Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024

Σκέψεις αξιοποίησης του παλιού ΙΚΑ

Στην αξιοποίηση του κτηρίου του παλιού ΙΚΑ στη συμβολή των οδών Σολωμού και Νεάρχου προσανατολίζεται η Διοίκηση του ΟΑΕΔ εξετάζοντας τη δυνατότητα μεταφοράς των γραφείων του που σήμερα στεγάζονται σε ενοικιαζόμενο κτήριο επί της οδού Τζανακάκη.

Στο μεταξύ, έμφαση στη μείωση της ανεργίας των νέων και της αντιστροφής του φαινομένου του brain drain, δηλαδή της φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, δίνουν τα νέα προγράμματα του Οργανισμού που θα “τρέξουν” το επόμενο διάστημα.
Τα παραπάνω έκανε γνωστά η διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη με αφορμή την παρουσία της στα Χανιά το περασμένο Σάββατο. Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα “Χ.ν.” η διοικήτρια του ΟΑΕΔ αποκάλυψε τα σχέδια του Οργανισμού για το κτήριο του παλιού ΙΚΑ, μίλησε για την ανεργία στην Ελλάδα και την Κρήτη, τις προσπάθειες για την καταπολέμηση του φαινομένου της φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, αλλά και την έμφαση που θέλει να δώσει ο Οργανισμός στην τόνωση της απασχόλησης των νέων.

•Κατά την επίσκεψή σας στα Χανιά επισκεφθήκατε το κτήριο του παλιού ΙΚΑ το οποίο ανήκει στο Υπουργείο Εργασίας αλλά βρίσκεται εγκαταλελειμμένο εδώ και πολλά χρόνια. Τι σκέφτεστε να κάνετε με αυτό;
Πράγματι επισκεφθήκαμε μαζί με συνεργάτες μου και τον προϊστάμενο του Κέντρου Προώθησης Απασχόλησης του ΟΑΕΔ στα Χανιά το κτήριο για να δούμε αν είναι κατάλληλο για να μεταφερθεί εκεί η Υπηρεσία. Εξετάζουμε θετικά μια τέτοια προοπτική. Απλώς θα πρέπει προηγουμένως να είμαι σίγουρη για την κατάσταση του κτηρίου, να ξέρουμε πόσα χρήματα χρειάζεται για να επισκευασθεί, αν το οικόπεδο είναι “καθαρό” κ.λπ.

•Πρόσφατα η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη μείωση της ανεργίας κάτω του 20%. Σίγουρα αυτό αποτελεί μια θετική είδηση με βάση τα ποσοστά. Ωστόσο, η ανεργία παραμένει εξαιρετικά υψηλή ενώ πολλές θέσεις απασχόλησης αφορούν ημι-απασχόληση ή εκ περιτροπής εργασία με πολύ χαμηλές αμοιβές…
Τα ποσοστά είναι ακριβή όπως και -πράγματι- οι αμοιβές είναι χαμηλές. Η κατάσταση στην αγορά εργασίας όσον αφορά τους όρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα είναι προβληματικές. Γι’ αυτό και επιδίωξη της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας είναι να ανακτηθούν εργασιακά δικαιώματα και να αυξηθεί η διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι και μέσω της μείωσης της ανεργίας. Παράλληλα, η μείωση της ανεργίας συμβάλει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης στην οικονομία καθώς οι άνθρωποι που έχουν δουλειά έχουν αγοραστική δύναμη και αυτή μεταφράζεται σε αυξημένη ζήτηση, παραγωγή κ.λπ. Και αντίστροφα όμως η επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης θα μας επιτρέψει να αποκλιμακώσουμε περαιτέρω την ανεργία και ταυτόχρονα η προσπάθεια να βελτιωθούν οι εργασιακές σχέσεις θα μπορέσει να μας πάει σε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης που είναι και το ευκταίο για την κυβέρνηση αλλά και την κοινωνία.

•Σε ό,τι αφορά την Κρήτη τι εικόνα έχετε για την ανεργία;
Γενικά σε όλη τη χώρα οι 7,5 ποσοστιαίες μονάδες μείωσης της ανεργίας μεταξύ Ιουνίου 2014 και Ιουνίου 2018 είναι ένα μεγάλο κατόρθωμα. Σε ό,τι αφορά την Κρήτη η μείωση την αντίστοιχη περίοδο δεν είναι 7,5 ποσοστιαίες μονάδες αλλά 15. Ακόμα και τα συγκριτικά στοιχεία Ιανουαρίου 2014 με Ιανουαρίου 2018 στην Κρήτη, λαμβάνοντας δηλαδή υπόψη το στοιχείο της εποχικότητας της εργασίας λόγω τουρισμού, η μείωση είναι 7 ποσοστιαίες μονάδες…

