Οι ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές θα έχουν διπλασιασθεί µέχρι το 2050. Τον τελευταίο καιρό πολύς λόγος γίνεται για τη µαζική παραγωγή «αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων» των S.M.R. (Small Modular Reactor) οι οποίοι θεωρούνται ως ένα «θαύµα της πυρηνικής ενέργειας».
Τα προτερήµατα που προβάλλονται για τους S.M.R. εστιάζονται στο ότι είναι µικροί αντιδραστήρες, έχουν χαµηλό κατασκευαστικό κόστος και µικρότερο χρόνο λειτουργίας απ’ τους µεγάλους, όπως του Τσερνόµπιλ και της Φουκουσίµα.
Οι µικροί πυρηνικοί αντιδραστήρες, όµως, ούτε πιο ασφαλείς ούτε οικονοµικότεροι είναι. Γίνονται κι αυτοί ευάλωτοι από φυσικές καταστροφές και από ανθρώπινα χέρια για τροµοκρατικές ενέργειες. Αν και θεωρούνται οι S.M.R. πιο ασφαλείς θα µπορούσαν ν’ αποτελέσουν ραδιολογικά όπλα στους κάθε είδους δολιοφθορείς.
Το κόστος της πυρηνικής ενέργειας, σε σχέση µε την αιολική, την ηλιακή και υδροηλεκτρική, είναι αντιοικονοµική. Εάν οι ιθύνοντες εξασφαλίσουν χώρους αποθήκευσης της φυσικής ενέργειας και βελτίωσης της µεταφοράς της, δεν θα είχαµε καµία ανάγκη να µιλάγαµε για πυρηνική ενέργεια από S.M.R. που επιπλέον θα είναι ένας τρόπος διάδοσης και για οικονοµική εκµετάλλευση.
Στις ΗΠΑ έχουν θεσπιστεί ρυθµιστικοί κανόνες που περιλαµβάνουν προστατευτικά µέτρα γι’ αυτές τις µονάδες παραγωγής ενέργειας που µπορεί να προκαλέσουν προβλήµατα από µεγάλους σεισµούς, πληµµύρες ή πυρκαγιές, έχουν δε επινοήσει σχέδιο εκκένωσης της περιοχής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Καθιέρωσαν όµως µείωση της ασφάλειας από αστυνοµικής πλευράς, γιατί και οι πιο ασφαλείς S.M.R. µπορεί να µετατραπούν από δολιοφθορείς σε θανατηφόρα ραδιολογικά όπλα.
Το πλέον επικίνδυνο είναι, εφόσον η διασπορά των S.M.R. επεκταθεί σε µεγάλες και µικρότερες χώρες χωρίς αποτελεσµατικό προγραµµατισµό προφύλαξης, να εκτεθούν οι άνθρωποι σε επίπεδα ακτινοβολίας. Το πρόβληµα της διαχείρισης των ραδιενεργών αποβλήτων παραµένει δυσεπίλυτο ακόµα και αν αυτά «ανακυκλώνονται» µε ασφάλεια. Υπ’ όψιν, κατά τους εκτιµητές, ότι οι S.M.R., εκτός του ότι το καύσιµο τους είναι το ίδιο µε των µεγάλων αντιδραστήρων, δηλαδή «Ουράνιο υψηλής ανάλυσης χαµηλού εµπλουτισµού», παράγουν απόβλητα κατά τη διάσπαση πυρήνων για ηλεκτρική ενέργεια, όσο και οι µεγάλοι αντιδραστήρες, ανά µονάδα παραγόµενου ρεύµατος.
Ωστόσο µην αυταπατώµεθα ότι η επιχείρηση των S.M.R. θα είναι φθηνότερη στο κόστος λειτουργίας τους και στην τιµή της ενέργειας που θα πληρώνουν οι καταναλωτές, εκτός των κινδύνων που ελλοχεύουν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους.