Ραστώνη ή πολιτισµός και δηµιουργία το καλοκαίρι; Το δίληµµα είναι ψεύτικο αφού το µεγαλύτερο µέρος του εισοδήµατος µας δηµιουργείται τη θερινή περίοδο.
Συνηθισµένοι στις προκλήσεις λύνουµε προβλήµατα µε ταχύτητα, δηµιουργούµε, φιλοξενούµε και προκόβουµε. Τώρα που ο αριθµός των επισκεπτών µας κάνει να ασφυκτιούµε, έχουµε ένα λόγο παραπάνω να υπερασπιστούµε τα στοιχεία του πολιτισµού µας για να συνεχίσουµε να δηµιουργούµε. Τέσσερα ασύνδετα περιστατικά παραδειγµατικής αλλά και άλογης συµπεριφοράς παραθέτω…
Πως το λένε το εισιτήριο;
Αν σας ρωτούσαν ‘Έχουν τα εισιτήρια του κινηµατογράφου όνοµα;’ είναι βέβαιο ότι θα απαντούσατε αρνητικά. Κι όµως έχουν όπως διαπίστωσε φίλος παλιός Χανιώτης.
Η σκηνή στο ταµείο του ∆ηµοτικού µας Κινηµατόγραφου, ένα διαµάντι της πόλης µας. Η ουρά µικρή, καλή διάθεση για κουβεντούλα.
«Ένα νεανικό εισιτήριο, παρακαλώ» λέει χαµογελώντας στον ταµία.
Εννοώντας το µειωµένο εισιτήριο των Ε2 το οποίο ισχύει για τους άνω των 65 ετών.
«Σηµαντηράκη, το λένε» απαντά γελώντας ο ταµίας.
«Α, κάνεις λάθος, φίλε. Ο Βιρβιδάκης το καθιέρωσε, άρα Βιρβιδάκη θα το λέµε». «Ναι, ναι ο Βιρβιδάκης, έχεις δίκιο», παραδέχτηκε ο ταµίας.
Κι έτσι αφού ονοµατίστηκε σωστά το εισιτήριο µπορείτε να το ζητάτε λέγοντας «Ένα εισιτήριο Βιρβιδάκη, παρακαλώ».
Ο ταµίας του ∆ηµοτικού κινηµατογράφου θα καταλαβαίνει.
Κατ’ αναλογία, αν θέλετε να πάτε στο καφέ του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας να λέτε «Πάµε στο ‘‘Κατσανεβάκη καφέ’’» ή «Πάµε στο ιατρείο Σκουλάκη» αν πηγαίνετε για εξετάσεις στο ΤΟΜΜΥ Χανίων κ.ο.κ.
Νευράκια, νευράκια;
Η σκηνή στην Ηρώων Πολυτεχνείου. Μια 40χρόνη ξερακιανή µητέρα ψέλνει τον 8χρόνο γιο της, ενώ κατευθύνονται περπατώντας προς την πλατεία ∆ικαστηρίων. Ένας µονόλογος µε παρατηρήσεις κοφτές, αυστηρές. Το αυτί µου πιάνει το νεαρό να µουρµουράει «νευράκια, νευράκια;». Αποµακρύνθηκαν. Σε λίγα λεπτά τους πετυχαίνω µέσα σε ένα µικρό ενοικιαστικό αυτοκίνητο. Από τις χειρονοµίες κατάλαβα ότι η µαµά οδηγός συνέχιζε το ψαλτήρι της. Στο πίσω κάθισµα ο νεαρός κρυφογελούσε.
∆εν θα έδινα σηµασία αν η οδηγός µόλις που απέφυγε να τρακάρει ένα χανιώτικο Ι.Χ. Ο λόγος; ∆εν σταµάτησε στο stop της πλατείας.
Ηθικό δίδαγµα… στον καύσωνα επαληθεύεται το γνωστό «Τους χτύπησε η ζέστη».
Αν τον απαντήξετε, κεράστε τον
Οι αθόρυβες εναέριες πιρουέτες του 30χρόνου Άγγλου πάνω στα κύµατα προκάλεσαν τον θαυµασµό όλων. Πιθανολογώ ότι η δεξιοτεχνία και ο εξοπλισµός του παρέπεµπε σε επαγγελµατία.
Στο τέλος της ωριαίας ‘‘προπόνησης’’ του πλησίασε το βρέφος του που ήταν στο καφέ µε την σύζυγο του και το ρώτησε…
«Σου άρεσε; Για σένα τα έκανα».
Προτείνω αν τον δείτε να τον κεράσετε. Για ένα ξεχωριστό λόγο. ∆εν επιβάρυνε το περιβάλλον, ούτε µε θόρυβο, ούτε καίγοντας πετρέλαιο! Ίσως είναι από τους συνειδητοποιηµένους επισκέπτες µας που µετράνε το περιβαλλοντικό τους αποτύπωµα όταν ταξιδεύουν.
Ναι, υπάρχουν τέτοιοι.
Για αυτό πληρώνουν εθελοντικά κάτι παραπάνω στο αεροπορικό τους εισιτήριο για το αυξηµένο αποτύπωµα που προκαλούν!
Βρέθηκαν οι παραλήπτες;
«Κάτι λείπει από την φωτογραφία. ∆εν ήταν έτσι πέρυσι», µας έλεγε γνωστός.
«∆ηλαδή τι λείπει;».
«Σίγουρα, ένα φορτίο άµµος».
«Μα, η αµµοληψία απαγορεύεται».
«Σιγά, θα πουν ότι χάθηκε λόγω της διάβρωσης, όπως λέει ο πατριώτης µας καθηγητής Κ. Συνολάκης». Επειδή όµως τίποτα δεν µένει κρυφό, σύντοµα θα αποκαλυφθεί τι έγινε η άµµος».
Προ ηµερών, ήλθε φουριόζος µε το δηµοσίευµα, «να βλέπετε, πουλάνε την άµµο µας στο διαδίκτυο».
«Άντε, να υπολογίσουµε πόσο θα κερδίσουν από ένα φορτίο άµµο» είπαµε στην παρέα.
Βάλαµε κάτω τα µολύβια και ω του θαύµατος. Αποκαλύφθηκε η µήτιδα (πανουργία, καπατσοσύνη) των λαθρο-αµµοληπτών.
Κατ’ αρχήν, µηδέν κόστος παραγωγής-απόκτησης. Το ένα κυβικό άµµου ζυγίζει 1500 κιλά περίπου που σηµαίνει 1.500.000 γραµµάρια. ∆ηλαδή 30.000 συσκευασίες των 50 γραµµάριων άµµου. Λένε ότι η ελάχιστη τιµή πώλησης είναι Ε3 η συσκευασία. Επικερδής κι αφορολόγητη επιχείρηση. Χωρίς κόστος, απώλειες, φθορές. Μπορεί να πάρουν βραβείο καινοτοµίας µε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά. Αρκεί να φέρνουν τα έσοδα στην Ελλάδα.
«Λάθος, κάνετε η άµµος που λείπει από το συγκεκριµένο σηµείο βρίσκεται 100 µέτρα µακρύτερα», µας διέκοψε ένας κύριος από το διπλανό τραπέζι και συµπλήρωσε «Για καλό σκοπό µεταφέρθηκε».
Έφυγε χωρίς να αποκαλύψει το λόγο της µετακίνησης της άµµου.
Συµπερασµατικά
Αν φροντίζαµε να διατηρούνται στη συλλογική µας µνήµη τα έργα και οι ηµέρες των δηµάρχων µας θα είµαστε όλοι ωφεληµένοι.
Το καλοκαίρι προσέχουµε περισσότερο γιατί αν οι ξενοµπάντες οδηγοί έχουν νευράκια η µνήµη εργασίας τους δεν την παλεύει και προκαλούν ατυχήµατα…
Μήπως να βραβεύαµε τις ντόπιες επιχειρήσεις που µειώνουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωµα;
Ελπίδα το θέρος να διατηρήσουµε το ενεργό µας ενδιαφέρον για ανανέωση, µάθηση και αυτό-βελτίωση.
*Ο Κυρ. Βασιλομανωλάκης είναι Πτυχ. Ψυχολογίας-Ανάπτυξης Παιδιού, Master Εκπαίδευσης στη ∆ιά Βίου Μάθηση. Επικοινωνία polygnosi@otenet.gr
Τα βιβλία ‘In search of the mythical Talos’, ‘Μαθαίνω εύκολα΄ ‘Θυµάµαι εύκολα’ ‘Μελετώ αποτελεσµατικά’ διατίθενται από τα βιβλιοπωλεία Libraire και ΚΥΒΟΣ.
Την επόµενη εβδοµάδα το 2ο µέρος.