Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

ΣΜΑ Αποκορώνου αντί να ενώνει διχάζει τον Αποκορώνα

Κύριε διευθυντά,
τον τελευταίο καιρό επιχειρείται η δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)1 στον Αποκόρωνα και όπως είναι φυσικό καθετί που σχετίζεται με την διαχείριση των απορριμμάτων, αποτελεί πάγια ένα κομβικό θέμα συζήτησης που προβληματίζει και πολλές φορές διχάζει τις τοπικές κοινωνίες. Συνεπώς ο διάλογος γύρω από το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι όχι μόνο αναγκαίος αλλά για να είναι και αποτελεσματικός οφείλει να είναι ειλικρινής και απαλλαγμένος από προκαταλήψεις και από χειριστικές προαποφάσεις.
Μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα οι τοπικές κοινωνίες, εμείς όλοι δηλαδή, να κατανοήσουμε το μέγεθος ενός προβλήματος της σύγχρονης ζωής και να αναλάβουμε την ευθύνη της διαχείρισής του. Αυτό εξάλλου δεν είναι το νόημα της δημοκρατίας;

Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει αυτοί που θεσμικά υπηρετούν την δημοκρατία, ως τοπικοί άρχοντές της, να δράσουν σε ένα άλλο επίπεδο, εντελώς διαφορετικό από αυτό που έχουν εδώ και δεκαετίες συνηθίσει να δρουν και να πολιτεύονται. Απαιτείται μια υπέρβαση, ένα ξεβόλεμα, μια από μέρους τους διακινδύνευση που απ’ότι φαίνεται, αρνούνται να αναλάβουν. Περίτρανο παράδειγμα ο Δήμος του Αποκόρωνα και ο δοκιμασμένος «παλαιοκομματικός» τρόπος που ακολουθήθηκε για να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.

Το παρόν άρθρο συνιστά εκτός από μια καταγραφή του ιστορικού της δημιουργίας ΣΜΑ στην περιοχή μας, και μια καταγραφή του δημοκρατικού ελλείμματος και της παθολογίας που είναι τα μόνιμα και αξεπέραστα χαρακτηριστικά του «πολιτεύεσθαι» στον Δήμο μας.
Πριν τις δημοτικές εκλογές του Μαϊου 2019, ο Δήμαρχος Αποκόρωνα κ. Κουκιανάκης, αναγκάστηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και μετά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, να αποσύρει την πρότασή του για δημιουργία ΣΜΑ στην περιοχή του Τζιβαρά. Ο χώρος, τον οποίο είχε βρει ο ίδιος, δηλαδή τα Παλιά Σφαγεία, θεωρήθηκε ακατάλληλος. Ωστόσο ο κ. Δήμαρχος είχε ήδη προχωρήσει σε μελέτες για τον συγκεκριμένο χώρο, και μάλιστα χωρίς να έχει γι’αυτές προγενέστερη σχετική σύμφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το θέμα «πάγωσε» έως τον Σεπτέμβριο του 2019, οπότε ο κ. Δήμαρχος φέρνει πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την συγκρότηση επιτροπής για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου δημιουργίας ΣΜΑ εντός δύο μηνών. Προϋπόθεση για την καταλληλότητα του χώρου είναι αυτός να βρίσκεται πλησίον του άξονα της εθνικής οδού από Γεωργιούπολη έως Καλύβες.
Η επιτροπή μέσα σε δύο μήνες όχι μόνο δεν βρήκε τον χώρο εγκατάστασης του ΣΜΑ, αλλά τόσος χρόνος της χρειάστηκε για να συνεδριάσει για πρώτη φορά κανονικά! Συνολικά η επιτροπή συνεδρίασε μέχρι το Μάρτιο 2020 τέσσερις φορές και αυτές πάντα με προβλήματα χωρίς να καταφέρει ποτέ να μαζέψει όλα τα Κοινοτικά Συμβούλια του άξονα για να τα ενημερώσει. Ποτέ δεν έγινε μία ολοκληρωμένη παρουσίαση -πληροφόρηση από ειδικούς για το τι είναι ΣΜΑ και πώς λειτουργεί, ποια είναι τα οφέλη του και οι προϋποθέσεις- όροι για τη λειτουργία του. Τελικά στα τέλη του Ιανουαρίου 2020 βρέθηκαν 6 χώροι. Δύο από αυτούς υποδείξαμε εμείς, ως δημοτική παράταξη, μετά από αγγελία η οποία δημοσιεύθηκε δύο φορές (από μία μέρα την κάθε φορά). Καμία άλλη προσπάθεια αναζήτησης χώρου δεν έγινε. Βέβαια όλες οι προτάσεις απορρίφθηκαν. Ας σημειώσουμε εδώ ότι όλο αυτό το διάστημα ο δήμαρχος, όχι μόνο δεν ανέστειλε τις μελέτες για την δημιουργία ΣΜΑ στον Τζιβαρά, αλλά τις προχωρούσε εν άγνοια όλων, δείχνοντας και μ’αυτόν τον τρόπο ότι η συγκρότηση της επιτροπής ήταν τουλάχιστον προσχηματική και κανείς ούτε καν ο ίδιος δεν πήρε ποτέ στα σοβαρά το υποτιθέμενο έργο της!!!

Ερχόμαστε έτσι στο τελευταίο εικοσαήμερο, οπότε ο κ. δήμαρχος καλεί στον Δήμο όλα τα κοινοτικά συμβούλια (πήγαν 26 από 33) για να εξηγηθεί η αναγκαιότητα του ΣΜΑ, αφού οι περισσότεροι κοινοτικοί σύμβουλοι δεν ήξεραν καν τι είναι, και να τεθούν τα ασφυκτικά πλέον χρονικά περιθώρια, εφόσον άφησαν σκοπίμως τον χρόνο να περάσει και πλέον ως μόνη και κατάλληλη λύση που προβάλλεται είναι (ποια άλλη;) η περιοχή του Τζιβαρά!! Όπως είναι φυσικό υπήρχαν από ορισμένους κάποιες αντιδράσεις.

Όλα αυτά μας δείχνουν ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας μεθόδευσης η οποία: 1) λειτουργεί πλέον ως «δεύτερη φύση» για τα δημοτικά πράγματα, 2) αποτελεί την ρίζα κάθε παθολογίας σπέρνοντας την απογοήτευση στους δημότες, 3) συντηρεί εστίες αντιπαλότητας την ίδια στιγμή που αυτές καταδικάζονται και τέλος 4) αποδεικνύει ότι τα λόγια περί «συναίνεσης», τα οποία ο κ. Δήμαρχος αρέσκεται συχνά πυκνά να χρησιμοποιεί, είναι μια κούφια ρητορική κατά τις προσταγές της μόδας. Διότι η δημιουργία πραγματικής συναίνεσης, ως απαραίτητου στοιχείου της δημοκρατίας, προϋποθέτει την αποφυγή κάθε εκ των άνω «καπελώματος» και υπόγειων διεργασιών. Αντ’ αυτών ο κ. δήμαρχος ως συνεπής παλαιοκομματικός άρχοντας, τηλεφώνησε την επόμενη μέρα χωριστά σε έναν προς ένα σε όλους τους προέδρους των κοινοτήτων, παροτρύνοντάς τους να στείλουν στον Δήμο την απόφασή τους, όπου θα δηλώνουν ότι είναι θετικοί στην δημιουργία ΣΜΑ (και ποιος δεν είναι;) θα αποδέχονται την τοποθεσία που προτείνει η υπηρεσία (δηλαδή αυτός ο ίδιος) χωρίς να αναφέρει που, και μάλιστα υποδεικνύοντάς τους αναλυτικά μέχρι και τι να γράψουν στην εν λόγω παπαγαλία – «απόφαση».

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι το δόγμα «αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με εμάς, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα», καλά κρατεί. Αν ο κ. δήμαρχος είχε την παραμικρή εμπιστοσύνη στην δημοκρατία, στον πολίτη, στον διάλογο και όλα αυτά που ως πυροτεχνήματα κάθε τόσο εκσφενδονίζονται στο πολιτικό στερέωμα και αν δεν είχε τόσο μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του, θα κινούσε πραγματικές διαδικασίες διαλόγου και αναζήτησης «λύσης» σε ένα πρόβλημα που αναγνωρίζουμε ως κατ’αρχήν κοινωνικό και όχι ατομικό. Ο κ. δήμαρχος όμως λειτουργεί όχι ως ένας πρόσκαιρος, δημοκρατικά εκλεγμένος «άρχοντας» αλλά ως παρασκηνιακός παράγοντας επίλυσης κάποιου «οικογενειακού» ζητήματός του.

Χάνει έτσι ο ίδιος και μαζί μ’αυτόν όλος ο Δήμος μας την ευκαιρία να συζητήσουμε το ζωτικό θέμα της καθαριότητας και της διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου.
Αν από την αρχή ο κ. δήμαρχος είχε φέρει σε δημόσια διαβούλευση με όλους τους φορείς το θέμα, κάνοντας την απαραίτητη και σοβαρή ενημέρωση από ειδικούς, ζητώντας με ειλικρίνεια από όλους να συνδράμουν στην αναζήτηση ενός πραγματικά κατάλληλου χώρου για τη χωροθέτηση του ΣΜΑ στον δήμο Αποκορώνου, τότε θα είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε, να μιλήσουμε, να καταθέσουμε τις απόψεις μας, και εντέλει να υπάρξει ο απαραίτητος λόγος και αντίλογος.

Ωστόσο, αν και κανείς δεν μας ρώτησε, εμείς είμαστε παρόντες και αντιδρούμε στην χωροθέτηση του ΣΜΑ στην περιοχή του Τζιβαρά για τους εξής λόγους:

Πρώτον, το χωριό Τζιβαράς βρίσκεται στην ενδοχώρα του Δήμου, χωρίς άμεση πρόσβαση στην εθνική οδό και τα βαρέα οχήματα (απορριμματοφόρα, νταλίκα, κοντέινερ) θα πρέπει να περάσουν από πέντε (5) χωριά (Βάμος, Κάϊνα, Άγιοι Πάντες, Νιο Χωριό, Αρμένοι) για να βγουν στον κόμβο Καλυβών αφού είναι αδύνατον να περάσουν από τις Καλύβες.

Δεύτερον, ο προαποφασισμένος χώρος των «παλιών σφαγείων» βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα χωριά Ντουλιανά και Γαβαλοχώρι, τα οποία είναι χαρακτηρισμένα από την Αρχαιολογία ως παραδοσιακοί οικισμοί και πολύ κοντά στο Βάμο, χωριό με μεγάλη Αγροτουριστική δραστηριότητα, με σοβαρές δράσεις στον ήπιο, εναλλακτικό τουρισμό καθόλη την διάρκεια του χρόνου και με διάσπαρτους μικρούς παραδοσιακούς ξενώνες. Πιστεύουμε ότι η κίνηση που θα δημιουργηθεί θα υποβαθμίσει την περιοχή που ομολογουμένως είναι από τις ομορφότερες του Αποκόρωνα, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την επιβίωση κατοίκων και επιχειρήσεων σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή.

Τρίτον, το όμορφο αυτό μέρος έχει ανάγκη από πρωτοβουλίες που θα το αναδεικνύουν και θα βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής ντόπιων και επισκεπτών. Στο συγκεκριμένο σημείο των παλιών σφαγείων, έχουμε προτείνει την ανέγερση ενός Αθλητικού Κέντρου που θα δώσει διέξοδο τόσο στα αθλητικά σωματεία “ΤΑΝΟΣ” και “ΑΠΟΚΟΡΩΝΑΣ” όσο και στα παιδιά και τους εφήβους της περιοχής των Γυμνασίων, Λυκείων, Δημοτικών Βρυσών, Καλυβών και Βάμου.

Προτείνω λοιπόν στο κ. Δήμαρχο να αφήσει τη γνωστή αδιαλλαξία που τον διακατέχει, πριν είναι αργά. Έστω και τώρα να καθίσουμε όλοι μαζί Δ.Σ., κοινοτάρχες, φορείς σε διαβούλευση και να βρούμε έναν κατάλληλο χώρο για την χωροθέτηση του ΣΜΑ. Έναν χώρο που θα είναι αποδεικτός από όλους κοντά στην εθνική οδό, κοντά στην περιοχή παραγωγής των πολλών σκουπιδιών, μακριά από κατοικημένες περιοχές. Ο Αποκόρωνας δεν είναι δα τόσο πυκνοκατοικημένος που να μην μπορούμε να βρούμε χώρο .

Ελπίζω και εύχομαι η επιστολή αυτή να πιάσει τόπο και ο κ. δήμαρχος να αφήσει τις πρακτικές οι οποίες είναι σίγουρο ότι το μόνο που θα πετύχουν θα είναι η διχόνοια και να ακούσει έστω και μία φορά και την άλλη άποψη, να συνεργαστεί για να βρεθεί λύση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα για το καλό όλων μας.

Ξηρουχάκης Γεώργιος,
δημ. σύμβουλος
Αποκόρωνας Ενότητα, Ελπίδα και Προοπτική

1. Ως “Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)” καλούνται οι σταθμοί διαφόρων μεγεθών και χαρακτηριστικών, όπου τα απορρίμματα μεταφορτώνονται σε ειδικά οχήματα κατάλληλα για κίνηση σε μεγάλες αποστάσεις. Οι σταθμοί αυτοί πρέπει να χωροθετούνται σε κεντροβαρικά σημεία ως προς τις πηγές δημιουργίας των απορριμμάτων, ώστε τα απορριμματοφόρα οχήματα μετά την συμπλήρωση του φορτίου τους να διανύουν την ελάχιστη δυνατή απόσταση μέχρι τον ΣΜΑ, όπου ξεφορτώνουν και επιστρέφουν και πάλι στο έργο της αποκομιδής. Στη συνέχεια, τα οχήματα από τον ΣΜΑ μεταφέρουν τα απορρίμματα σε μονάδα/ες επεξεργασίας ή/και τελικής διάθεσης, έχοντας πολλαπλάσιο ωφέλιμο φορτίο από εκείνο των απορριμματοφόρων.(Από τη σελίδα της ΔΙ.Α.Α.ΜΕ.Α https://www.diaamath.gr/content


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Παρότι δημότης Χανίων θα πω την γνώμη μου για το οικουμενικό πρόβλημα που είναι τα πάσης φύσεως σκουπίδια.
    Οι πολίτες πρέπει να αναλάβουν δράση για να μειωθούν έως ελαχιστοποιηθούν τα σκουπίδια!Πως όμως; Μα με διάφορους τρόπους! Προτείνω έναν.
    Να υπολογίζει ο Δήμος το ετήσιο κόστος των σκουπιδιών και να ενημερώσει τους δημότες ότι με το ποσό το επιβαρύνονται, μέσω δημοτικών τελών, κάθε χρόνο!
    Επίσης να δηλώσει ο Δήμος ότι αυτοί που προσπαθούν και μειώνουν τα σκουπίδια τους θα επιβαρύνονται με μειωμένα δημοτικά τέλη!
    Άρα δίπλα στην όποια οικολογική ευαισθησία να προστεθεί και το οικονομικό κίνητρο στους δημότες!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα