Πολλές είναι οι… παράξενες ειδήσεις που συναντούμε στον Τύπο του παρελθόντος! Γεγονότα που διαβάζοντάς τα τώρα, μας φαίνονται περίεργα, όμως εκείνες τις εποχές, πολλά από αυτά αποτελούσαν προβλήματα μεγάλα και για τούτο ασχολούνταν με αυτά τα δημοτικά συμβούλια αλλά και κρατικές υπηρεσίες…
Ενα από αυτά τα προβλήματα της εποχής της Ανοιξης αλλά κυρίως του Καλοκαιριού απασχόλησε τους Χανιώτες – κατοίκους πολλών συνοικιών της πόλης μας!
Στην εφ. “Νέα Εποχή” στις 28 Μαΐου 1960 διαβάζουμε ότι «πολλά παράπονα διατυπώνονται τελευταίως από τους κατοίκους πολλών συνοικιών της πόλεως, διά τα σμήνη κωνώπων τα οποία κατέκλυσαν τας περιοχάς των».
Η εφημερίδα κάνει έκκληση προς την «αρμοδία υγειονομική υπηρεσία[…] να επιληφθή αμέσως το θέμα[…] Να λάβη όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα διά την εξαφάνισιν όλων των εστιών αναπτύξεως κωνώπων».
Μάλιστα γίνεται αναφορά και σε ένα ειδικό συνεργείο που στο παρελθόν λειτουργούσε «δαπάναις του Δήμου[…] δια τον σκοπόν αυτόν», το οποίο θα έπρεπε να επανασυσταθεί «από τώρα πριν τα σμήνη των κωνώπων κατακλύσουν την πόλιν».
Το θέμα -εξόχως σοβαρό- είχε απασχολήσει το Υγειονομικό Κέντρο Χανίων, το οποίο με ανακοίνωσή του στο ίδιο φύλλο της 28ης Μαΐου έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την “εξάπλωση” του προβλήματος ενώ παράλληλα πληροφορούσε τους Χανιώτες -με τη χαρακτηριστική γλαφυρή γλώσσα μιας δημόσιας υπηρεσίας της εποχής- ότι η χρήση εντομοκτόνων ήταν μάλλον ανώφελη.
Διαβάζουμε: «Μετά την εμφάνισιν της αντιστάσεως διαφόρων εντόμων (οικιακή μυία, κώνωπες κ.λ.π.) έναντι των εντομοκτόνων, η άνευ διακρίσεως εκτέλεσις ψεκασμών θα προεκάλει περισσοτέραν ζημίαν (δηλαδή αύξησιν της αντιστάσεως) παρά όφελος. Σήμερον περισσότερον παρά ποτέ επιβάλεται να γνωρίζομεν ότι τα εντομοκτόνα αποτελούν προσωρινόν μόνο μέσον».
Ακόμη, στην ανακοίνωση σημειωνόταν ότι ο κύριος λόγος που τα Χανιά είχαν γεμίσει κουνούπια ήταν ότι: «Σήμερα στην πόλι μέσα υπάρχουν άνω των 600 στερνών και οι οποίες είναι μόνιμες εστίες κουνουπιών».
Οσο για την ορθή καταπολέμηση των κουνουπιών δίνονταν κάποιες συμβουλές: «1) Να αδειάζετε κάθε εβδομάδα όλα τα πάσης φύσεως δοχεία, ντεπόζιτα και προπαντός τις στέρνες που χρησιμοποιείτε διά το πότισμα των κήπων. 2) Καλύπτετε στεγανώς τους βόθρους καθώς και τα δοχεία τα οποία δυσχερώς εκκενώνονται.
3) Επισκευάζετε τα σιφώνια των αποχωρητηρίων ή αν δε έχουν σκεπάζετε την οπήν. 4) Οταν τα ανωτέρω μέτρα είναι αδύνατον τα εφαρμόσετε τότε πετρελαιώνετε κάθε 8 ημέρας έως 10 ημέρας τας εστίας αναπτύξεως των κοινών κωνώπων με πετρέλαιον για να σκοτώνονται οι λεγόμενοι “πηδητάλοι” που από αυτούς βγαίνουν τα κουνούπια».