Ο Χριστός ξανασταυρώνεται και ξαναανασταίνεται. Οι εποχές από την πρώτη Σταύρωση και την πρώτη Ανάσταση κι ύστερα μαστίζονται από δυστυχίες.
Ο κόσμος αναζητά λύσεις, αλλά δεν έρχονται, όπως τις θέλει θαυματουργικές. Κανένας επιστήμονας ή τεχνοκράτης δεν μπορεί να τον σώσει από τις συμφορές και την εξαθλίωση.
Ο “Σκληρός Απρίλης” αν περιλάμβανε θέματα θρήνου, θα μπορούσε να μελοποιηθεί από τον Χατζηδάκη ως ορατόριο, γιατί αυτός ο μήνας από αιώνες συγκλόνισε, αναστάτωσε και συνεχίζει να επισκιάζει τις σημερινές ημέρες της θρησκευτικής κατάνυξης με προεξέχουσα τη Μ. Εβδομάδα μετά 33 χρόνια από την γέννηση του Χριστού.
Να μην πάμε μακρυά. Να θυμηθούμε σημαντικά γεγονότα, που συνέβησαν κατά μήνα Απρίλιο στα μετεπαναστατικά χρόνια του Ελληνικού κράτους και όχι μόνον.
Το 1821 απαγχονίστηκε ο Γρηγόριος ο Ε’ και εκτελέστηκε στη Λαμία ο ήρωας της Αλαμάνας Αθανάσιος Διάκος με φρικτό τρόπο. Το 1827 σκοτώθηκε ο Γεωρ. Καραϊσκάκης στη μάχη του Φαλήρου, ενώ ανήμερα της Λαμπρής τουρκικά κανόνια εβομβάρδισαν τον Παρθενώνα. Το 1914 μαύρο Πάσχα πέρασαν οι Ελληνες στην Ανατολική Θράκη. Τον Απρίλιο 1917 μπήκαν οι ΗΠΑ στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1919 έγινε η ματωμένη εξέγερση των ιπποτών της Ρόδου. Το 1932 κλιμακώθηκαν συλλαλητήρια στην Ομόνοια, όταν κηρύχθηκε η χρεοκοπία της χώρας από τον Βενιζέλο. Απρίλιο μήνα 1941 άρχισε η επίθεση των Γερμανών εναντίον της Ελλάδας και τον ίδιο μήνα υπεγράφη η συνθηκολόγηση απ’ τον Τσολάκογλου στο καφενείο “Λουξ” στους Αμπελοκήπους. Το 1944 εκτελέστηκαν 120 Αγρινιώτες από Γερμανούς στην πλατεία της πόλης. Το 1945 εκτελέστηκε απ’ τους Παρτιζάνους ο Μουσολίνι. Το 1967 κηρύχθηκε η δικτατορία των συνταγματαρχών. Το 2019 κάηκε η Παναγία των Παρισίων και το 2022 θρήνος και κλαυθμός πλημμύρισε τους Ουκρανούς από τον άγριο πόλεμο των ομοθρησκών των Ρώσων. Η Ουκρανία στον Σταυρό λογχίζεται από τον Πούτιν, ενώ ο πατριάρχης της Μόσχας ποιεί σιγήν ιχθύος, πιθανόν “νίπτων τας χείρας” του.
Παραβολικά η ανάσταση συμπίπτει με την αναγέννηση της φύσης, που ανανεώνεται και συνεχίζει να υπάρχει. Είναι συγκλονιστικές οι ημέρες του Απρίλη, γεμάτες μυρωδιές από την ανθισμένη φύση. Είναι επιβεβαίωση των προσδοκιών μας για ένα καλύτερο μέλλον με αγάπη. Είναι ημέρες όπου το σκοτάδι του Άδη γίνεται χαρμόσυνο φως. Τα όσα περνούμε στη διάρκεια της ζωής μας, θα ’πρεπε να τ’ αντιμετωπίζουμε με πνεύμα εμπράκτου μετάνοιας.
Όπου δε υπάρχει μετάνοια, δεν ευδοκιμούν αλαζονικές εκδηλώσεις.
Τον Χριστό τον σταύρωσαν οι “ευσεβείς” Ιουδαίοι. Δεν είχαν ερμηνεύσει σωστά την Π. Διαθήκη και δυστυχώς εμείς οι μεταγενέστεροι τον ξανασταυρώνουμε με τη διαγωγή μας.
Την Ανάσταση περιμένουμε πώς και πώς, και παίρνουμε “σταυραναστάσιμο” ήθος, να μην προκαλούμε βιαιότητες. Η εκκοσμίκευση προσέφερε τη δυνατότητα να μην βρεθεί η Εκκλησία στο επίκεντρο των αλληλοσυγκροούμενων αντιλήψεων με την πολιτεία.
H επόμενη μέρα μετά την Ανάσταση συνιστά τη σηματοδότηση της αρχής του τέλους, όσων θρηνούν τον εφιάλτη, αυτό τον τρόμο, που σκορπίζουν τα “Συμβούλια των Παρανόμων”.