Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024

Σκέψεις… από μιαν εθελόντρια

-Oσα διπλώματα και να πάρει μια γυναίκα, όλα καταλήγουνε κορνιζωμένα πάνω από τον νεροχύτη.
Eλεγε προ πολλών ετών η μητέρα μου όταν έβλεπε την κόρη της -εμένα δηλ.- μεγαλώνοντας, να ρίχνεται με πάθος στα διαβάσματα και να ξυνίζει τα μούτρα κάθε φορά που της μιλούσε για οικιακές εργασίες. Εννοούσε με την κουβέντα αυτή ότι οι γυναίκες όσο και να μορφωθούν, ό,τι επάγγελμα κι αν ακολουθήσουν είναι πρώτα και πάνω από όλα μάνες και σύζυγοι. Δεν τον ασπάστηκα τον λόγο αυτό ποτέ, ούτε τότε στα μικράτα μου που την άκουγα να το λέει ούτε μεγαλύτερη.  Τότε ήμουν σίγουρη πως όλες αυτές οι ανιαρές και ανούσιες εργασίες δεν χρειάζονται. Πως το σπίτι ως διά θαύματος θα ήταν καθαρό και στην κουζίνα με μαγικό τρόπο θα υπήρχε πάντα μαγειρεμένο φαγητό. Μεγαλώνοντας αντιλήφθηκα με δυσκολία είναι αλήθεια, πως κανείς μάγος ή θαυματοποιός δεν καθαρίζει το σπίτι. Ούτε κάποιο τζίνι παρουσιάζει μαγικά ένα στρωμένο με  φαγητά τραπέζι. Και ότι όλα τούτα θέλουν πολλή δουλειά. Συντονισμένη  και σκληρή. Στην πορεία συνειδητοποίησα ότι οι λεγόμενες οικιακές εργασίες είχαν και άλλο ένα όνομα. Γυναικείες τις ονομάτιζαν και τις είχαν κατοχυρώσει από αιώνες στο φύλο μου. Τόσο πολύ δε, είχε γίνει πεποίθηση ότι αφορούσαν μόνο τις γυναίκες που αν καμιά φορά τα τελευταία χρόνια, που ολοένα και περισσότερες εργαζόμαστε έξω από το σπίτι, έβλεπαν κανένα άνδρα να πλύνει ένα πιάτο ή ν’ απλώνει κάποιο ρούχο, τον κοίταζαν παράξενα και πέταγαν περίεργες σπόντες.
Τέτοια σκεφτόμουν όσο πλησίαζε η 8η του Μάρτη παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στην γυναίκα.
Τα κατάφεραν λέει, οι γυναίκες και από τον περασμένο αιώνα έγιναν ίσες με τους άνδρες. Τους αναγνωρίστηκε το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, το δικαίωμα της μόρφωσης, το δικαίωμα της εργασίας έξω από το σπίτι. Ανέλαβαν δουλειές, ευθύνες κονταροχτυπήθηκαν με τις παραδόσεις και το κατεστημένο. Μετά από αγώνες, δυσκολίες και πισωγυρίσματα άλλαξε η εικόνα μας. Δεν είναι πλέον δεδομένο ότι η θέση της γυναίκας είναι μόνο στο σπίτι. Δεν είναι πια ο κανόνας. Με τα χρόνια αυτό έγινε η εξαίρεση. Ωστόσο ακόμα και σήμερα, εν έτει 2018, δεν βλέπω τις γυναίκες να ζουν ισότιμα με τους συντρόφους τους. Το γεγονός βέβαια είναι ότι μπορούμε να κάνουμε σήμερα περισσότερα πράγματα. Να μορφωθούμε αν θέλουμε, να δουλέψουμε (αν βρούμε εργασία) και να πάρουμε μόνες μας αποφάσεις για τη ζωή μας.
Κι αυτά στη δική μας κοινωνία. Την πολιτισμένη. Γιατί βέβαια τίποτα από όλες αυτές τις δικές μας νίκες δεν ισχύουν στον τρίτο λεγόμενο κόσμο. Οπου η γυναίκα εξακολουθεί να είναι δέσμια αναχρονιστικών παραδόσεων και πεποιθήσεων. Η γυναίκα είναι κτήμα του πατέρα της πρώτα και του άνδρα της μετά. Δεν έχει την δυνατότητα να πάει σχολείο και να μορφωθεί. Η γνώμη της έχει μικρότερη αξία από ενός άνδρα. Και βέβαια δεν έχει δικαίωμα να διαθέσει όπως θέλει αυτή τη ζωή και το κορμί της. Είναι ένα περιουσιακό στοιχείο.
Υποτίθεται ο πολιτισμένος μας κόσμος τα έχει καταφέρει καλύτερα. Τέτοια ζητήματα εμείς τα έχουμε λύσει. Ωστόσο ακόμα και σήμερα οι εργοδότες προτιμούν να προσλάβουν έναν άνδρα από μια νέα γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία. Ακόμα και σήμερα οι γυναίκες αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες.
Γυναίκες σε θέσεις ευθύνης ή γυναίκες πολιτικοί είναι είδος εν ανεπαρκεία. Και βέβαια όταν η γυναίκα γίνει μητέρα δεν έχει την υποστήριξη που χρειάζεται από την πολιτεία σε δομές (παιδικούς σταθμούς και σχολεία) που θα τη βοηθήσουν να συνεχίσει την καριέρα της απρόσκοπτη. Ακριβώς όπως ένας άνδρας αντίστοιχα, σε μια παρόμοια θέση.
Με πολύ μεγάλο θέμα καταπιάστηκα, σκέφτομαι. Και με τόσες πλευρές. Πώς να παρουσιαστεί σε δυο αράδες; Μόνο μερικές σκέψεις μου για το τεράστιο αυτό ζήτημα που μας αφορά όλους γυναίκες κι άνδρες μπορώ να παραθέσω.
Και μια τελευταία ερώτηση για τη συμπεριφορά των συντρόφων μας στον αγώνα της ζωής. Πόσοι βλέπουν τη γυναίκα δίπλα τους ως ολοκληρωμένη προσωπικότητα συμπαραστάτη και συνοδοιπόρο; και πόσοι ως ένα πλάσμα που ο μόνος λόγος παρουσίας του είναι η προσωπική ευχαρίστηση, η απόκτηση απογόνων, καθώς και η υποχρέωση να του κάνει τη ζωή πιο εύκολη κρατώντας το σπίτι καθαρό και το τραπέζι γεμάτο;
Σε καμία περίπτωση δεν βλέπω τις γυναίκες ίδιες με τους άνδρες. Είμαστε διαφορετικές. Με άλλα πλεονεκτήματα και άλλα μειονεκτήματα από αυτούς. Αλλά όμως παρόλες τις διαφορές μας είμαστε ίσοι μεταξύ μας.
Ή θα έπρεπε να είμαστε.
Μπεμπλιδάκη Αγγελική

Ο μισός πληθυσμός των φιλοξενούμενων στον Κατσικά Ιωαννίνων είναι μικρά παιδιά τα οποία επισκέπτονται σε καθημερινή βάση την κλινική των Γιατρών του Κόσμου στον καταυλισμό. Μέσα στις δύσκολες συνθήκες που ζουν, η ομάδα μας είναι πάντα έτοιμη να τα υποδεχτεί, να τους δώσει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα και να κάνει τη διαδικασία της εξέτασης διασκεδαστική.
Η δράση χρηματοδοτείται από την European Commission – Civil Protection & Humanitarian Aid Operations – ECHO
#doctorsoftheworld #Greece #refugees #NGO #health #MdM #MdMECHOproject

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ I ΚΑΙ II
Ο στόχος ήταν αφενός η ιατρική ενημέρωση και η παρουσίαση ειδικών οδηγιών προς τους ασθενείς και αφετέρου η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σε ζητήματα συμπεριφορών υγείας, τη συμμόρφωση στις ιατρικές οδηγίες, τη συσχέτιση της ψυχολογικής κατάστασης με τον διαβήτη και τέλος τη διαχείριση της χρόνιας νόσου.
Οι ψυχολόγοι του προγράμματος, Γιάννης Καλυβόπουλος και Διονυσία Κούτση, ήρθαν αντιμέτωποι με τις πολλές προκλήσεις που χρειάζεται να ανταπεξέλθουν οι ασθενείς με διαβήτη. Η ανατροφοδότηση που έλαβε το ιατρικό και ψυχοκοινωνικό προσωπικό ανέδειξε την επιθυμία και την αναγκαιότητα για περαιτέρω ενημέρωση και ενδυνάμωση για ψυχοκοινωνική στήριξη.
Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Emergency Case Management Unit (ECMU) το οποίο υποστηρίζεται/χρηματοδοτείται από την European Commission – Civil Protection & Humanitarian Aid Operations – ECHO

Με ελάχιστη δωρεά 5 ευρώ στηρίζεις τις δράσεις μας .. Κάνε μια Δωρεά
Βοηθήστε μας να είμαστε στο πλάι όσων μας έχουν ανάγκη. Μαζί κάνουμε την ελπίδα πράξη
Ακόμα και η πιο μικρή δωρεά, είναι πολύτιμη ώστε να συνεχίσουμε την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και ιατρικής φροντίδας σε όσους την έχουν ανάγκη στην Ελλάδα, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΤΡΑΠΕΖΑΧΑΝΙΩΝ
Αρ.Λογ/σμού:124932001
IBAN: GR43 0690 0090 0000 0012 4932 001 / SWIFT: STXAGRA1
Μετά την κατάθεσή σας, παρακαλούμε καλέστε μας στο 2821023110 ώστε να σας αποσταλεί η απόδειξη δωρεάς.

Η ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ 26/02/2018 ΕΩΣ ΚΑΙ 02/03/2018 ΕΙΝΑΙ
ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ   ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ
ΕΛΛΑΔΑ     29
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ    9
ΜΑΡΟΚΟ    8
ΣΥΡΙΑ    7
ΑΛΓΕΡΙΑ    6
ΑΛΒΑΝΙΑ    4
ΤΥΝΗΣΙΑ    2
ΜΠΑΓΚΛΑΜΤΕΣ    1
ΠΑΚΙΣΤΑΝ    1
ΡΟΥΜΑΝΙΑ    1
ΜΟΛΔΑΒΙΑ    1
ΠΟΛΩΝΙΑ    1
ΣΥΝΟΛΟ    70


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα