Πολύς λόγος γίνεται τους τελευταίους μήνες για το αν πρέπει να εκβαθύνει η λίμνη της Αγιάς ή όχι! Ανατρέχοντας στο ιστορικό της, από τότε που έπαψε να ηλεκτροφωτίζει με την πτώση των υδάτων της τα Χανιά, παρατηρούμε τις εξής εποχιακές διακυμάνσεις στο επίπεδο της στάθμης του νερού:
Ανοιξη: Η λίμνη της Αγιάς γεμάτη νερό φιλοξενεί ενδημικές νερόκοτες, μικρούς ενδημικούς πυγόποδες (βουτηχτάρια), μεταναστευτικά πτηνά (ερωδιούς, πάπιες κ.λπ.).
Θέρος: Η λίμνη αρχίζει να αδειάζει, γιατί τα νερά της χρησιμοποιούνται για το πότισμα χωραφιών. Αλλες χρονιές αποξηραίνεται τελείως (φωτ. 1, 2) με αποτέλεσμα να βόσκουν και κατσίκες στον πυθμένα της (!) και άλλες χρονιές διατηρεί νερό στα ποτάμια και τις λακκούβες του πυθμένα της (φωτ. 3). Στη 2η περίπτωση σχηματίζεται τοπίο τύπου μανγκρόβεν με τα αναρίθμητα ξεραμένα ξύλα των θάμνων και δέντρων από τη δεκαετία του 1920 (φωτ. 3). Αυτά τα ξύλα λανθασμένα απομακρύνθηκαν στη δεκαετία του 2000 (;) γιατί πάνω τους κάθονται τα πτηνά (αλκυονίδες, ερωδιοί κ.λπ.). Το “μανγκροβιανό” τοπίο ήταν σαγηνευτικό ένεκα της ποικιλίας των πτηνών που προσέλκυε!
Φθινόπωρο: Η λίμνη γέμιζε πάλι με νερό για να φιλοξενήσει τους πρώτους υδρόβιους επισκέπτες που έρχονταν να διαχειμάσουν εκεί (πάπιες, φαλαρίδες κ.λπ.).
Χειμώνας: Η λίμνη της Αγιάς τόσο γέμιζε από νερό, που, αν σε περίοδο μεγάλης νεροποντής ξεχνούσαν οι υπεύθυνοι να ανοίξουν το φράγμα, υπερχείλιζε προξενώντας καταστροφές! (φωτ. 4, Ιανουάριος 2000). Σε ήπιες χειμωνικές καταστάσεις (φωτ. 5 και 6) το τοπίο ήταν όμορφο και παράδεισος για τα υδρόβια πτηνά! Στο ερώτημα αν πρέπει να σκαφτεί ο πυθμένας της λίμνης ή όχι, η απάντηση είναι μια: «Οχι», δεν πρέπει να χαλάσουμε αυτό το οποίο ήδη υπάρχει και είναι όμορφο και λειτουργικό. Να αποδοθεί επιτέλους η διαχείριση της λίμνης στον Δήμο Χανίων, στον οποίο ανήκει λογικά. Πώς ο χώρος των τάφων των Βενιζέλων δόθηκε τελικά στον Δήμο Χανίων και όχι στην Περιφέρεια; Βάσει μιας απλής λογικής. Οπως και η απλή λογική μας λέει, ότι, όταν το καλοκαίρι αδειάσουμε τη λίμνη για να ποτιστούν κάποιες μέρες κάποια χωράφια, η λίμνη δεν ξαναγεμίζει και ούτε τα χωράφια θα σωθούν!