•Πάντως οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό που ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας -παράλληλα με την κατάργηση του εντελώς άδικου υποκατώτατου μισθού- κινείται μάλλον σε συμβολικά επίπεδα…
Η αύξηση δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί αφού θα είναι προϊόν διαβούλευσης. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να μιλήσουμε για συμβολική αύξηση ή οτιδήποτε άλλο. Τους επόμενους 2 μήνες οι επικεφαλής των κοινωνικών εταίρων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και επιχειρηματικών φορέων, θα προτείνουν τις αυξήσεις και στη συνέχεια η υπουργός Εργασίας έχει τον τελικό λόγο για να αποφανθεί για το ποια θα είναι η αύξηση. Ας περιμένουμε λοιπόν τις εξελίξεις. Πάντως αναμφίβολα αυτή η εξέλιξη είναι κάτι πολύ θετικό γιατί οι χαμηλοί μισθοί και ιδίως ο υποκατώτατος μισθός δεν επιτρέπουν στους νέους ανθρώπους να αισθάνονται ότι μπορούν να σπουδάσουν και να παραμείνουν στη χώρα. Συνεπώς όλη αυτή η πορεία προς τα πάνω θα δώσει ένα σήμα στους νέους ανθρώπους ότι βγαίνουμε από μια περίοδο που τα εργασιακά δικαιώματα δέχθηκαν ένα σφοδρό πλήγμα και πως σιγά σιγά οι κατακτήσεις που υπήρχαν ανακτώνται.

•Αυτό που περιγράφετε σχετίζεται, μεταξύ άλλων, και με το φαινόμενο της φυγής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Ο ΟΑΕΔ σχεδιάζει κάτι προκειμένου να σταματήσει αυτή η φυγή;
Ως ΟΑΕΔ μαζί με το Υπουργείο Εργασίας έχουμε σχεδιάσει ένα σημαντικό πρόγραμμα, το οποίο θα “τρέξει” πολύ σύντομα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά 5.500 πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ηλικίας 22 έως 29 ετών, που θα απασχοληθούν για ένα χρόνο σε Υπουργεία και εποπτευόμενους φορείς, με αμοιβές ελάχιστα χαμηλότερες από τους εισαγωγικούς μισθούς του Δημοσίου και οι οποίες κλιμακώνονται ανάλογα με το αν οι άνεργοι έχουν πτυχίο, μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο σπουδών.

•Σε πρόσφατη συνέντευξή σας τονίσατε ότι θέλετε να δώσετε ως ΟΑΕΔ έμφαση στην απασχόληση των νέων. Τι άλλα προγράμματα έχει σκοπό να υλοποιήσετε;
Υπάρχει ένα πρόγραμμα που επιχορηγεί επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα αλλά και του κοινωνικού τομέα της οικονομίας για πρόσληψη ανέργων ηλικίας 18 έως 29 ετών, με έμφαση στους πτυχιούχους. Στο πρόγραμμα αυτό επιχορηγούμε το 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους εφόσον οι προσλήψεις αφορούν νέες θέσεις εργασίας. Επίσης, έχουμε ένα πρόγραμμα “Πρώτης πρόσληψης” όπου δίνουμε τη δυνατότητα σε νέους έως 35 ετών που δεν έχουν προσωπικό και αυτοαπασχολούνται, να κάνουν την πρώτη πρόσληψη μισθωτού/μισθωτών. Αν δε αυτοί που θα προσλάβουν είναι νέοι τότε η επιχορήγηση επεκτείνεται στους 18 μήνες. Παράλληλα, έχουμε σχεδιάσει ένα πρόγραμμα που ευνοεί τη νεανική επιχειρηματικότητα μέσα από το οποίο θέλουμε να βοηθήσουμε τους νέους να ωριμάσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες. Θα καλέσουμε δηλαδή τους νέους να υποβάλλουν επιχειρηματικά σχέδια και για τις ιδέες που θα κριθούν ώριμες θα εκπονηθούν επιχειρηματικά σχέδια από τους ίδιους μαζί με μέντορες, δηλαδή ανθρώπους της αγοράς. Στη συνέχεια τα σχέδια με τις καλύτερες προοπτικές θα επιχορηγηθούν, ενώ στα πρώτα στάδια της υλοποίησης θα έχουν ξανά την υποστήριξη ανθρώπων της αγοράς.

•Σε ό,τι αφορά τους νέους χωρίς σπουδές υπάρχει κάτι;
Προετοιμάζουμε κάτι που για πρώτη φορά ανακοινώνουμε τώρα μέσα από την εφημερίδα σας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης για νέους απόφοιτους Γυμνασίου ή Γενικού Λυκείου, χωρίς κάποια επαγγελματική εκπαίδευση, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν σε τομείς που δεν απαιτείται κάποιο επαγγελματικό πτυχίο. Κατά τη διάρκεια της απασχόλησής τους θα αξιολογηθούν οι ανάγκες και οι ελλείψεις δεξιοτήτων από τους εργασιακούς μας συμβούλους και από τους προϊσταμένους τους και θα τους δοθούν κίνητρα ώστε -είτε εντός είτε εκτός της επιχείρησης- να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους. Επίσης, με την ευκαιρία θα ήθελα να αναφέρω κι ένα ακόμα πρόγραμμα που θα ξεκινήσει στις επόμενες εβδομάδες και αφορά πρώην αυτοαπασχολούμενους – εργοδότες που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους από 1-12012 μέσα στην κρίση. Σε αυτούς θα τους δοθεί η δυνατότητα να λάβουν επιχορηγήσεις από 9 έως 36 χιλιάδες ευρώ εφόσον καταθέσουν βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια. Είναι ένα πρόγραμμα δεύτερης ευκαιρίας το οποίο αποσκοπεί να στηρίξει επίδοξους επιχειρηματίες που θα ιδρύσουν επιχειρηματικά σχήματα, μόνοι τους ή με άλλους. Το σημαντικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι θα έχουν και ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα ακόμα κι αν δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους στον ΕΦΚΑ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα