Πεδίο αντιπαράθεσης η Βουλή την Πέμπτη για τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο. Όπως μεταδίδει ο agrotypos.gr, επίκαιρες ερωτήσεις για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά του ελαιολάδου συζητήθηκαν την Πέμπτη στη Βουλή, με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να δίνει απαντήσεις στα ζητήματα που τέθηκαν.
Τις επίκαιρες ερωτήσεις κατέθεσαν τρεις βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, ο Βασίλης Κεγκέρογλου από το Ηράκλειο, ο Ανδρέας Πουλάς από την Αργολίδα και ο Μιχάλης Κατρίνης από την Ηλεία, όλοι από ελαιοπαραγωγικές περιοχές.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός έριξε τις ευθύνες για την κατάσταση στην αγορά ελαιολάδου στις μεγάλες σοδειές των ανταγωνιστριών χωρών, ενώ ζήτησε στοιχεία -αν υπάρχουν- από τους τρεις βουλευτές για τυχόν ελληνοποιήσεις ή αθέμιτες, εναρμονισμένες πρακτικές, ώστε να κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς της χώρας.
Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που προέκυψε φέτος στην Κρήτη με την καταστροφή της ελαιοπαραγωγής, τονίζοντας ότι ο Μάκης Βορίδης έχει ήδη συστήσει επιστημονική ομάδα, για να διαπιστώσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στη ζημιά που έπαθαν οι παραγωγοί. Με αυτόν τον τρόπο να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε και να κινητοποιήσουμε το άρθρο 220 του ευρωπαϊκού Κανονισμού 1308, για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους Έλληνες αγρότες, συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ο κ. Σκρέκας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ενέργειες της προηγούμενης κυβέρνησης για το ζήτημα αυτό σημειώνοντας ότι το μόνο που έγινε ήταν να σταλεί μια πρόχειρη αναφορά τριών σελίδων από την προηγούμενη ηγεσία στην Κομισιόν, η οποία μέσω Χόγκαν απάντησε στην Ελλάδα, να ψάξει να βρει κονδύλια να αποζημιώσει τους παραγωγούς από τον εθνικό προϋπολογισμό.
Αυτή η κοροϊδία έχει τελειώσει, όμως. Και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να κοροϊδεύουμε τους Έλληνες αγρότες. Πρέπει επιτέλους να είμαστε ουσιαστικοί, να είμαστε αποτελεσματικοί, να ενσκήψουμε στα προβλήματα και να δώσουμε λύση. Αυτό θα κάνουμε. Κανείς δεν έχει σηκώσει τα χέρια, ακριβώς το αντίθετο, πρόσθεσε ο υφυπουργός.
Σε σχέση με την αποθεματοποίηση ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα επίσημο αίτημα από κανένα φορέα στην χώρα μας
Κατα τη προσωπικη μου γνωμη και βεβαιως οσο αφορα τη περιοχη μας…..απο την αρχη της οικονομικης κρισης νεοι αλλα και πολλοι οχι κατ επαγγελμα αγροτες ασχοληθησαν ,επενδησαν και αξιοποιησαν ελαιωνες προσβλεποντας σε ενισχυση των οικονομικων τους.Αποτελεσμα να εχουν ζωντανεψει σε πολλες περιπτωσεις ελεωνες που ηταν εγκαταλελημενοι για χρονια.Θα ηταν αδικο ενα πισωγυρισμα ,γιατι εκει οδηγουμαστε με ολα οσα εγιναν φετος σχετικα με το ελαιολαδο.Κανεις δεν θα αντεξει αλλη μια τετοια χρονια…..