Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Σοφία Σακοράφα στα “Χ.ν.”: Στόχος η έδρα στα Χανιά για το ΜέΡΑ25

Για καθαρή πολιτική στάση του ΜέΡΑ25 και σαφείς θέσεις και προτάσεις, αλλά και πρόσωπα που δίνουν το στίγμα της ζωντανής αγωνιστικής παρουσίας της Αριστεράς κάνει λόγο η αντιπρόεδρος της Βουλής και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του “ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη”, Σοφία Σακοράφα.

Η κα Σακοράφα, η οποία σήμερα επισκέπτεται την πόλη μας για να συναντήσει και να συζητήσει με φορείς, πολίτες και μέλη του κόμματος, μιλά στα “Χανιώτικα νέα” λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές για τις συνεργασίες των κομμάτων στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης, εξηγεί το πολυσυζητημένο σχέδιο “Δήμητρα”, ενώ τονίζει τις προοπτικές της Κρήτης, μιλώντας για ένα δυνατό ψηφοδέλτιο στα Χανιά, με αισιοδοξία για κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στο Νομό.

• Εν όψει εκλογών, το ενδιαφέρον στρέφεται στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απευθύνει σχετικό κάλεσμα στο κόμμα σας. Θεωρείτε ότι είναι ένα πιθανό σενάριο;

Αυτό που έχει σημασία δεν είναι τα προσχηματικά «καλέσματα» και οι παλαιοκομματικές τακτικές που αντιγράφουν τις χειρότερες στιγμές των αστικών κομμάτων. Αυτό που μπορεί να δει ο καθένας είναι κατά πόσο υπάρχει υπεύθυνη πολιτική στάση. Εμείς, το ΜέΡΑ25, είμαστε πολύ καθαροί: καταθέσαμε στο δημόσιο διάλογο εδώ και αρκετούς μήνες τα γνωστά “7+1 Σημεία”, σαν βάση διαλόγου, σε όλα τα κόμματα που θέλουν να αυτοορίζονται σαν προοδευτικά. Θα μπορούσε και θα έπρεπε να υπάρξει προεκλογική συμφωνία στα κοινά σημεία, εάν η περίφημη “προοδευτική κυβέρνηση” δεν είναι ένα απλό σύνθημα κενό πραγματικού περιεχομένου. Δεν υπήρχε καμία ανταπόκριση.
Μία παρένθεση εδώ: Το πρόγραμμα της ΝΔ είναι πολύ καθαρό, μας το έδειξε και η πολιτεία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ποιο είναι εκείνο του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ; Ένα θολό τοπίο. Το μόνο που προβάλλει είναι μια γενική και αόριστη υπόσχεση για “καλύτερη διαχείριση”. Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή σε οποιαδήποτε κυβέρνηση δεν αποτελεί αυτοσκοπό για το ΜέΡΑ25. Αν ο στόχος μας ήταν αυτός, δεν θα ήμασταν σε αυτό το κόμμα. Θα μέναμε βολεμένοι και βολεμένες εκεί που ήμασταν και πριν.
Μετά τις εκλογές, το Σύνταγμά μας θέτει πολύ συγκεκριμένα όρια: στα τριήμερα των κυβερνητικών εντολών, δεν μπορεί να υπάρξει αξιόπιστη προγραμματική συμφωνία. Εκεί μπορείς μόνο να μοιράσεις υπουργεία και θέσεις. Και αυτό δεν μας ενδιαφέρει καθόλου. Για εμάς, η πολιτική παρουσία και δράση έχει αξία μόνο αν υπηρετείς αρχές. Αυτό το δρόμο ακολουθήσαμε μέχρι τώρα, ακόμα και με προσωπικό κόστος. Και έτσι θα συνεχίσουμε.

• Την επικαιρότητα γύρω από το ΜέΡΑ25, μονοπωλεί το περιβόητο σχέδιο “Δήμητρα” του κ. Βαρουφάκη. Μπορείτε να εξηγήσετε με απλά λόγια στον πολίτη τι ακριβώς αφορά κι αν πρέπει ή όχι να συμμερίζεται την κινδυνολογία;

Αυτό που έχει γίνει με το σχέδιο Δήμητρα, αυτή η εκστρατεία κινδυνολογίας και παραπληροφόρησης, είναι πολύ χαρακτηριστικό για την ποιότητα της άσκησης πολιτικής και για την ίδια τη Δημοκρατία σήμερα στην Ελλάδα. Ακούσαμε ότι σχεδιάζουμε δήθεν κλείσιμο των Τραπεζών, λες και δεν ξέρει ο κόσμος ότι τις Τράπεζες το 2015 δεν τις έκλεισε ο Βαρουφάκης αλλά το ευρωπαϊκό διευθυντήριο για να εκβιάσει τον ελληνικό λαό, που όμως έμεινε όρθιος, όπως απέδειξε το δημοψήφισμα. Άλλο ζήτημα τι έγινε μετά το ΟΧΙ του ελληνικού λαού από την Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Ακούσαμε ακόμα και για έξοδο από το ευρώ, για “δραχμιστή” Βαρουφάκη. Αστεία πράγματα!
Το σχέδιο Δήμητρα, λοιπόν, είναι ένα εναλλακτικό δημόσιο σύστημα δωρεάν ψηφιακών συναλλαγών σε ευρώ, μεταξύ του δημοσίου και ιδιωτών καθώς και ιδιωτών μεταξύ τους, στη εσωτερική αγορά. Η μόνη συνέπεια που θα έχει είναι να απαλλαγούν οι πολίτες, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, από τις προμήθειες των τραπεζών για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, τα ληστρικά χαράτσια για ένα σύστημα που λειτουργεί με μηδαμινό γι’ αυτές κόστος. Οι συναλλαγές μέσω του συστήματος αυτού, πέρα από τα άλλα οφέλη για το δημόσιο και για τους πολίτες, θα δώσει κίνητρο στις τράπεζες να μειώσουν τις προμήθειές τους, να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων και, γενικότερα, να πάψουν να εκμεταλλεύονται τους μικροκαταθέτες.

• Και σε αυτές τις εκλογές, βλέπουμε πληθώρα κομμάτων στον χώρο της λεγόμενης Αριστεράς. Γιατί αυτή η πολυδιάσπαση και γιατί περιορίστηκε η συνεργασία του ΜέΡΑ25 μόνο με τη Λαϊκή Ενότητα;

Οποιοσδήποτε γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, αν μπει στον κόπο να δει τα ψηφοδέλτιά μας σε όλη την Ελλάδα, θα διαπιστώσει ότι το “ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη” δεν αποτελεί μία περιστασιακή συμπόρευση του ΜέΡΑ25 μόνο με τη ΛΑΕ. Και απορώ πως υπάρχει αυτή η εικόνα… Στους συνδυασμούς μας και στην κοινή προσπάθεια συμμετέχουν και άλλες συλλογικότητες και σημαντικός αριθμός από αγωνιστές και αγωνίστριες της Αριστεράς. Αποφεύγω να πω ονόματα γιατί, αφού δεν είναι δυνατόν να τους αναφέρω όλους, θα φαίνεται σαν να υποτιμώ τους υπόλοιπους.
Το φαινόμενο της πολυδιάσπασης είναι βέβαια ένα αρνητικό σύμπτωμα των καιρών αλλά αξίζει να μιλάμε γι’ αυτό μόνο όταν αναφερόμαστε στην πραγματική, την ασυμβίβαστη Αριστερά.

•Πώς βλέπετε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25 στα Χανιά και που μπαίνει ο πήχης σε τοπικό επίπεδο, δεδομένου ότι η απλή αναλογική αφήνει περιθώρια ελπίδας να εκλέξει έδρα στον νομό ένα από τα “μικρά” κόμματα.

Οι συνδυασμοί του κόμματός μας σε όλη τη χώρα θέλαμε να δίνουν το στίγμα μας. Το στίγμα της ζωντανής αγωνιστικής παρουσίας της Αριστεράς και συνολικά και στις τοπικές κοινωνίες. Η συγκρότηση του συνδυασμού στα Χανιά μας δίνει το δικαίωμα να είμαστε βάσιμα αισιόδοξοι για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση σε αυτόν τον κομβικής σημασίας νομό. Οι υποψήφιοί μας είναι δοκιμασμένοι άνθρωποι με σημαντική προσφορά: η Αθηνά Γιαννουλάκη, η Μυρτώ Πσσχαλίδη, ο Γιάννης Πατρελάκης, ο Νίκος Τζάρας, η Βιργινία Τσιχλάκη και η Ντόρις Χακίμ-Πιπεράκη. Θέλω να αναφέρω και μία Χανιώτισσα που τιμά το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματός μας: την Αλεξάνδρα Κασίμη, Χανιώτισσα με μακρά συμμετοχή στους κοινωνικούς αγώνες, σύζυγο του δολοφονημένου Χρήστου Κασίμη, με τον οποίο συμμετείχε στον Μάη του ’68 και στην Οργάνωση “20 Οκτώβρη” ενάντια στη Δικτατορία.

• Βρίσκεστε στα Χανιά, μια πόλη που σημάδεψε την αθλητική σας πορεία με το ιστορικό ρεκόρ. Σήμερα, είστε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ. Μέσα από την εμπειρία της πολιτικής πλέον, τι θέλετε να αλλάξει στο θέμα των υποδομών αλλά και της λειτουργίας του αθλητισμού γενικότερα;

Το παγκόσμιο ρεκόρ στα Χανιά είναι οπωσδήποτε μια αξέχαστη στιγμή για μένα. Μέσα στη γενική κατάσταση που επικρατεί σε όλη τη χώρα και με την αχαρακτήριστη ελληνική πολιτική πραγματικότητα σε σχέση με τις αθλητικές υποδομές, ίσως θα έπρεπε τα Χανιά να νιώθουν και ευχαριστημένα που έχουν τουλάχιστον ένα στάδιο. Να θυμίσω, πάντως ότι είναι ένα στάδιο που έχει υποδεχθεί πολλούς μεγάλους Έλληνες και διεθνείς αθλητές και ότι εδώ έχουν επιτευχθεί πάρα πολλά ρεκόρ, και άλλα παγκόσμια εκτός από το δικό μου. Θα έπρεπε, λοιπόν, τα Χανιά, με βάση αυτή την ιστορία, να είναι πόλος του διεθνούς αθλητισμού, αν ληφθούν υπόψη και τα υπόλοιπα απαράμιλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουν σαν τόπος.

• Στο πρόγραμμα του ΜέΡΑ 25 παραμένει πάγια η θέση κατά των εξορύξεων, οι οποίες όμως στην Κρήτη δείχνουν να προχωρούν. Τι επιπτώσεις βλέπετε για το νησί από αυτή την εξέλιξη και τι απαντάτε στους πολίτες που βλέπουν οικονομική “ανάσα” για τη χώρα από τους υδρογονάνθρακες;

Η θέση του κόμματος μας εναντίον των εξορύξεων είναι σαφής και αδιαπραγμάτευτη, όπως και η άποψή μας για προσανατολισμό στις ανανεώσιμες πηγές για την παραγωγή ενέργειας. Πόσο μάλλον για την Κρήτη, προνομιακό τόπο π.χ. για χρήση φωτοβολταϊκών στις στέγες. Η προπαγάνδα των εταιρειών εκμετάλλευσης, με τη συνέργεια και κάποιων πολιτικών ηγεσιών, δεν είναι δυνατόν να πείσει κανέναν. Και οπωσδήποτε κανέναν από τους επιστήμονες και γνώστες των θεμάτων αυτών. Οι οικολογικές επιπτώσεις θα είναι τέτοιες που θα πλήξουν άμεσα την οικονομία της Κρήτης, στον τουρισμό, στην αλιεία και στον πρωτογενή τομέα γενικότερα. Και μιλάμε για έναν προνομιακό διεθνή τουριστικό προορισμό, μέσα στους πρώτους παγκοσμίως, αλλά και ασυναγώνιστο παραγωγικό τόπο.
Η διεθνής εμπειρία δείχνει – χωρίς εξαίρεση – ότι οι εθνικές και οι τοπικές οικονομίες δεν έχουν κανένα όφελος από τις εξορύξεις. Οι χώρες που τις φιλοξενούν παραμένουν φτωχές και οι μόνες που κερδίζουν είναι οι εταιρείες εκμετάλλευσης. Είναι δείγμα παρακμής και καθυστέρησης το ότι σήμερα, που όλος ο κόσμος στρέφεται σε άλλες πηγές ενέργειας, εδώ στην Ελλάδα να μιλάμε ακόμα για εξορύξεις.

 

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα