Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Σκέψεις… από μιαν εθελόντρια

Σε προηγούμενο κείμενό μου διερωτόμουν για τον άνθρωπο. Για την μεγαλοσύνη ή τη μικρότητά του. Για την σημασία του ως μονάδας μέσα σε ένα αχανή και πολυεπίπεδο  κόσμο.
Αναρωτιόμουν αν είναι μια αμελητέα ποσότητα μέσα στο σύμπαν μιας και η παρουσία του είναι ελάχιστη μέσα στα εκατομμύρια χρόνια της ύπαρξης του (σύμπαντος) ή αν είναι αυτός που του δίνει νόημα. Αυτός που βάζει ένα αποτύπωμα ύπαρξης. Που ορίζει τον κόσμο μιας και είναι το μοναδικό- ως φαίνεται- έλλογο όν της δημιουργίας.
Προβληματιζόμουν δε και πάνω στον τεχνολογικό πολιτισμό που ο άνθρωπος έχει προάγει σ αυτά τα ολίγα-σε σχέση με το σύμπαν- χρόνια που υπάρχει στην γη. Μιας που αυτός ο μεγάλος πολιτισμός, η έκρηξη των ανακαλύψεων και της τεχνολογίας δεν έχει καταφέρει να κάνει τον κόσμο μας καλύτερο και δικαιότερο ούτε να εξαλείψη την πείνα τις αρρώστιες και τους πολέμους.
Τελικά αξίζει ο άνθρωπος επειδή ανέπτυξε τον τεχνολογικό του πολιτισμό; Επειδή κατάφερε να πάει στο φεγγάρι; Επειδή βρήκε καινούργια μηχανήματα που κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη;
Δεν παύω να σκέφτομαι πως αυτό που κάνει την ειδοποιό διαφορά, αυτό που ανεβάζει τον άνθρωπο, αυτό που μπορεί να διαφοροποιήσει το αποτύπωμά μας και αντί να φαινόμαστε μυρμήγκια μπροστά στην δημιουργία, μας κάνει την αιτία της δημιουργίας, είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Όχι αυτά που μπορεί να καταφέρει χρησιμοποιώντας το μυαλό και τα χέρια του και που έχουν να κάνουν με την υλική του υπόσταση αλλά η συμπεριφορά οι πεποιθήσεις και τα πιστεύω του. Αυτά  που έχουν να κάνουν με άλλα πράγματα πέραν της ύλης. Την ψυχική του υπόσταση δηλ. Τον χαρακτήρα και την πορεία του  μέσα στην κοινωνία. Ως μονάδας ενός υγειούς κοινωνικού συνόλου που ενδιαφέρεται να προάγει πνευματικά τον εαυτό του, που βοηθά και συμπαραστέκεται τον διπλανό του και όλοι μαζί προσπαθούν να  κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο και σωστότερο.
Ποιους ανθρώπους θυμόμαστε στην ζωή μας;
-Τους καλούς κι αυτούς που βοήθησαν την ανθρωπότητα, απαντά αμέσως και χωρίς περίσσια σκέψη μια φίλη που έχει κάνει την αλληλεγγύη και την βοήθεια στον συνάνθρωπο τρόπο ζωής.
-Λάθος κάνεις, απαντώ σαν το δικηγόρο του διαβόλου. Μαζί με τον Γκάντι, τον Νέλσον Μαντέλα και την Μητέρα Τερέζα θυμόμαστε και κάποιους σαν τον Τσενγκίν Χαν και τον Χίτλερ. Να μην πω πως κάποιοι σαν τους τελευταίους γίνονται ολοένα και περισσότερο πρότυπο νέων τα νεότερα χρόνια.
Το θέμα είναι, νομίζω, τι επιλέγει ο καθένας μας για πρότυπο. Σε ποιον απ’ όλους αυτούς θέλει να μοιάσει. Τον θυμόμαστε πολύ καλά τον Χίτλερ, τον ξέρουμε πολλοί και περισσότερο  από άλλους, όμως πόσο πόνο και θάνατο κουβαλά αυτό το όνομα.
Πιστεύω ακράδαντα στο ότι κάθε άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να αφήσει το σημάδι του στον κόσμο αυτό που ζούμε. Που έχει υπάρξει εκατομμύρια χρόνια πριν από εμάς και θα υπάρχει άλλα τόσα μετά τον θάνατό μας. Εμείς μια απειροελάχιστη θνητή κουκίδα έχουμε νομίζω την δυνατότητα να αφήσουμε ένα ίχνος από το πέρασμά μας. Εξαρτάται απολύτως από τις επιλογές μας.

Μπεμπλιδάκη Αγγελική

«ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»  – ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
Η Ελληνική Αντιπροσωπεία των Γιατρών του Κόσμου, παράρτημα Χανίων, συνδιοργανώνει με τον Ιατρικό Σύλλογο Χανίων  Ημερίδα με τίτλο «Ενημέρωση για τον Παιδικό Καρκίνο» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παραρτήματος Προστασίας Παιδιών και Νέων, στην οδό Αποκορώνου 166, στις 24 Φεβρουαρίου 2018.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
12:30 Έναρξη Ημερίδας /Χαιρετισμοί
12:45 -13:00
Α΄ Ομιλητής κ. Νικόλαος Κατζηλάκης, Παιδίατρος, Διευθυντής ΕΣΥ, Κλινική Αιματολογίας Ογκολογίας Παίδων, ΠΑΓΝΗ
Θέμα ομιλίας: Καρκίνος στα παιδιά και τους εφήβους. Από την διάγνωση στην ίαση.
13:00- 13:30 Συζήτηση με το κοινό
13:30-13:45
Β’ Ομιλητής κ. Γεώργιος Βαγιωνής, Ιατρός, Παιδοψυχίατρος στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Χανίων, εθελοντής Γιατρών του Κόσμου
Θέμα ομιλίας:  Οι νεοπλασίες και η ψυχική υγεία των παιδιών και εφήβων
13:45-14:15 Συζήτηση με το κοινό
14:15-14:30 Χαιρετισμοί και λήξη ημερίδας.
Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Μιχάλη Κονταξάκη, προϊστάμενο του Παραρτήματος Προστασίας Παιδιών και Νέων και τον Σύλλογο Ποντίων Ν. Χανίων “Παναγία Σουμελά” και την πρόεδρο του Συλλόγου κα Σιμέλα Καραβάνου, για τη δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας.

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
Χορηγός επικοινωνίας: ΕΡΤ Χανίων, superfm, diktyo fm, Χανιώτικα Νέα, Zarpa.
Παρουσίαση – συντονισμός Ημερίδας: κα Αννα Αθανασίου, εθελόντρια Γιατρών του Κόσμου, ραδιοφωνική παραγωγός.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Μουλουδάκη Ελευθερία
Υπεύθυνη Πολύϊατρείου Χανίων – Ιατρός Χειρουργός
Τηλ: 28210.23.110
chania@mdmgreece.gr /www.mdmgreece.gr

Γιατροί του Κόσμου
Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, ο Κάρολος Πούχνερ, ιατρικός συντονιστής των Γιατρών του Κόσμου, συμμετείχε στο 5 ο Συνέδριο Διαχείρισης Κρίσεων στον Τομέα της Υγείας.
Η εισήγηση του Κ. Πούχνερ “Θέματα υγείας προσφύγων” έλαβε χώρα στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα:
“Προαγωγή και ενίσχυση της υγειονομικής ανθεκτικότητας των τοπικών κοινωνιών απέναντι σε φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές και κρίσεις”.
Το συνέδριο διοργανώνεται από Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Κρίσεων στον τομέα Υγείας, υπό την Αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ
Oι Γιατροί του Κόσμου ευχαριστούν την κυρια Καίτη Νικηφοράκη για τη δωρεά εμβολίων προς ενίσχυση του παιδιατρικού τμήματος των Γιατρών του Κόσμου
Και τον φαρμακοποιό κ. Γιάννη Μποτωνακη για τη δωρεά φαρμάκων για την κάλυψη του ΩΡΛ τμήματος.

Γιατροί του Κόσμου
Διακόσια είκοσι παιδιά, ηλικίας από 6 μηνών έως 16 ετών εμβολιάστηκαν στις 6 Φεβρουαρίου από τους Γιατρούς του Κόσμου, στον καταυλισμό Καρά Τεπέ της Λέσβου.
Η εμβολιαστική καμπάνια συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα με τη συνεργασία του ΚΕΕΛΠΝΟ με άλλους φορείς και συνολικά έχουν ήδη εμβολιαστεί 450 παιδιά.

Γιατροί του Κόσμου
6 Φλεβάρη μια άλλη παγκόσμια ημέρα… μια ημέρα για να μας θυμίζει πως εκατομμύρια γυναίκες κυρίως μικρά κορίτσια υφίστανται ένα βασανισμό λόγω φυλετικών εθίμων και παραδόσεων. Υφίστανται ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων με τραγικές πολλές φορές συνέπειες για τη ίδια τους ζωή και καταρρακωμένη τη ψυχική ισορροπία.
Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων έχει επηρεάσει τις ζωές περισσότερων από 140 εκατομμυρίων γυναικών σε όλο τον κόσμο.
Παρότι παράνομος στις περισσότερες χώρες, εξακολουθεί να υφίσταται σε 28 Αφρικανικές χώρες καθώς και στη Μέση Ανατολή και την Ασία, ενώ στην Ευρώπη περίπου 500.000 γυναίκες ετησίως υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων.
Photo Credits Kristof Vadino

Η ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ 05-02-2018 ΕΩΣ ΚΑΙ 09-02-2018 ΕΙΝΑΙ
ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ   ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ
ΕΛΛΑΔΑ    28
ΜΑΡΟΚΟ    13
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ    9
ΑΛΓΕΡΙΑ    7
ΣΥΡΙΑ    6
ΑΛΒΑΝΙΑ    4
ΓΕΩΡΓΙΑ    3
ΤΥΝΗΣΙΑ    3
ΑΙΓΥΠΤΟΣ    2
ΙΡΑΝ    1
ΠΑΚΙΣΤΑΝ    1
ΝΙΓΗΡΙΑ    1
ΣΥΝΟΛΟ    78


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα