Με αφορµή την έκθεση “saTYRIKon 2” του Κώστα Φάλαγγα, που παρουσιάζεται έως τις 25 Ιουλίου στην Gallery Morfes (Γοβατσιδάκη 18) στο Ρέθυµνο, το “Μολύβι µελάνι” επικοινώνησε µε τον Ρεθυµνιώτη καλλιτέχνη και µίλησε µαζί του για τις επιρροές και όσα που τον εµπνέουν στην τέχνη του.
Ο Κώστας Φάλαγγας αν και ασχολείται µε τον χώρο του τουρισµού, οι οικογενειακές επιδράσεις της µητέρας και της γιαγιάς του, τον οδήγησαν από µικρή ηλικία στην ενασχόληση µε τη ζωγραφική και το σκίτσο. Πηγή έµπνευσής του είναι ο πολιτισµός της Κρήτης αλλά και το ιστορικό παρελθόν της Ελλάδας, και στα σκίτσα του αποτυπώνει µε σατυρικό τρόπο καθηµερινές ευτράπελες ή και ευφάνταστες συνθήκες της καθηµερινής ζωής.
Η τεχνική που αξιοποιεί είναι λιτές γραµµές και αφαιρετικά σχέδια τα οποία όµως εµπλουτίζονται µε ποικιλία χρωµάτων, τα οποία δηµιουργεί τόσο µε παραδοσιακά όσο και µε σύγχρονα µέσα δηµιουργίας.
Πότε ξεκινάει για εσάς η αγάπη για το σκίτσο και την εικονογράφηση και πως συνεχίζεται σήµερα;
Όσο θυµάµαι τον εαυτό µου έκανα σκιτσάκια και συνέχισα ειδικά µετά που έκανα κάποια σεµινάρια Ιστορίας Τέχνης στο Ρέθυµνο από το 2018 κι έπειτα στο σχολείο του Γιώργου Καραταράκη ο οποίος τυγχάνει επιµελητής των εκθέσεών µου.
Εµπνεύστηκα κατ’ αρχήν από τη γιαγιά µου που ήταν απόφοιτη της ΑΣΚΤ το 1929 µε καθηγητές Ιακωβίδη και Παρθένη και τη µητέρα µου απόφοιτη της Σχολής ∆οξιάδη µε καθηγητές Μόραλη, Βασιλείου, Τάσσο. Ως εκ τούτου µεγάλωσα σε ένα περιβάλλον εν µέρει καλλιτεχνικό, διότι δεν είναι αυτό το κύριό µου επάγγελµα. Όµως η τέχνη για µένα είναι το κύριο µέσο έκφρασης µετά την κλασσική ανθρώπινη επικοινωνία του διαλόγου.
Η Κρήτη και η Ελλάδα γενικότερα φαίνεται να αποτελεί πηγή έµπνευσης στα έργα σας. Πώς συλλαµβάνετε την κάθε ιδέα;
Οι ιδέες γενικότερα που συλλαµβάνω είναι εντελώς αυθόρµητες κι έρχονται από το πουθενά. ∆εν υπάρχει συγκεκριµένη διαδικασία εκτός κι αν αφορά µία παραγγελία, αλλά και σε αυτή την περίπτωση νοµίζω πως αφήνω τον εαυτό µου σε µία διεργασία την οποία δεν ελέγχω ως προς τη σύλληψη της ιδέας αλλά την οργανώνω ζωγραφίζοντάς της µόλις “κατέβει”.
Ποιοι σκιτσογράφοι έχουν επηρεάσει το έργο σας;
Μπορώ να σας πω ποιοι γενικά έχουν επηρεάσει το έργο µου: Picasso, Φασιανός, Monet, Cezanne, Gerhy, Matisse… Τα cartoons που από µικρός έβλεπα και πολλοί άλλοι.
Ποιο ρόλο διαδραµατίζει το σατιρικό στοιχείο στις προσωπικές σας συνθέσεις;
Μία ανάλαφρη έκφραση της καθηµερινότητας την οποία δεν πρέπει να παίρνουµε στα σοβαρά. Έχουµε µία ζωή και πρέπει να τη ζήσουµε µε υγεία τόσο σωµατική όσο και ψυχική. Η σάτιρα είναι µέρος του χαρακτήρα µου ως εκ τούτου εκφράζοµαι ως σύνολο κι όχι ως κάτι που πιέζοµαι να παράξω.
Θεωρείτε ότι το Ρέθυµνο µπορεί να στηρίξει τους νέους καλλιτέχνες; Πώς ανταποκρίνεται το κρητικό κοινό στην τέχνη του σκίτσου;
Το κοινό ενδιαφέρεται για οποιαδήποτε τέχνη θα µπορούσε να ταυτιστεί µαζί της, να βρει δηλαδή πλευρές που υποσυνείδητα ή συνειδητά δηµιουργεί µία σύνδεση µε τους ήρωες, τα υποκείµενα και τις συνολικές καταστάσεις ενός έργου. Το Ρέθυµνο είναι η πόλη των γραµµάτων και µπορεί ως δάδα πολιτισµού να στηρίξει σε παγκρήτιο επίπεδο τους καλλιτέχνες. Σίγουρα έχει περιθώρια να γίνει µία «κεντρική» πόλη αναφοράς για την Τέχνη και µε ποικίλους τρόπους.
Τι µπορεί κάποιος να δει στην έκθεσή σας που διαρκεί µέχρι τις 25 Ιουλίου στην Παλιά Πόλη στο Ρέθυµνο;
Σατυρικό ελαφρύ σκίτσο µε φόντο την παλιά πόλη. Καταστάσεις που σήµερα υπάρχουν και περιέχουν το µανδύα του χθες. Αν µη τί άλλο, εµείς οι άνθρωποι έχουµε αλλάξει διάκοσµο αλλά όχι χαρακτήρα κι επαναλαµβάνουµε σε ένα φαύλο κύκλο τις συνήθειες µας.
Μπορείτε να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Κώστα Φαλαγγα στο λίνκ www.thesketcher.art
γραμμοσκιάσεις… Zgur