Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Σκέψεις… από μιαν εθελόντρια

-Και τι θέμα έχει η ημερίδα σου αυτή;
Ήταν η αναμενόμενη ερώτηση, όταν είπα στην φίλη που είχα επισκεφτεί για καφέ το περασμένο Σάββατο ότι θα φύγω νωρίς, γιατί οι Γιατροί του Κόσμου οργάνωναν μιαν ημερίδα που ήθελα να παρακολουθήσω.
-Θα μιλήσουν για τον παιδικό καρκίνο, απάντησα. Καρφί ήρθε ο αντίλογος.
-Είσαι σίγουρη πως θέλεις να πας σε μια τόσο πονετική παρουσίαση;
Την κατανοώ τη θέση της φίλης που στεναχωριέται και συμπάσχει με τέτοια θέματα. Αλλά εγώ, ίσως και εξαιτίας των εμπειριών που σας περιέγραψα στο προηγούμενο κείμενό μου είχα μεγάλο ενδιαφέρον για την αρρώστια αυτή. Και μιαν ανυπομονησία να ακούσω ό,τι είχαν να πουν οι ομιλητές.
Ακούσαμε πρώτα τον κ. Καντζηλάκη παιδίατρο στην αιματολογική ογκολογική μονάδα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου στο Ηράκλειο να μας μιλά.
Πρώτα, μας ενημέρωσε πως το ΠΑΓΝΗ διαθέτει το μοναδικό παιδιατρικό ογκολογικό τμήμα στην περιφέρεια της χώρας μας. Εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης δηλαδή.
Μετά μας μίλησε για ποσοστά και δεδομένα. Παγκόσμια  αλλά και Ελληνικά. Πως το 80% των περιπτώσεων παγκοσμίως αφορούν παιδιά του τρίτου κόσμου. Λόγω έλλειψης πόρων στις χώρες αυτές το ποσοστό επιβίωσης είναι μόνο 20%.
Το υπόλοιπο 20% των ασθενών αφορά τον πολιτισμένο κόσμο. Ακριβώς επειδή εκεί υπάρχουν νοσοκομεία και φάρμακα το ποσοστό ίασης ανεβαίνει στο 80%.
Πως στην Ελλάδα νοσούν περί τα 200 με 250 παιδιά ετησίως από μωρά ως εφήβους και νεαρούς 20 με 21 ετών.
Πως για μερικά είδη του παιδικού καρκίνου τα ποσοστά θεραπείας φτάνουν μέχρι και 90%.
Μας είπε ότι η προσπάθεια των γιατρών είναι, κάθε παιδί να έχει εξατομικευμένη θεραπεία και ότι τα πρωτόκολλα  είναι τα ίδια διεθνώς. Είτε στην Ελλάδα είναι το παιδί είτε στην Γερμανία ή την Αμερική η θεραπεία είναι η ίδια τόνισε.
Και συνέχισε επισημαίνοντας το γεγονός πόση σημασία έχει το να υπάρχουν δότες αιμοπεταλίων, μυελού των οστών και ομφαλοπλακουντιακού αίματος για τις περιπτώσεις μεταμοσχεύσεων. Και πως τώρα υπάρχει κρατική τράπεζα για το ειδικό αυτό αίμα και στο Ηράκλειο.
Μας έδειξε έναν πίνακα εθελοντών δοτών παγκοσμίως όπου είμαστε οι τελευταίοι των τελευταίων. Ακόμα και η Κύπρος έχει πάνω από 100,000 εθελοντές. Στην Ελλάδα ο αριθμός αυτός περιορίζεται στους 36,000 περίπου.
Πόσο θλιβερό είναι να ξέρεις πως το παιδί σου μπορεί να γίνει καλά με μια μεταμόσχευση και να περιμένεις μήνες μέχρι να βρεθεί ο συμβατός δότης από την παγκόσμια τράπεζα, γιατί στην πατρίδα σου όπου θα χρειαζόσουν πολύ λιγότερο καιρό, δεν υπάρχουν εθελοντές δότες. Γιατί οι συμπατριώτες σου δεν θέλουν ή δεν νοιάζονται ή δεν ξέρουν πώς μπορούν να βοηθήσουν.
Ο ομιλητής τόνισε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι ο στόχος είναι ένας. Η ΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ. Να αποδοθεί το παιδί στην κοινωνία θεραπευμένο πλήρως. Και το  τωρινό ποσοστό του 80% των θεραπευθέντων να πλησιάσει το 100%.
Κι αφού τέλειωσε αυτή η πλευρά της παρουσίασης πήρε τον λόγο ο παιδοψυχίατρος κ. Βαγιωνής. Αυτός μας παρουσίασε την άλλη πλευρά την προβλήματος. Πώς βιώνει την αρρώστια το ίδιο το παιδί. Πώς την βιώνουν οι γονείς του, το περιβάλλον του. Ψυχικά και συναισθηματικά. Πράγματα δηλ. δύσκολα και πονετικά.
Στέκομαι επιγραμματικά σε δυο τρία σημεία που κράτησα από τον λόγο του γιατρού.
Ότι δεν πρέπει να  ενοχοποιήσουμε το άρρωστο παιδί για την ασθένειά του.
Ότι ακόμα κι ένα άρρωστο παιδί  χρειάζεται όρια.
Ότι πρέπει να σεβόμαστε όλα τα μέλη της οικογένειας κι ότι δεν πρέπει να δώσουμε σε άλλα ανήλικα μέλη ( πχ αδέλφια) ρόλο ενήλικα.
Να μην λέμε: «Ξέρω πως νοιώθεις». Όχι δεν ξέρουμε πως νοιώθει ένα άρρωστο παιδί. Το καλύτερο ίσως θα ήταν να πούμε. «Πως μπορώ να σε βοηθήσω;»
Είπε κι άλλα πολλά, που μας συγκίνησαν και μας προβλημάτισαν.
Το ξέρω εξ ιδίας αντίληψης πως όταν ένα μέλος της οικογένειας είναι άρρωστο, όλη η οικογένεια νοσεί.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης και αντιμετώπισης; Το σημαντικό όπως τόνισε και ο παιδοψυχίατρος είναι να κάνουμε τον άλλο να μιλήσει• όχι να μιλάμε εμείς. Έχει σημασία, τόνισε, να ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ δίπλα στους αρρώστους. Και να αφουγκραζόμαστε την αγωνία και τα θέλω τους.

Αγγελική Μπεμπλιδάκη

Τριήμερη αποστολή των Γιατρών του Κόσμου στα Χανιά
Οι Γιατροί του Κόσμου ανταποκρινόμενοι στις αυξημένες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και πιστοί στην ιδέα πως η υγεία αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου, υλοποίησαν τριήμερο πρόγραμμα ιατρικού ελέγχου με τη συνολική υποστήριξη της ΔΕΗ ΑΕ στην πόλη μας από Παρασκευή 23/02/2018 εως και 25 Φεβρουαριου
Το πρόγραμμα παρείχε υπηρεσίες ενημέρωσης και πρόληψης σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν πρόβλημα περιορισμένης ή και μηδενικής πρόσβασης σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε διάφορες απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
Το κλιμάκιο των Γιατρών του Κόσμου επισκέφτηκε την Παρασκευή 23/2: 1ο Δημοτικό Σχολείο Μουρνιών οπου 168 παιδιά εξεταστήκαν από την οδοντίατρο, ενώ το Σάββατο 24 του μήνα η μονάδα εξέτασε τα παιδιά στο κέντρο παιδικής αποκατάστασης στη Αποκορώνου 166 ενω παράλληλα υπήρξε η ημερίδα για τον παιδικό καρκίνο, με ομιλητές τον κύριο Νικόλαο Κατζηλακη διευθυντή ΕΣΥ παιδοογκολογιας του ΠΑΓΝΗ, τον κ. Βαγιωνή Γεώργιο παιδοψυχίατρο .
Την τρίτη ημέρα παραμονής της μονάδος το κλιμάκιο βρέθηκε στο πολιτιστικό κέντρο Βρυσών στον Αποκορωνα όπου οι οδοντίατροι εξέτασαν 40 παιδιά.
Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι εργαστήκαν για να πραγματοποιηθεί αυτή η αποστολή
– Τη διευθύντρια του 1ου Δημοτικού σχολείου  Σουχλακη Στυλιανή
– Τον Κονταξακη Μιχάλη διευθυντή του κέντρου παιδικής μέριμνας
– Τον κ. Νικόλαο Κατζηλακη διευθυντή ΕΣΥ παιδοογκολογιας ΠΑΓΝΗ
– Τον κ Βαγιωνη Γεώργιο παιδοψυχίατρο
– Τον Ντουκακη Στέφανο μέλος ιατρικού συλλόγου Χανίων που προλόγισε την ημερίδα
– Την κα Αννα Αθανάσιου που επιμελήθηκε της παρουσίασης
– Την κα Μπενάκη Αργυρώ αντιδήμαρχο Αποκορώνου, την κα Μαργαριτακη Κατερίνα και Κλειώ Αποστολάκη του κέντρου κοινότητας Αποκορώνου καθως και τους υπευθύνους του πολιτιστικού συλλόγου Βρυσών που συνέβαλαν για τη πραγματοποίηση και φιλοξενία στο χωρο τους.
– Την αγαπητή συνάδελφο Δήμητρα Καραγεώργου  οδοντίατρο που συμμετείχε στην αποστολή εθελοντικά και την κοινωνική λειτουργό  του τμήματος Χανίων Κυριακοπούλου Κωνσταντίνα.
Ε.Μ

“Τρεις πινακίδες για να σταματήσει η βία στη Συρία”
Ο εμφύλιος στη Συρία μαίνεται εδώ και 7 χρόνια. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους ως πρόσφυγες. Και όμως η διεθνής κοινότητα έχει αποτύχει μέχρι σήμερα να δώσει μια βιώσιμη και ρεαλιστική λύση στην κρίση.
Οι Γιατροί του Κόσμου, μαζί με άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις, απηύθυναν έκκληση στα Ηνωμένα Έθνη για την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών και την αποστολή επείγουσας βοήθειας. Στην προσπάθεια τους να ακουστεί δυνατά η φωνή τους έστησαν τρεις πινακίδες έξω από το κτήριο του ΟΗΕ, μια κίνηση εμπνευσμένη από την πρόσφατη -υποψήφια για όσκαρ- ταινία «Οι Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι».

Η ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ 19-02-2018 ΕΩΣ ΚΑΙ 23-02-2018 ΕΙΝΑΙ

ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ   ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ
ΕΛΛΑΔΑ    21
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ    13
ΜΑΡΟΚΟ    11
ΑΙΓΥΠΤΟΣ    6
ΣΥΡΙΑ    6
ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ    3
ΠΑΚΙΣΤΑΝ    3
ΤΥΝΗΣΙΑ    2
ΡΩΣΙΑ    2
ΚΟΥΒΕΙΤ    2
ΑΛΓΕΡΙΑ    1
ΑΛΒΑΝΙΑ    1
ΝΙΓΗΡΙΑ    1
ΣΟΥΔΑΝ    1
ΙΡΑΝ    1
ΣΥΝΟΛΟ    74


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα