Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Σοφία Φουντουλάκη: “Ανάγκη της ψυχής η ζωγραφική”

«Η ζωγραφική είναι εγγενές στοιχείο των ανθρώπων και δεν είναι επάγγελμα, είναι όνειρο, είναι ανάγκη της ψυχής, είναι αυτή που ανυψώνει και δικαιώνει την ανθρώπινη ζωή», τονίζει σε συνέντευξή της στις “διαδρομές” η Χανιώτισσα Σοφία Φουντουλάκη, εικαστικός/ζωγράφος, αρθρογράφος και διευθύντρια εικαστικών στον “Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων”.

Ταυτόχρονα, ως Πρέσβειρα του Παγκόσμιου Λογοτεχνικού Φόρουμ για την Ειρήνη και τα Ανθρώπινα δικαιώματα, επισημαίνει ότι «η διασφάλιση της Ειρήνης και η προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξακολουθούν να παραμένουν στις μέρες μας μείζον ζητούμενο, όταν η Ειρήνη αποτελεί, ένα από τα κορυφαία ιδανικά και υψηλής έννοιας αγαθό».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Mιλήστε μας κα Φουντουλάκη για το ξεκίνημά σας…
Κατάγομαι από τα Χανιά της Κρήτης, αλλά ζω και εργάζομαι στην Αθήνα. Η γενέθλια γη είναι ένας τόπος ευλογημένος, με αδάμαστη ομορφιά και γνωστός για τις τέχνες, τα γράμματα, για την μουσική, τη μυθολογία κ.ά, Είναι ένας τόπος που υπεραγαπώ και μου λείπει, διότι έφυγα τελειώνοντας τη μέση εκπαίδευση.
Πάντα, από τα μαθητικά μου χρόνια είχα ιδιαίτερη αγάπη στις καλές τέχνες και ιδιαίτερα στη ζωγραφική, αλλά στην τέχνη πρέπει να έχεις λύσει τα βιοποριστικά θέματα για να μπορείς να δημιουργείς απερίσπαστα.
Έτσι, αρχικά σπούδασα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ο.Π.Α)  Οικονομικά/Ασφαλιστικά-Διοίκηση κ Διαχείριση Ασφαλιστικών Οργανισμών, στο Ε.Λ.Κ.Ε.Π.Α Οικονομικά, Λογιστικά κ.λπ. και εργάστηκα κάποια χρόνια ως στέλεχος στο χρηματοπιστωτικό τομέα για βιοποριστικούς λόγους. Παράλληλα έκανα σπουδές για την τέχνη στο GREEK AMERICAN COLLEGE ATHENS τις οποίες συνέχισα αργότερα στο COLLEGE VACALO ART & DESIGN με παράλληλη παρακολούθηση Ιστορία τέχνης με τον Ιστορικό και Θεωρητικό της τέχνης κ. Παντελή Τσάβαλο.
Παραιτήθηκα της επαγγελματικής μου δραστηριότητας τα τελευταία χρόνια για να μπορώ να ασχοληθώ μόνο με την τέχνη της ζωγραφικής για την δική μου κατάθεση ψυχής και πνεύματος, για την κατάθεση της αλήθειας μου.
Η ζωγραφική πιστεύω ότι είναι εγγενές στοιχείο των ανθρώπων και δεν είναι επάγγελμα, είναι όνειρο, είναι ανάγκη της ψυχής, είναι αυτή που ανυψώνει και δικαιώνει την ανθρώπινη ζωή.
Η απόφαση αυτή μου χάρισε άπλετη ελευθερία έκφρασης και τη δυνατότητα να εξελίσσομαι σύμφωνα με τις βαθύτερες ανάγκες μου.
Ατομικές μου εκθέσεις έχουν φιλοξενηθεί στην Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών στην Αθήνα, στους μνημειακούς χώρους Γιαλί Τζαμισί, ένας χώρος Ισλαμικής τέχνης του 17ου αιώνα στη γενέθλια γη τα Χανιά της Κρήτης και στην Sabbionara, Πύλη των Ενετικών Οχυρώσεων της παλιάς πόλης Χανίων, από τις οποίες έχω πάρει μεγάλη συγκίνηση.
Έχω επίσης παρουσιάσει το εικαστικό μου έργο σε ογδόντα περίπου επιλεγμένες εικαστικές δράσεις με την UNESCO PIRAEUS & ISLANDS και την UNESCO Τεχνών Λόγου και Επιστημών και με πολλές Gallery στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.
Είχα την ιδιαίτερη τιμή και χαρά να βραβευτεί το έργο μου από την Διεθνή Πολιτιστική Ολυμπιάδα το 2022 στους Δελφούς, από την Unesco Piraeus & Islands κ.ά, ενώ ενδεικτικά έχω λάβει τιμητικές διακρίσεις και επαίνους από την Unesco Piraeus & Islands, την Unesco Tεχνών Λόγου και Επιστημών, από την Πανελλήνια Εταιρεία Πολιτισμού και Τέχνης, από τη Διεθνή Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών και άλλους σημαντικούς φορείς.
Διακρίσεις οι οποίες σου προσφέρουν μία ικανοποίηση, αλλά έχουν θα έλεγα μία συμβατική αξία, διότι ο καλλιτέχνης διασώζεται με την ποιότητα της δουλειάς του.
Ενδεικτικά έργα μου φιλοξενούνται σε Μουσεία, Πινακοθήκες, Δημόσιους Οργανισμούς, Ιδρύματα, όπως την Πινακοθήκη Villa Rodopi, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης, στην Unesco Pireaus & Islands, στο Λαογραφικό Μουσείο Καμιναράτων Κεφαλονιάς, σε δημόσιους οργανισμούς και αλλού, το οποίο είναι τιμητικό και εμπεριέχει την έννοια της αναγνώρισης του έργου του καλλιτέχνη.
Παράλληλα με την ζωγραφική έχω εκπονήσει και δημοσιεύσει εργασίες για διάφορα ρεύματα ζωγραφικής και  θέματα σχετικά με τις εικαστικές τέχνες.
Έχω συμμετάσχει σε αριθμό βιβλιοεκδόσεων κ.λπ, όπως στην Εγκυκλοπαίδεια Χάρη Πάτση με θεωρητικά κείμενα για την τέχνη, στην ιστορική έκδοση Φιλολογική Πρωτοχρονιά, στη Λογοτεχνική δημιουργία της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, στην Έκδοση Ζωγράφοι και Αγιογράφοι του παρόντος και ανερχόμενοι μεγάλοι Ζωγράφοι κα Αγιογράφοι του μέλλοντος και αλλού.

Είστε εικαστικός/ζωγράφος, αρθρογράφος και Διευθύντρια εικαστικών στον “Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων”. Πώς συνδυάζονται οι δραστηριότητές σας;
Είναι εξαιρετικά τιμητικό και σπουδαίο να προσφέρεις σε ένα διεθνή οργανισμό όπως είναι η UNESCO, μία εκπαιδευτική επιστημονική και πολιτιστική οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών που ιδρύθηκε το 1945 με στόχο την παγίωση της παγκόσμιας ειρήνης μέσα από την επικοινωνία των λαών με την εκπαίδευση, τις  φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και τον πολιτισμό.
Συγκεκριμένα στην Unesco Piraeus and Islands κατέχω την τιμητική θέση της Διευθύντριας Εικαστικών. Θα ήταν αδιανόητο να σκεφθώ ότι δεν συνδυάζονται οι δραστηριότητες μου ως εικαστικός και ως Διευθύντρια εικαστικών στην Unesco. Δεν με απασχόλησαν ποτέ τέτοιου είδους διλήμματα, διότι αφενός είναι δραστηριότητες που συνδυάζονται και ο χρόνος πάντα επαρκεί εάν είμαστε οργανωτικοί και αφετέρου ο στόχος και η προσφορά είναι υψηλός και ιερός και αντλείς δύναμη και αντιμετωπίζεις και αντικειμενικά δυσκολίες.
Διότι, η προσφορά και η αλληλεγγύη είναι θεμέλιος λίθος για μια υγιή και ισορροπημένη κοινωνία.
Ενδεικτικά θα αναφερθώ στο πολυεπίπεδο έργο που συντελείται από την Unesco Piraeus and Islands, όπως την κοινωνική προσφορά και αλληλεγγύη σε ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας μας, την προσφορά στον πολιτισμό και στην Τέχνη, στην εκπαίδευση και στην επαγγελματική κατάρτιση, σε δράσεις για το περιβάλλον και στη διάδοση της Ελληνικής παραδοσιακής πολιτιστικής κληρονομιάς κ.ά
Κλείνοντας το θέμα έχω να πω ότι επιτελείται σπουδαίο έργο το οποίο έχει ως στόχο και σκοπό τη δημιουργία ενός Πολιτισμού της ΕΙΡΗΝΗΣ και της Αλληλεγγύης.

Ποια θέματα σας εμπνέουν;
Η αφετηρία ενός έργου μπορεί να είναι μία συναισθηματική παρόρμηση, ένα ερέθισμα από τη δική μου θέαση ζωής από το όλον που μας περιβάλλει, τα παγκόσμια θέματα όπως η προσφυγική κρίση, ο ρατσισμός, η καταπίεση, δηλ. όσα απηχούν μέσα μου.
Προσκαλώ τον θεατή σε ένα εικαστικό διάλογο με τα έργα μου (τα οποία είναι λιτές αφηγήσεις, συμβολικές απεικονίσεις, κορυφαίες ανθρώπινες στιγμές αλλά και συνθέσεις με συμβολικές προεκτάσεις), με στόχο τη συγκίνηση του θεατή η οποία υποδηλώνει και την αποδοχή του έργου σου.

Το καλλιτεχνικό σας έργο έχει κάποιες επιρροές;
Θαυμάζω πολλά καλλιτεχνικά κινήματα και ρεύματα της μοντέρνας τέχνης όπως και πολλούς μεγάλους δημιουργούς της ανθρωπότητας και υποκλίνομαι στο έργο τους ,όπως το μεγάλο Έλληνα Δομίνικο Θεοτοκόπουλο με το εμβληματικό έργο, τον Βελασκέθ , τον Πικάσο, τον Βαν Γκόγκ, τον Τέρνερ και ένα πλήθος ακόμα δημιουργών, των οποίων τα έργα τους αποτελούν σπουδαία μαθήματα τέχνης.
Με συγκινεί γενικά ο εξπρεσιονισμός (παραστατικός εξπρεσιονισμός) για αυτό που εκφράζει, όπως και η κρυφή ματιά του αφηρημένου εξπρεσιονισμού (abstract expressionism).
Επίσης με γοητεύει η απεικόνιση του κινήματος του εμπρεσιονισμού, κίνημα αντίθετο του εξπρεσιονισμού, λόγω της εικαστικής απελευθέρωσης με τις ελεύθερες πινελιές και τα ζωντανά χρώματα στην αναπαράσταση της πραγματικότητας, αλλά κυρίως το φως που κάνει τα πάντα να πάλλονται. Στοιχεία από το φάσμα του εξπρεσιονισμού εμπεριέχει η καλλιτεχνική μου δημιουργία. Στα έργα μου διακρίνεις μία εξπρεσιονιστική διάθεση, με υπερρεαλιστικά στοιχεία και τάσεις αφαίρεσης.
Ενίοτε επίσης συναντάς και το εμπρεσιονιστικό ύφος στα έργα μου. Τελευταία φλερτάρω συχνά με την πιο παραστατική απόδοση με το δικό μου προσωπικό ύφος και τρόπο θέασης των πραγμάτων.
Περνώντας μέσα από τα ρεύματα της τέχνης, πιστεύω ότι έχω καταλήξει σε ένα δικό μου καλλιτεχνικό αποτύπωμα, το οποίο θα κριθεί από τους ιστορικούς τέχνης.

Είστε πρέσβειρα του Παγκόσμιου Λογοτεχνικού Φόρουμ για την Ειρήνη και τα Ανθρώπινα δικαιώματα. Πώς σχολιάζετε την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους πολέμους που συντελούνται σήμερα;
Τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν ηθικές αρχές με συγκεκριμένα πρότυπα ανθρώπινης συμπεριφοράς και συνήθως προστατεύονται ως νόμιμα δικαιώματα κατά το εθνικό και διεθνές δίκαιο. Είναι αναπαλλοτρίωτα θεμελιώδη δικαιώματα που κάθε άτομο δικαιούται από τη στιγμή της γέννησής του, ως ανθρώπινο ον.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα όμως δυστυχώς καταλύονται βίαια μέσα σε συνθήκες πολέμου. Εμείς λοιπόν πρώτοι από όλους έχουμε χρέος να πράξουμε ότι είναι δυνατόν κατά του πολέμου, αλλά δεν αρκούν τα λόγια μόνο, αλλά η ενεργότερη εκστρατεία για την σωτηρία του πλανήτη μας, εάν θέλουμε να βαδίσουμε με μεγαλύτερη σιγουριά και ελπίδα προς το μέλλον.
Στον αιώνα μας θα έπρεπε η δημοκρατία και η ειρήνη να έχουν εμπεδωθεί μέσα από τις τραγικές εμπειρίες των δύο παγκοσμίων πολέμων, αλλά και τόσων άλλων που προκάλεσαν πολλά δεινά και ανείπωτη θλίψη. Δυστυχώς η διασφάλιση της Ειρήνης και η προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξακολουθούν να παραμένουν μείζον ζητούμενο, όταν η Ειρήνη αποτελεί, ένα από τα κορυφαία ιδανικά και υψηλής έννοιας αγαθό και η μεγάλη δύναμη της προόδου, της ευημερίας και του πολιτισμού για τον άνθρωπο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα