Όλη την περασμένη εβδομάδα βλέπαμε να δημοσιεύονται στον έντυπο αλλά και στον ηλεκτρονικό τύπο, άρθρα για ένα θέμα που αγγίζει πολύ περισσότερα άτομα από ότι νομίζουμε με μια πρώτη ματιά. Συγχρόνως σε δημόσιους χώρους στήθηκαν δρώμενα για την ευαισθητοποίηση του κόσμου.
Για την Διεθνή ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών μιλάω. Και τα δρώμενα είχαν να κάνουν με την σιωπή που καλύπτει συνήθως αυτό το θέμα. Βλέπετε βία μπορεί να βιώσουν οι γυναίκες οπουδήποτε, αλλά κυρίως μες στο ίδιο τους το σπίτι και από πολύ κοντινά και αγαπητά τους πρόσωπα. Οπότε η μυστικότης είναι δεδομένη και είναι κάτι που οι ίδιες οι βαλλόμενες επιβάλλουν στον εαυτό τους, μιας και είναι πρώτα οι ίδιες που αισθάνονται ντροπή για αυτό.
Το να ζεις χωρίς τον φόβο ότι θα υποστείς βία (σωματική, λεκτική, ή ψυχολογική), αποτελεί κορυφαίο ανθρώπινο δικαίωμα. Είναι θεμελιώδες στοιχείο και έκφραση του πολιτισμού μας και του συστήματος αρχών και αξιών που τον διέπουν.
Ωστόσο διαπιστώνουμε ότι η φυλετική βία δεν κάνει ταξικές, κοινωνικές και οικονομικές διακρίσεις. Εμφανίζεται σε όλα τα στρώματα και ο αγώνας για την εξάλειψή της παραμένει αμείωτος, αφού τα στοιχεία, είναι άκρως ανησυχητικά. Και παρ όλο που συνιστά εκδήλωση των σχέσεων ισχύος μεταξύ γυναικών και ανδρών από γενέσεως της κοινωνίας μας, σαν πρόβλημα με καθολική παγκόσμια διάσταση αναδείχτηκε σχετικά πρόσφατα. Μόλις από το 1999, οπότε ο ΟΗΕ με απόφασή του ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
Η έμφυλη βία (ο βιασμός, η σεξουαλική παρενόχληση, η κακοποίηση, η σωματεμπορία) οπουδήποτε και αν συντελείται, μέσα στην οικογένεια ή μέσα στην κοινωνία είναι βασικός ανασταλτικός παράγων για την ισότητα των φύλων και αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα για ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα.
Τα στατιστικά παγκοσμίως είναι συγκλονιστικά. Μια στις τρεις γυναίκες βιώνει σωματική ή σεξουαλική βία κατά την διάρκεια της ζωής της. Συνήθως από κάποιο άτομο του στενού της οικογενειακού περιβάλλοντος. Μόνο οι μισές (περίπου) από τις δεσμευμένες γυναίκες ανά την υφήλιο, αποφασίζουν ελεύθερα για τις σεξουαλικές τους σχέσεις, για την αντισύλληψη και για την ιατρική τους φροντίδα. Και να μην μιλήσουμε για τον αριθμό των κοριτσιών που παντρεύονται πριν τα 18 τους χρόνια καθώς και αυτών που υφίστανται ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων. Επίσης για τις γυναίκες που δολοφονούνται από τους συντρόφους ή την οικογένειά τους και για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα ανθρώπινης εμπορίας. Και όπως λένε οι εκθέσεις των αρμοδίων η βία σκοτώνει το ίδιο αριθμό γυναικών με όσες σκοτώνει και ο καρκίνος. Περισσότερες κι από όσες σκοτώνει ο πόλεμος.
Στην Ελλάδα η κρίση φαίνεται να καλλιεργεί το έδαφος για εντάσεις που πολλές φορές καταλήγουν σε κάποια μορφή βίας κατά των γυναικών. Όπως φαίνεται από τις έρευνες, αυτά τα τελευταία χρόνια, η Ελληνίδα δεν έχασε μόνο την οικονομική της δύναμη αλλά και την δυνατότητα να μένει μακριά από βίαιους συντρόφους.
Εκείνο ωστόσο, που συνειδητοποιώ όσο διαβάζω για την ημέρα αυτή και τα στοιχεία που αναφέρονται είναι πως δεν υπάρχουν εξαιρέσεις.
ΟΛΕΣ οι γυναίκες μπορούν να υποστούν βία. Ανεξάρτητα από την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, την κοινωνική τάξη, την εργασιακή ή οικογενειακή τους κατάσταση. Καθώς και την εθνικότητά τους. Η βία αυτή μπορεί να ασκείται τόσο μέσα στην οικογένεια, μέσα στο σπίτι αλλά και στον δημόσιο χώρο και την κοινωνία. Επιπλέον οι γυναίκες αποτελούν από παλιά τα πρώτα θύματα του πολέμου, της μετανάστευσης και του δουλεμπορίου.
Διαβάζω όλα αυτά τα στοιχεία. Αντιλαμβάνομαι τα προβλήματα που δημιουργούνται μέσα σε μια κοινωνία που το ένα κομμάτι της καταδυναστεύει το άλλο. Σκέπτομαι ότι δεν είναι μόνο γυναίκες τα θύματα. Και άνδρες μπορεί να είναι. Και οποιοσδήποτε που το σύστημα τον θεωρεί παρία και αδύναμο.
Υπάρχει λύση; Υπάρχει τρόπος ώστε να εξαλειφθεί η βία από την κοινωνία μας;
Η παιδεία είναι μια απάντηση. Αυτή που θα κάνει το κάθε άτομο να γνωρίζει τον εαυτό του, τις ικανότητες και τις δυνατότητες του. Που θα το κάνει να έχει αυτοπεποίθηση και αυτοσεβασμό. Που θα το κάνει να αντιμετωπίζει τον απέναντι του ισότιμα. Που θα αισθάνεται ότι αυτός που στέκει αντικρύ του δεν τον απειλεί. Ότι δεν χρειάζεται την βία για να του επιβληθεί. Που θα καταλαβαίνει ότι όταν ο ένας κερδίζει ο άλλος δεν χάνει απαραιτήτως.
Αποδεχόμενοι την διαφορετικότητα του άλλου, μαθαίνοντας να συνυπάρχουμε και να συνεργαζόμαστε θα αντιλαμβανόμαστε ότι στο παιχνίδι της ζωής μπορούμε και οι δυό να είμαστε κερδισμένοι.
Αγγελική Μπεμπλιδάκη
Βία κατά των γυναικών
Οι γυναίκες είναι τα πρώτα θύματα του πολέμου, της μετανάστευσης, της διακίνησης ανθρώπων.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 1/3 των γυναικών του πλανήτη έχει υποστεί φυσική ή σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια της ζωή τους.
H Bία κατά των Γυναικών εκτός από κατάφωρη παραβίαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αποτελεί και ένα σοβαρότατο, επίκαιρο ζήτημα για την Παγκόσμια Υγεία λόγω της σημαντικής επίπτωσης που φέρει στη σωματική και στη ψυχική υγείας της γυναίκας.
Η Βία κατά των Γυναικών οδηγεί εκατομμύρια γυναικών στην κατάθλιψη, την κατάχρηση ουσιών, σε σοβαρούς τραυματισμούς ακόμα και στο θάνατο.
Oι Γιατροί του Κόσμου λέμε ΟΧΙ στη Βία κατά των Γυναικών επιλέγοντας να συμμετέχουμε στη καμπάνια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής NON.NO.NEIN, αναρτώντας την σήμανση “ΖΩΝΗ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ” στα Ανοικτά Πολυϊατρεία, τις στεγαστικές δομές και τα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης, σε μια προσπάθεια προαγωγής της μη βίας και του σεβασμού στο πρόσωπο της γυναίκας στους δημόσιους χώρους.
Γιατροί του Κόσμου
Ανταποκρινόμενοι στις αυξημένες ιατρικές ανάγκες των παιδιών προσφύγων που διαμένουν στα νησιά, οι Γιατροί του Κόσμου συμμετέχουν στην εκστρατεία εμβολιασμού για όλα τα παιδιά κάτω των 16 ετών στη Λέσβο. Από την Τετάρτη 21 έως την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, αναμένεται να εμβολιαστούν περισσότερα από 2.000 παιδιά με 3 εμβόλια, που καλύπτουν 9 διαφορετικά αντιγόνα.
Οι Γιατροί του Κόσμου εμβολιάζουν, σήμερα και αύριο, παιδιά και εφήβους που φιλοξενούνται στο Κέντρο Φιλοξενίας Δήμου Λέσβου Μαυροβούνι (ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ).
Η δράση εμβολιαστικής κάλυψης πραγματοποιείται με δωρεά εμβολίων από το ΚΕΕΛΠΝΟ και τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα
Οι Γιατροί του Κόσμου και η ΚΕΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ διοργανώνουν και φέτος το χριστουγεννιάτικο παζάρι του τμήματος Χανίων που θα φιλοξενηθεί στη Πυλη Σαμπιοναρα από 4 εως 13 Δεκεμβρίου. Στο παζάρι θα μπορείτε να βρείτε δώρα για τους αγαπημένους σας και στολίδια για το σπίτι σας φτιαγμένα με πολλή αγάπη από τους φίλους και εθελοντές της οργάνωσης.
Σας περιμένουμε γιατί κάθε δωρεά σας ενισχύει τις δράσεις μας που αφορούν πάντα τη στήριξη και αλληλεγγύη για τον άνθρωπο..