
Η χαρά και η συγκίνηση συγγενών και φίλων με τον γάμο. Το ίδιο όπως θα χαιρόμαστε και θα συγκινούμαστε κι εμείς σε ένα γάμο δικών μας ανθρώπων.
Και όταν σκέφτομαι τους γονείς των νεονύμφων να αποχαιρετούν τα παιδιά τους που θα έρθουν να μείνουν στην Ελλάδα θυμάμαι την κολλητή μου όταν χαιρετούσε την κόρη και τον γαμπρό της που πήγαιναν να ζήσουν σε μια άλλη χώρα της Ευρώπης. Διαισθάνομαι τον πόνο του αποχωρισμού και την έγνοια  του γονιού που δεν μπορεί να βοηθήσει από κοντά τα παιδιά του και στις δυο περιπτώσεις.
Και σκέφτομαι ότι τελικά οι άνθρωποι δεν είμαστε και τόσο διαφορετικοί. Μπορεί οι τελετές και κάποιες συνήθειες να είναι αλλιώτικες μα κατά βάθος είμαστε όλοι ίδιοι. Τα αισθήματα είναι ίδια. Γιατί με τα ίδια πράγματα χαιρόμαστε. Και  με τα ίδια λυπόμαστε. Σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της γής.

Αγγελική Μπεμπλιδάκη

Médecins du Monde Greece – Γιατροί του Κόσμου·
Χάρη σε εσάς, τους υποστηρικτές μας και φίλους μας, όλοι εμείς οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας, προσπαθήσαμε καθημερινά να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας και να βρισκόμαστε δίπλα σε όποιον είναι σε ανάγκη.
Χάρη σε εσάς, έγιναν όλα αυτά!
Σας ευχαριστούμε!
Καλή χρονιά με υγεία, αλληλεγγύη, χωρίς διακρίσεις.
Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας
…όπου υπάρχουν άνθρωποι…
Σας χρειαζόμαστε κοντά μας πάντα!

Γιατροί του Κόσμου·
Από το Σεπτέμβριο έως και το Δεκέμβριο 2017, οι Γιατροί του Κόσμου παρείχαν ολοκληρωμένες υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε 1.500 περιπτώσεις Ελλήνων και αλλοδαπών συμπολιτών μας. Η αφοσίωση των εθελοντών των Γιατρών του Κόσμου και η ευγενική υποστήριξη του Solidarity Now μας επέτρεψε να υποστηρίξουμε ευάλωτες περιπτώσεις που αντιμετώπιζαν δυσκολίες πρόσβασης σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Αναλυτικά στοιχεία:

Oι Γιατροί του Κόσμου ευχαριστούν τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων Γιαννιτσοχωρίου για αυτή τη πρωτοβουλία αποδεικνύοντας πως όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά..
Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσοχωρίου
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΜΕ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
ΑΠΟ 15/1 ΕΩΣ 4/3 2018
ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΑ ΣΥΣΤΕΓΑΣΜΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗ -ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ Β. ΟΕ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΧΩΡΙ -ΗΛΕΙΑΣ & ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗ Γ. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 29
Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΘΑ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ : 26250 61492. 27610 23832. & 6955817204

Με ελάχιστη δωρεά 5 ευρώ στηρίζεις τις δράσεις μας .. Κάνε μια Δωρεά

Βοηθήστε μας να είμαστε στο πλάι όσων μας έχουν ανάγκη. Μαζί κάνουμε την ελπίδα πράξη
Ακόμα και η πιο μικρή δωρεά, είναι πολύτιμη ώστε να συνεχίσουμε την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και ιατρικής φροντίδας σε όσους την έχουν ανάγκη στην Ελλάδα, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΤΡΑΠΕΖΑΧΑΝΙΩΝ
Αρ.Λογ/σμού:124932001
IBAN: GR43 0690 0090 0000 0012 4932 001 / SWIFT: STXAGRA1
Μετά την κατάθεσή σας, παρακαλούμε καλέστε μας στο 2821023110 ώστε να σας αποσταλεί η απόδειξη δωρεάς.

Η ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ 08-01-2018 ΕΩΣ ΚΑΙ 12-1-2018
ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ   ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ
ΕΛΛΑΔΑ     23
ΜΑΡΟΚΟ    15
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ    10
ΣΥΡΙΑ    7
ΑΙΓΥΠΤΟΣ    5
ΑΛΒΑΝΙΑ    4
ΠΑΚΙΣΤΑΝ    4
ΑΛΓΕΡΙΑ    3
ΣΕΡΒΙΑ    2
ΓΚΑΝΑ    2
ΜΟΛΔΑΒΙΑ    1
ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ    1
ΙΡΑΝ    1
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ    1
ΣΟΥΔΑΝ    1
ΝΙΓΗΡΙΑ    1
ΣΥΝΟΛΟ    81


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα