Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί πως «επιστρέφει τη χώρα πιο πίσω και από εκεί που ήταν πέρυσι τον Νοέμβριο», ασκεί ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μετά και την αποστολή των προτάσεων της χώρας στους εταίρους. Σε δήλωσή του ο κ. Σαμαράς τονίζει πως «αφού η Κυβέρνηση αποδέχθηκε προχθές την παράταση του Μνημονίου, και ενώ έχει ήδη αποδεχθεί τη βιωσιμότητα του χρέους, σήμερα με την πρόταση Βαρουφάκη αποδέχθηκε και το e-mail Χαρδούβελη», ενώ επισημαίνει πως με το email Χαρδούβελη η Ελλάδα έβγαινε από την εποχή των Μνημονίων, ενώ η πρόταση Βαρουφάκη το υιοθετεί και μάλιστα με δυσμενέστερες εκδοχές, όπως τονίζει σε κάποια σημεία, για να φέρει τη χώρα σε νέο Μνημόνιο!
«Το e-mail Βαρουφάκη υποβλήθηκε στην τρόϊκα (στους «θεσμούς»), για να εγκριθεί! Ώστε να ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση του Μνημονίου. Και θα αποτελέσει τη «γέφυρα» για να πάμε σε νέο Μνημόνιο (που θα αποκαλείται πλέον «Συμβόλαιο»). Αυτή είναι η αλήθεια» δηλώνει ο κ. Σαμαράς τονίζοντας πως η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρούσε στην έξοδο από το Μνημόνιο και σε πιστοληπτική γραμμή, για να μπορεί να δανείζεται από τις αγορές και να μην έχει ανάγκη το νέο Μνημόνιο.
«Χάθηκαν, επομένως, δύο μήνες εκλογικής αβεβαιότητας και ένας μήνας “εικονικής διαπραγμάτευσης”, για να επιστρέψει η χώρα πιο πίσω από εκεί που ήταν πέρυσι τον Νοέμβριο! “Συναντηθήκαμε” τελικά με τον ΣΥΡΙΖΑ στην… έξοδο του Μνημονίου: Εμείς βγαίναμε, ενώ εκείνοι έμπαιναν με φόρα»δηλώνει.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, η κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση της πολιτικής για το ΦΠΑ περιορίζοντας εξαιρέσεις και καταργώντας φορολογικές ελαφρύνσεις. Μάλιστα ο κ. Σαμαράς επισημαίνει πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στο σύνολο των εκπτώσεων και των εξαιρέσεων: και στα φάρμακα, και στα βιβλία, και στους μειωμένους συντελεστές στα νησιά. Ο πρόεδρος της ΝΔ ασκεί κριτική στον κ. Τσίπρα για το γεγονός ότι σύμφωνα με το κείμενο που εστάλη στην τρόικα δεσμεύεται να προχωρήσει στο 2ο στάδιο θεσμοθέτησης του νέου Οργανικού Νόμου που περικλείει τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, όπως είχε δεσμευθεί και η προηγούμενη Κυβέρνηση αν και το πρώτο στάδιο δεν το ψήφισε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση στη Βουλή, λέγοντας ότι «δεν πιστεύει σε αυτή την Ευρώπη των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων». Ο κ. Σαμαράς παραθέτει μια σειρά δεσμεύσεων που αναλαμβάνει η κυβέρνηση και η οποία όταν ήταν στην αντιπολίτευση καταψήφιζε όπως είναι η
περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η αξιολόγηση των δαπανών των Υπουργείων (spending reviewη), η υλοποίηση των διατάξεων της κυβέρνησης της ΝΔ για τις μη-μισθολογικές παροχές και τα οδοιπορικά, ο έλεγχος των παράνομων δικαιούχων για συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα, ο εκσυγχρονισμός του συνταξιοδοτικού συστήματος, η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με τις παροχές, καθώς και η κατάργηση των «φόρων υπέρ τρίτων».
Ο κ. Σαμαράς επισημαίνει επίσης πως η κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, σε ένα νέο μισθολόγιο αλλά και σε δομές αξιολόγησης για το Δημόσιο, αλλά και να μην ακυρώσει τις αποκρατικοποιήσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης και να αξιολογήσει τις νέες αποκρατικοποιήσεις από δω και στο εξής, διατηρώντας το ΤΑΙΠΕΔ.
Όσον αφορά τα εργασιακά, ο κ. Σαμαράς τονίζει πως η κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει τις αλλαγές στην αγορά εργασίας «σε εύλογο χρόνο», δηλαδή θα ακολουθήσει, όπως έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση, βέλτιστες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας ILO. «Κάπου εκεί μέσα ενταφιάζεται και η αύξηση του ελάχιστου μισθού, όπως και το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων» επισημαίνει ο κ. Σαμαράς, ο οποίος καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ πως δεσμεύεται να προχωρήσει στην απελευθέρωση αγορών με βάση μελέτες του ΟΟΣΑ αν και μέχρι σήμερα δεν είχε ψηφίσει ως Αξιωματική Αντιπολίτευση ούτε μία!
Τέλος, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι «διακηρύσσει ότι τα μέτρα “ανθρωπιστικής κρίσης”, θα ληφθούν χωρίς να έχουν αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, δηλαδή χωρίς να κοστίσουν στο Δημόσιο!».
Για τον Αντώνη Σαμαρά το email Βαρουφάκη έχει, όπως δηλώνει, και σημεία που δείχνουν στοιχειώδη άγνοια των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών ενώ εκτιμά πως υπάρχουν ενδείξεις για
επερχόμενες φοροκαταιγίδες.