-Τα γραφεία της Υπηρεσίας είναι στο κέντρο. Οπότε θα τα βρεις πολύ εύκολα. Με κατατόπισαν κάποιοι καλοπροαίρετοι την πρώτη μέρα, όταν έψαχνα το οίκημα όπου στεγαζόταν η καινούργια μου δουλειά. Το όνομα της οδού που ζητούσα μού ήταν παντελώς άγνωστο και τελείως ανοίκειο. Κάποια στιγμή όταν πέρασε η πρώτη φούρια της εγκατάστασης, διερωτήθηκα για το ποια να ήταν άραγε αυτή η γυναίκα με το ξενικό επώνυμο που είχε ονοματίσει ένα τόσο κεντρικό δρόμο στην γειτονική μας πόλη. Αλλά γρήγορα ξεχάστηκε ο προβληματισμός αυτός. Είχα τόσα πράγματα να κάνω. Και τόσα νέα πρόσωπα και τόπους να γνωρίσω.
Ωστόσο το άγνωστο αυτό όνομα έγινε μέρος της καθημερινότητάς μου αφού σε όλα τα έγγραφα που διακινούσα, εισερχόμενα και εξερχόμενα, μόστραρε φαρδιά πλατειά η διεύθυνση: Καλλιρρόης Παρέν Σιγανού, Ρέθυμνο. Το έγραφα αυτομάτως με το που έπιανα μια κόλλα άσπρο χαρτί στο χέρι, αλλά δεν προβληματίστηκα περαιτέρω για την κυρία αυτή.
Μετά πολύν καιρό σε μια συζήτηση αναφέρθηκε πάλι το όνομά της. Ήταν λέει η ιδρύτρια του Λυκείου Ελληνίδων. Εκείνου, ντε, του Ιδρύματος όπου μαθαίνεις παραδοσιακούς χορούς.
-Ε και τι έγινε σκέφτηκα. Εμένα πάντως δεν με αφορά ποσώς, ούτε το Λύκειο ούτε η ιδρύτριά του, αφού δεν έχει να κάνει με τα δικά μου ενδιαφέροντα.
Ώσπου μια μέρα σε μια κουβέντα. άκουσα μια γηραιότερη και σοφώτερη φίλη να την επαινεί και να εξάρει το έργο της.
-Σε μια εποχή που η θέση της γυναίκας ήταν μόνο μέσα στο σπίτι της αυτή τόλμησε να απαιτήσει την πνευματική και κοινωνική της ανύψωση και να αγωνιστεί για δικαιώματα στην εκπαίδευση και την εργασία, έλεγε.
Στην αρχή ήμουν αδιάφορη. Αλλά μιλούσε με τέτοιο πάθος και γνώση που θέλησα να μάθω κάτι περισσότερο γι’ αυτήν την προσωπικότητα που είχε τόσο συγκινήσει και συναρπάσει την καλή μου φίλη.
Η Καλλιρρόη Σιγανού λοιπόν, γεννήθηκε την πρωτομαγιά του 1861 στα Πλατάνια Αμαρίου, στο Ρέθυμνο. Μετά το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου το 1866, η οικογένεια φεύγει από την Κρήτη και εγκαθίσταται στην Αθήνα. Παρ’ όλο που τα χρόνια αυτά η θέση της γυναίκας είναι δεδομένη, ο φωτισμένος πατέρας διαβλέπει το πνεύμα και την προσωπικότητα της κόρης του και καλλιεργεί γνώσεις και ιδέες. Η νεαρή διαπρέπει σε όλα τα σχολεία που μαθητεύει. Αποφοιτά με άριστα από το Αρσάκειο και αμέσως μετά, σε πολύ μικρή ηλικία, ούτε 20 χρονών, αναλαμβάνει διευθύντρια σε παρθεναγωγείο της Ελληνικής κοινότητας της Οδησσού και μετά στην Αδριανούπολη.
Μετά από εννέα χρόνια διδασκαλίας και διοίκησης επιστρέφει στην Αθήνα, όπου παντρεύεται τον Κωνσταντινουπολίτη δημοσιογράφο γαλλικής καταγωγής Ιωάννη Παρέν, μετέπειτα ιδρυτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Στο σαλόνι του σπιτιού τους, θα γνωρίσει όλη την πνευματική ελίτ της εποχής και θα της γεννηθεί ο πόθος «να γράψω, όπως αυτοί, όχι μόνον για τον εαυτόν μου αλλά και για τους άλλους».
Έτσι παίρνει την μεγάλη απόφαση. Και στις 8 του Μάρτη του 1887 εκδίδει την πρώτη εφημερίδα στην Ελληνική επικράτεια, γραμμένη από γυναίκες, με θέματα που αφορούν μόνο γυναίκες. «Η εφημερίς των κυριών» θα προκαλέσει πάταγο στην συντηρητική και ανδροκρατούμενη κοινωνία των Αθηνών.
-θα την συντρίψω γιατί μαστροπεύει τας γυναίκας γράφει ένας δημοσιογράφος. Έχω και μάννα και αδελφήν άγαμον.
-Αι γυναίκαι είναι πετεινόμυαλαι και ελαφραί. Δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθώμεν. Λέει ένας άλλος.
Και ένας τρίτος συμπληρώνει ότι οι γυναίκες είναι άξιες μόνο για δύο δουλειές. Αυτές της οικοκυράς και της εταίρας.
Ωστόσο παρά τις λυσσαλέες αντιδράσεις η κυκλοφορία του πρώτου φύλλου από 3,000 αντίτυπα εξαντλείται. Ανατυπώνεται σε 7,000 τα οποία πωλούνται την ίδια ημέρα. Και όλα αυτά σε μιαν Αθήνα 65,000 κατοίκων, οι περισσότεροι των οποίων είναι αναλφάβητοι.
«Η επιτυχία της Παρρέν έγκειται στο ότι δεν αμφισβήτησε τη γυναικεία φύση, αλλά εν ονόματι ακριβώς αυτής της φύσης διεκδίκησε την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού των γυναικών και πρόβαλε το δικαίωμα τους να μορφώνονται και να χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους σε βιοποριστικό επάγγελμα», γράφουν.
Μέσα από την εφημερίδα μετά από αφόρητες πιέσεις στις εκάστοτε κυβερνήσεις, με συλλογή υπογραφών και με την αιχμηρή πέννα της Καλλιρρόης να κεντά, γίνονται δεκτές οι πρώτες φοιτήτριες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Και διορίζεται η πρώτη γυναίκα γιατρός στις γυναικείες φυλακές.
Η Καλλιρρόη Παρέν Σιγανού ωστόσο έκανε και άλλα πράγματα.
Ίδρυσε το Κυριακοσχολειό, Σχολείο το οποίο λειτουργούσε μόνο τις Κυριακές οπότε ήταν ελεύθερες οι εργάτριες και υπηρέτριες στις οποίες απευθυνόταν. Εκεί μορφωμένες γυναίκες δίδασκαν γραφή, ανάγνωση και λίγη αριθμητική σε αναλφάβητες και άπορες ώστε να μπορέσουν μέσω της γνώσης, «να αποκτήσουν τον έλεγχο της ζωής τους».
Ιδρύει άσυλα. Για κοπέλες που έρχονται στην πρωτεύουσα από τα χωριά τους για να βρουν εργασία και γι αυτές που έχουν εργασία και απολύονται (σκεφτείτε ανακούφιση γι αυτές τις γυναίκες που ήταν έρμαιο στα χέρια του κάθε αφεντικού ο οποίος ακριβώς επειδή η κοπέλα ήταν αγράμματη και σε ανάγκη, είχε πάνω της απόλυτη εξουσία).
Για ανύπανδρες μητέρες και τα παιδιά τους (αυτό και στις μέρες μας είναι δύσκολο. Φανταστείτε τότε. Που αυτά τα κορίτσια, οι αποδιοπομπαίοι τράγοι της κοινωνίας μπορούσαν να βρουν στέγη, θαλπωρή και στήριξη κάπου).
Το άσυλο ανιάτων. Το ΠΙΚΠΑ. Μπαίνει μπροστάρισσα σε πολλά. Ενώσεις εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης γυναικών, σχολές οικοκυρικής και νοσηλείας. Συμμετέχει στην πρώτη απεργία των γυναικών στα κλωστοϋφαντουργεία του Πειραιά.
Επιτυγχάνει την προστασία της παιδικής ηλικίας καθώς κατορθώνει να μειώσει τις ώρες εργασίας στα μοδιστράδικα και να καταργηθή η νυχτερινή εργασία.
Το 1911 ιδρύει το Λύκειο Ελληνίδων, σκεπτόμενη πως ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσουμε την ταυτότητα μας είναι να κρατήσουμε ζωντανή την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμά μας. Ένα Ίδρυμα που επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας ακριβώς γιατί, θεωρώ, έχει καταφέρει να εξελιχθεί και να συνδέσει τους στόχους της ιδρύτριάς του με την σημερινή κοινωνία.
Όλα αυτά τα χρόνια ο αγώνας της για την κατοχύρωση του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι των γυναικών ήταν συνεχής και αδιάκοπος.
Συγχρόνως γράφει. Άρθρα, δοκίμια, μυθιστορήματα, θεατρικά έργα. Ολα με θέμα την γυναίκα και την θέση της στην κοινωνία.
Συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια γυναικών ανά τον κόσμο. Στο Παρίσι, στο Λονδίνο. Στο Σικάγο η υπεύθυνη του συνεδρίου της φιλά τα χέρια, που όπως λέει, ανοίγουν δρόμους.
Η εφημερίδα της κυκλοφορεί ανελλιπώς σε εβδομαδιαία ή δεκαπενθήμερη βάση, για τριάντα χρόνια, πάντα με θέματα αποκλειστικά γυναικεία.
Η Καλλιρρόη Παρέν Σιγανού έφυγε από κοντά μας το 1940 τιμημένη και αναγνωρισμένη διεθνώς. Ευτυχώς και από την πατρίδα μας. Που την παρασημοφόρησε λίγο πριν πεθάνει. Και την κήδεψε δημοσία δαπάνη.
Αυτά σκεφτόμουν σαν άκουσα στις 8 του Μάρτη ανήμερα της μέρας της γυναίκας ότι ήταν η γενέθλιος ημέρα και της Εφημερίδας των Κυριών. 8 του Μάρτη του 1887 κυκλοφόρησε το πρώτο της φύλλο.
Θυμήθηκα αυτή την αξιοθαύμαστη γυναίκα και αναλογίστηκα την πληθωρική πολυεπίπεδη προσωπικότητά της. Σήμερα οι γυναίκες έχουμε καταφέρει πολλά. Επιτεύγματα που τα χρωστούμε σε μεγάλο βαθμό και σ αυτήν την μπροστάρισσα. Μορφωνόμαστε. Δουλεύουμε. Ψηφίζουμε. Ψηφιζόμαστε. Καταφέραμε να βγούμε έξω από το σπίτι μας. Εχουμε τον έλεγχο του εαυτού μας.
Άραγε τι θα έγραφε σήμερα στην εφημερίδα της η Καλλιρρόη Παρρέν Σιγανού; Νομίζω κάτι σαν αυτό.
-Οι πρώτες μάχες κερδήθηκαν. Αλλά ο αγώνας συνεχίζεται.
Αγγελική Μπεμπλιδάκη
Με ελάχιστη δωρεά 5 ευρώ στηρίζεις τις δράσεις μας .. Κάνε μια Δωρεά
Βοηθήστε μας να είμαστε στο πλάι όσων μας έχουν ανάγκη. Μαζί κάνουμε την ελπίδα πράξη
Ακόμα και η πιο μικρή δωρεά, είναι πολύτιμη ώστε να συνεχίσουμε την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και ιατρικής φροντίδας σε όσους την έχουν ανάγκη στην Ελλάδα, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΤΡΑΠΕΖΑΧΑΝΙΩΝ
Αρ.Λογ/σμού:124932001
IBAN: GR43 0690 0090 0000 0012 4932 001 / SWIFT: STXAGRA1
Μετά την κατάθεσή σας, παρακαλούμε καλέστε μας στο 2821023110 ώστε να σας αποσταλεί η απόδειξη δωρεάς.
Δράσεις των Γιατρών του Κόσμου στην Αμοργό.
Κλιμάκιο αποτελούμενο από οφθαλμίατρο, πνευμονολόγο και καρδιολόγο βρέθηκε στο νησί από 9 έως 11 Μαρτιου
Η δράση πραγματοποιείται με τη συνολική υποστήριξη της ΔΕΗ.
Ευχαριστούμε θερμά την Blue Star Ferries και τον Δήμο Αμοργού για τις χορηγίες στα έξοδα μεταφοράς και διαμονής αντίστοιχα.
Τα στατιστικά ιατρείου από
05-03-2018 έως και 09-03-2018
ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ
ΕΛΛΑΔΑ 20
ΑΛΒΑΝΙΑ 7
ΜΑΡΟΚΟ 7
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 4
ΠΑΚΙΣΤΑΝ 4
ΑΛΓΕΡΙΑ 4
ΑΙΓΥΠΤΟΣ 4
ΣΥΡΙΑ 3
ΡΩΣΙΑ 2
ΤΥΝΗΣΙΑ 1
ΣΕΡΒΙΑ 1
ΛΙΒΥΗ 1
ΣΥΝΟΛΟ 58