Τσάντες, πορτοφόλια, προϊόντα κλοπής, φιάλες υγραερίου, σφαίρες αλλά και… λεφτά βρίσκουν ανάμεσα στα απορρίμματα -που συλλέγονται απ’ τους κάδους των Χανίων- οι εργαζόμενοι της ΔΕΔΙΣΑ. Με αφορμή το πρόσφατο συμβάν του εντοπισμού μίας ρουκέτας σε σακίδιο που είχε ριχθεί σε κάδο ο διευθυντής του Εργοστασίου Μηχανικής Διαλογής και Κομποστοποίησης Κώστας Πατεράκης μας εξηγεί ότι δεν είναι… πρωτόγνωρο φαινόμενο κατά τη διαδικασία της χειροδιαλογής -και όχι μόνο- να εντοπίζονται διάφορα απίθανα πράγματα που κάποιοι είτε ηθελημένα, είτε από ελλιπή ενημέρωση είτε και επίτηδες φρόντισαν να τα ρίξουν μέσα στους κάδους.
«Κατά καιρούς έχουμε βρει διάφορα αντικείμενα από μεγάλης επικινδυνότητας μέχρι και προϊόντα κλοπής. Δυστυχώς, για πολύ κόσμο ο εύκολος τρόπος για να απορρίψει κάτι που δεν χρειάζεται είναι να το πετάξει σε έναν κάδο χωρίς να σκεφθεί αν αυτό που κάνει μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τη ζωή του εργαζομένου που θα πάρει τα απορρίμματα», εξηγεί ο κ. Πατεράκης. Τι ακριβώς έχει καταλήξει κατά καιρούς στο Εργοστάσιο Απορριμμάτων στ’ Ακρωτήρι; Ενας μικρός κατάλογος είναι ενδεικτικός:
• Σε κάδο ρίχθηκε μεγάλου μεγέθους φιάλη υγραερίου! Ευτυχώς κατά τη συμπίεσή της δεν διατρήθηκε καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ επικίνδυνο για το προσωπικό.
• Κατά καιρούς έχουν βρεθεί σφαίρες πυροβόλων όπλων, αλλά και φυσίγγια κυνηγετικών! Ολα παραδίδονται στην Αστυνομία άμεσα.
• Προϊόντα κλοπής όπως τσάντες, πορτοφόλια. Πολλές φορές με έγγραφα μέσα καθώς οι κλέφτες πήραν απ’ την τσάντα ό,τι είχε αξία και στη συνέχεια την πέταξαν στον κάδο. Ολα αυτά παραδίδονται στην Αστυνομία προκειμένου να επιστραφούν στους κατόχους τους, όπως έχει συμβεί αρκετές φορές.
• Εχουν βρεθεί και χρήματα σε πορτοφόλι που ήταν στα σκουπίδια και τα οποία επιστράφηκαν στον κάτοχό τους. Επίσης έχουν βρεθεί και κοσμήματα.
• Ιατρικά απόβλητα (προϊόντα μικροεπεμβάσεων) σε κάδους ανακύκλωσης, αλλά και σύμμεικτων απορριμμάτων ιδιαίτερα επικίνδυνα για τους εργαζομένους που κάνουν τη χειροδιαλογή.
• Πτώματα ζώων και εντόσθια ζώων που πρέπει να χρήζουν ειδικής διαχείρισης και όχι να μπαίνουν σε κάδους. «Παρακαλούμε τον κόσμο σκουπίδια ή απόβλητα που είναι επικίνδυνα, να απευθύνονται στο κατάστημα απ’ όπου τα αγόρασαν, ώστε να επιστραφούν εκεί και να αχρηστεύεται το προϊόν τους. Να μην βρίσκονται στους κάδους καθώς μπορεί να είναι επικίνδυνα για τους εργαζομένους αλλά και να αλλοιώσουν την ποιότητα του κόμποστ που φτιάχνουμε» τονίζει ο διευθυντής του Εργοστασίου. Πάνω σε αυτή τη λογική η ΔΕΔΙΣΑ πραγματοποιεί κατά καιρούς ενημερωτικές εκδηλώσεις και μοιράζει φυλλάδια δίνοντας οδηγίες για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων.